Advertentie

Nieuwe burgemeesters

Het aantal vrijkomende vacatures voor burgemeesters trok in 2022 weer aan. De eenmalige diepe dip van 2021 is voorbij.

Burgemeestersketting

Het aantal burgemeestersvacatures trekt na de dip van 2021 weer aan. Het kwam met 36 iets onder het gemiddelde uit van de afgelopen jaren. Opvallend aan 2022 is het hoge aandeel benoemde vrouwen: 42 procent, een record. Al moet daar meteen aan worden toegevoegd dat er slechts 12 benoemingen waren. De jongste benoemde burgemeester was in 2022 de 31-jarige Boy Scholtze in Drimmelen. De oudste was Paul Rüpp (64), die na een periode als waarnemer officieel in Maashorst werd benoemd.

Iets meer doorstroming

Het aantal vrijkomende vacatures voor burgemeesters trok in 2022 weer aan. De eenmalige diepe dip van 2021 is voorbij. Die dip was vermoedelijk te wijten aan een combinatie van het recordaantal benoemingen in 2019 (dus veel burgemeesters zaten er in 2021 nog maar net) en de gemeenteraadsverkiezingen van eerder dit jaar. Veel zittende burgemeesters zullen die hebben afgewacht alvorens op te stappen. Gezien het feit dat het aantal gemeenten in 2022 ten opzichte van 2015 met vijftig is gedaald, kun je concluderen dat de doorstroming in het burgemeesterambt per saldo iets stijgt.

Geen lokalo’s of partijlozen

Alleen de VVD (4) en de PvdA (3) kregen in 2022 meer dan één burgemeester benoemd. CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SP haalden er ieder eentje. Opvallend is dat er geen enkele partijloze burgemeester is geïnstalleerd (in 2021 waren dat er nog vier) en ook niemand die opereert namens een lokale partij. Door het lage totale aantal benoemingen (12) moet je voorzichtig zijn met conclusies. In de voorgaande jaren werden steeds rond de 20 burgemeesters benoemd. Het lage aantal benoemingen in 2022 is een gevolg van de dip in burgemeestersvacatures in het jaar daarvoor (zie boven).

Waalre trekt buitenstaander

Zo’n driekwart van de sollicitanten op een burgemeestersbaan is afkomstig uit het openbaar bestuur. Dat was in 2022 niet veel anders, al ligt het percentage (69) wel net iets lager dan de drie voorafgaande jaren. Per gemeente kan de achtergrond van van de sollicitanten sterk verschillen. Slechts een van de negentien sollicitanten in Heemskerk kwam van buiten het openbaar bestuur. In gemeenten als Bodegraven-Reeuwijk (11-10), Kapelle (20-16) en Son en Breugel (12-11) ligt de score dicht bij elkaar. Alleen in Waalre kwamen de meeste kandidaten van buiten: tien, versus acht uit het openbaar bestuur.

Meer en minder vrouwen

Met nauwelijks meer dan een kwart van de benoemingen voor een vrouw bood 2021 nog een laagterecord. Dit jaar veert het percentage op naar 42, meteen een nieuw record. Ook hier geldt dat het lage totale aantal benoemingen zich wreekt: twaalf, waarvan vijf vrouw. Dat is er zelfs eentje minder dan de zes vrouwen van 2021 (toen op een totaal van 21 burgemeestersbenoemingen). Of de procentuele stijging van vrouwelijke benoemingen een serieus te nemen ontwikkeling is of een eenmalig incident – dat zal pas de komende jaren blijken.

Nieuws in beeld - nieuwe burgemeesters Klik om te vergroten

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie