626 illegale hennepkwekerijen opgerold
In 2022 zijn er minder hennepkwekerijen gestopt dat een jaar eerder. De meldingsbereidheid door omwonenden lijkt gedaald.
Stedin en Liander hebben vorig jaar een eind gemaakt aan 626 illegale en brandgevaarlijke hennepkwekerijen in onder meer Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. De netbeheerders deden dat samen met politie en gemeenten. Een jaar eerder waren het er nog 405 bij Stedin en ruim 600 bij Liander. Stedin vermoedt dat criminelen de kwekerijen beter weten te verbergen. Bovendien komen er volgens de netbeheerders minder meldingen binnen van omwonenden.
Woningbranden
Jaarlijks zijn er ongeveer 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in woningen, becijfert Stedin. De netbeheerder stopte vorig jaar 266 illegale hennepkwekerijen. 'In hennepkwekerijen knoeien ze met kabels en stelen ze grote hoeveelheden elektriciteit’’, zegt Jan van Oorschot, directeur Consument van Stedin. 'Hierdoor is het risico op oververhitting en kortsluiting met brand als gevolg groot. Daar wil je niet naast wonen.' De netbeheerder roept iedereen op toch (eventueel anoniem) te blijven komen met tips.
Gestolen elektriciteit
Ook kleven er maatschappelijke kosten aan deze vorm van criminaliteit. De 266 opgerolde hennepkwekerijen stalen samen 16 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van 6500 huishoudens, meldt Stedin.
Meldingen
Liander laat weten 360 hennepkwekerijen te hebben opgerold afgelopen jaar, de meeste in Noord-Holland. Het lijkt er volgens de netbeheerder op dat de bereidheid van burgers om een vermoedelijke hennepkwekerij te melden is gedaald.
Als de schade niet kan worden verhaald op degene die de elektriciteit heeft gestolen, worden de kosten doorbelast in de nettarieven van alle elektriciteitsgebruikers.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.