Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland moet meer doen tegen corruptie

Nederland moet meer maatregelen treffen om corruptie te voorkomen bij bewindslieden, hun politiek adviseurs, politiemensen en…

Nederland moet meer maatregelen treffen om corruptie te voorkomen bij bewindslieden, hun politiek adviseurs, politiemensen en marechaussees. Dat stelt het anticorruptieorgaan GRECO van de Raad van Europa. 

Politiek assistenten

Met name de rol van politiek assistenten vindt GRECO risicovol. De politiek assistent is de rechterhand en vooral verbindingsofficier van de minister of staatssecretaris. Zij vervullen daarmee volgens het anticorruptieorgaan een bedenkelijke dubbelrol. Enerzijds zijn ze ambtenaar, anderzijds mengen ze zich in het politieke spel.

Controle is beter
Het komt in Nederland vooral op leden van het kabinet zelf aan om integer hun werk te doen, constateert GRECO. Al moeten ze natuurlijk wel het vertrouwen van hun collega's en vooral van het parlement behouden. Vertrouwen is misschien goed, maar controle is beter, vindt de corruptiewaakhond.

Gedragscode

Om de kans op belangenverstrengeling en corruptie te verkleinen, zou er daarom een algemene gedragscode moeten komen. Het zogenoemde Blauwe Boek, de handleiding die ministers en staatssecretarissen bij hun aantreden krijgen, schiet tekort. Iemand moet op die nieuwe gedragscode toezien en zo nodig straffen uitdelen. Dat lijkt GRECO een mooie taak voor de premier.

Bezittingen
De gedragscode moet duidelijk maken wat overtreders boven het hoofd hangt. De code moet bewindslieden en hun politiek assistenten verder verplichten het onmiddellijk te melden als ze op een belangenconflict stuiten. Bovendien moeten ze niet alleen bij hun aantreden, maar ook nadien om de zoveel tijd openbaar maken welke bezittingen en belangen ze hebben. Ook moeten hun contacten met lobbyisten aan regels worden gebonden en openbaar gemaakt.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Politie

Bij de politie staat integriteit hoog in het vaandel, constateert GRECO. Toch kregen informatielekken en banden met de georganiseerde misdaad veel aandacht. GRECO beveelt aan de bestaande gedragscode en trainingen te verbeteren. Medewerkers op gevoelige posten zouden hun financiële belangen moeten opgeven en politiemensen zouden verplicht moeten worden corruptie en omkoping van collega's te rapporteren. Verder moet meer worden gedaan om vertrouwelijke informatie in politiesystemen beter te beveiligen.

GRECO bezocht Nederland in mei. Volgend jaar gaan ze na of er werk is gemaakt van de zestien aanbevelingen. (ANP/Red.)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gaat allemaal niet werken.

Zolang ambtenaren fraude/misstanden niet zelf melden dit conform wet, gaat er niets veranderen en mag de burger opdraaien voor de kosten.
Het huidige systeem is helemaal verrot en zal dit blijven.
Ontsla die frauderende ambtenaren om een signaal af te geven en neem klagende burgers serieus en leg alles vast. Scheep ze niet af met een gesprekje de meesten snappen nl. niets vh bestuursrecht en verspelen termijnen op deze wijze, wat natuurlijk de bedoeling van de ambtenaren is.

Op 25 februari 2019, 12:09
Gekkenhuis

"Medewerkers op gevoelige posten zouden hun financiële belangen moeten opgeven en politiemensen zouden verplicht moeten worden corruptie en omkoping van collega's te rapporteren."
Volgens mij staat er duidelijk in de aanstellingsovereenkomst dat een ambtenaar wettelijk verplicht is misstanden, fraude, e.d. te melden.
Conclusie men is wederom de weg kwijt in de ambtenarij. Jullie zijn toch niet meer serieus te nemen met al die achterhaalde onzin. Jullie willen niet blijkt telkens.

Op 25 februari 2019, 12:13
Paul

Begin met ieder oud TK lid z'n toegangspasje af te nemen.
Scheelt een hoop ongezien draaideurlobbyisme.
En heb het op die ministerraad gewoon eens over integer handelen. Ook als MP...

Op 25 februari 2019, 12:14
De Majjem

Er staat ook in de wet- en regelgeving dat klokkenluiders rechtsbescherming genieten tegen benadelingen i.r.t. hun meldingen. In de praktijk komt daar niets van terecht.
De misstanden worden nauwelijks onderzocht, de meldingen zoveel mogelijk geneutraliseerd, de klokkenluider stelselmatig benadeeld tot ontslag op valse gronden en degenen (topambtenaren en bestuurders) die daar voor verantwoordelijk zijn blijven zitten.

Op 25 februari 2019, 16:07

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in