Advertentie

Wethouder Van Rey (Roermond) mag blijven

De schijn van belangenverstrengelin, stond er in een rapport. De oppositie diende een motie van wantrouwen in, maar het college van Roermond steunt de wethouder.

06 april 2012

De Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey (ruimtelijke ordening en economie) mag aanblijven. Dat bleek tijdens een gemeenteraadsvergadering naar aanleiding van een rapport van de commissie-Sorgdrager-Frissen.

Piet van Pol

In dat rapport wordt hem de schijn van belangenverstrengeling verweten met plaatselijk bouwmagnaat en vriend Piet van Pol. Van Rey had zelf al laten weten niet van plan te zijn om op te stappen of van portefeuille te veranderen. Een motie van wantrouwen van vijf oppositiepartijen tegen het hele college van burgemeesters en wethouders werd verworpen.

Vervangen door collega

Wel besliste de raad dat een wethouder zich voortaan door een collega laat vervangen zodra sprake kan zijn van de schijn van belangenverstrengeling. Ook komt er een werkgroep die bekijkt wat er anders en beter kan in de bestuurscultuur. Van Rey betoogde dat de commissie op onderdelen ongelijk had, en dat hij op andere onderdelen nog transparanter zou worden. Hij zei verder dat hij contacten met de projectontwikkelaar altijd aan het college gemeld had. Hij gaat dit voortaan ook aan de raad melden, zei hij.

Gele kaarten en doelpunten

De D66-raadsfractie vond dat de commissie Sorgdrager 19 gele kaarten had uitgedeeld aan Van Rey. De wethouder wees erop hoeveel hij voor Roermond had gedaan. Daarop repliceerde D66 dat je gele kaarten niet kunt wegstrepen met doelpunten. De vijf oppositiepartijen stelden aanvankelijk voor dat Van Rey van portefeuille moest wisselen om verdere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Toen Van Rey dat weigerde, gesteund door het college, dienden de partijen vergeefs hun motie van wantrouwen in.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie