Advertentie

Facebook staakt plan voor datacenter Zeewolde

Meta Platforms beëindigt de ontwikkelingsplannen voor een datacenter in Zeewolde.

ANP
30 juni 2022
Het hyperscale datacenter op Trekkersveld in Zeewolde
Zeewolde

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zet definitief een streep door zijn plannen voor een datacenter in Zeewolde. Tegen de komst van het datacenter was al langer veel verweer en het Rijk bepaalde onlangs de grond nog niet beschikbaar te willen stellen. Meta besloot de plannen eerder al voorlopig op te schorten.

Goede match

'Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving. Uiteindelijk hebben we besloten dat het bouwen van een datacenter in Zeewolde niet de juiste investering is', zegt het Amerikaanse concern nu. 'We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten.'

Steun

Het datacentrum, dat het grootste van Nederland moest worden, kon eind vorig jaar nog op steun van de gemeenteraad van Zeewolde rekenen. Tegenstanders wonnen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen echter, waardoor die steun wegsmolt. De tegenstanders maakten zich zorgen dat de maat van het datacentrum niet bij een dorp als Zeewolde zou passen. Ook het grote stroomverbruik was een heikel punt voor critici, net als de vraag of de restwarmte wel goed gebruikt kan worden. Voorstanders wezen juist op extra banen en meer belastingopbrengsten.

Duurzaamheidseisen

Dat Zeewolde eerder instemde met een wijziging van het bestemmingsplan betekende sowieso nog niet dat de bouw van het datacentrum kon beginnen. Daarvoor had Meta ook nog vergunningen van de gemeente en provincie nodig. Bovendien is een deel van het land waarop het datacenter gebouwd zou worden in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat had duurzaamheidseisen gesteld voor het gebruik ervan, voordat tot een eventuele verkoop zou worden overgegaan.

Zonnepanelen

Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) verklaarde nog niet zo lang geleden dat er op dat moment niet aan de voorwaarden voor een verkoop was voldaan. 'Dan gaat het om de manier waarop de zonnepanelen zijn toegepast in het ontwerp, het gaat over eisen aan duurzaamheid en energie.'

Andere locatie

Of Meta nu op zoek gaat naar een andere locatie voor een datacenter, wil een woordvoerster van het bedrijf niet zeggen. Ook gaat de onderneming niet in op vragen over wat het Meta kost nu de plannen in Zeewolde niet doorgaan. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Larry Fox
Dringend geld nodig om uit de schulden te komen? Geld nodig voor uitbreiding of oprichting van uw eigen bedrijf? Krijg een lening van een van de toonaangevende leningbedrijven in het VK. Solliciteren kan via whatsapp: +14092051142 of e-mail: larryfox2017@hotmail.com
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hielco Wiersma
De vraag is nu natuurlijk wie de schade van de voorbereidingskosten bij de Gemeente voor haar rekening gaat nemen. Het lijkt logisch dat de eerder achterover leunende hogere Overheden hier hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie