Advertentie

Minister vindt geweld bij demonstratie Den Haag onaanvaardbaar

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt het onaanvaardbaar dat een groep IS-aanhangers afgelopen weekend demonstranten heeft bekogeld. Deze groep, Pro Patria genaamd, demonstreerde juist tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

12 augustus 2014

De gewelddadigheden zondag bij de betoging in de Schilderswijk in Den Haag zijn onaanvaardbaar, vindt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Tegendemonstranten verstoorden daar een demonstratie die tegen de radicale moslimgroepering IS was gericht, door met stenen te gooien.

Geen haat zaaien

,,Vrijheid van demonstratie is een groot goed, maar het mag nooit leiden tot haat zaaien, discriminatie en geweld’’, stelt hij in een reactie op de gebeurtenissen. De politie greep in om een confrontatie te voorkomen en wijzigde de voorgenomen route. Zes mensen werden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, opruiing en belediging van agenten.


IS-symbolen niet getolereerd
Opstelten wijst erop dat demonstreren en je mening uiten mag en ook een groot goed is, maar dat die rechten niet onbegrensd zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) hanteert volgens hem een strakke lijn. ,,Het zwaaien met vlaggen met hakenkruizen, IS-symbolen, gezichtsbedekking en openbare geweldpleging worden niet geaccepteerd.’’ Voor elke vorm van discriminatie is in Nederland geen plaats, stelt hij.

Het CDA en de fractie Voor Nederland (VNL) hebben Kamervragen gesteld over het geweld door de IS-sympathisanten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Dus de volgende demonstratie, die van 20 september a.s., verloopt vlotjes als ik Ivo mag geloven..
Advertentie