Advertentie

Middelburg onder toezicht om huisvesting vluchtelingen

Zeeland heeft Middelburg onder ‘actief toezicht’ geplaatst. Volgens de Provincie heeft de gemeente zijn taak om vluchtelingen met een verblijfsstatus te huisvesten verwaarloosd. Dit meldt de Provinciaal Zeeuwse Count (PZC).

29 maart 2017

Zeeland heeft Middelburg onder ‘actief toezicht’ geplaatst. Volgens de provincie heeft de gemeente haar taak om vluchtelingen met een verblijfsstatus te huisvesten verwaarloosd. Dit meldt de Provinciaal Zeeuwse Count (PZC).

Taakverwaarlozing

Het lukt Middelburg maar niet om voldoende huisvesting te bieden aan vluchtelingen met een verblijfsstatus. Gemeenten moeten vluchtelingen die ze toegewezen krijgen binnen 12 weken een huis aanbieden. In Middelburg moeten de statushouders soms wel elf maanden wachten. Een deel van de vluchtelingen is zelfs door het COA teruggenomen en naar andere gemeenten gebracht. In de tweede helft van 2016 moest de Zeeuwse hoofdstad 94 mensen aan een huis helpen. Het werden er slechts 40. De provincie spreekt van ‘taakverwaarlozing’. Ook in de eerste maanden van 2017 is het de gemeente niet gelukt een inhaalslag te maken. Middelburg heeft dit jaar slechts 9 procent van de taakstelling gehaald en eindigt daarmee onderaan de lijst van alle Zeeuwse gemeenten.

Hartstikke goed
Desondanks is gedeputeerde Carla Schönknecht niet negatief over de prestaties van Middelburg. In de PZC benadrukt ze dat Zeeland het 'hartstikke goed doet' bij het huisvesten van vluchtelingen. Ze heeft begrip voor de problemen van Middelburg, dat veel alleenstaanden moest zien te huisvesten. ‘Als je in één keer een gezin van acht personen aan een huis helpt, is dat makkelijker dan acht keer één persoon.’
 

Zoektocht
Middelburg heeft wel al op diverse manieren gepoogd de achterstand in te lopen. Zo is de gemeente al een jaar bezig met een zoektocht naar particuliere verhuurders en woningeigenaren die woonruimte ter beschikking willen stellen. Nu worden de statushouders doorgaans bij woningcorporaties gehuisvest. Ook probeert Middelburg statushouders onder te brengen in woningen van eigenaren die langere tijd niet in hun huis wonen. Sinds een wetswijziging die begin 2016 is doorgevoerd, is het mogelijk dat particuliere verhuurders en woningeigenaren contracten  voor bepaalde tijd met een maximum looptijd van twee jaar aanbieden voor zelfstandige woningen en een contract voor bepaalde tijd voor maximaal vijf jaar voor onzelfstandige woningen, zoals kamers.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie