Advertentie

Vuurwerkshows vooral in de randstad

Centrale vuurwerkshows worden voornamelijk georganiseerd in de grote steden in de Randstad. Naast de grootste vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam zijn er dit jaar shows in Den Haag, Amsterdam, Hilversum, Zoetermeer en Apeldoorn.

27 december 2017

Centrale vuurwerkshows worden voornamelijk georganiseerd in de grote steden in de Randstad. Naast de grootste vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam zijn er dit jaar shows in Den Haag, Amsterdam, Hilversum, Zoetermeer en Apeldoorn. 

Weinig belangstelling

In steden als Groningen, Leeuwarden, Assen, Nijmegen, Zwolle, Utrecht en Maastricht worden geen vuurwerkshows gehouden. In Assen en Leeuwarden is volgens de gemeenten vanuit de inwoners weinig belangstelling voor een centrale vuurwerkshow. Een woordvoerster van gemeente Zwolle zegt ,,initiatieven van bewoners af te wachten''. Volgens haar is het organiseren van een vuurwerkshow geen taak voor een overheid. In de stad Groningen wordt om de schade in de binnenstad te beperken, in het uitgaansgebied een extra vuurwerkvrije zone ingesteld. De andere steden zeggen de noodzaak van een vuurwerkshow niet zo in te zien.

Meebetalen

Wel is er een aantal gemeenten dat geen eigen vuurwerkshow organiseert, maar het wel mede mogelijk maakt. Zo betaalt de Groningse gemeente Ten Boer mee aan een vuurwerkshow van de Vereniging van Dorpsbelangen en organiseren inwoners van Zaltbommel zelf een vuurwerkbijeenkomst. (ANP/Red.)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rogier
Vuurwerk is vooral leuk om te zien en om af te steken. Uiteraard veilig. Een landelijk verbod zoals de vuurwerkhaters willen, betekent dat het grootste deel van NL tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk zal zien, aangezien een vuurwerkshow maar op 1 plek is en op de totale bevolking een miniem deel daar naar toe gaat. Daarnaast economische schade voor de branche en toename illegaal vuurwerk. Argumenten zoals luchtvervuiling en huisdieren zijn al helemaal nonsens. Die rook waait zo weg (alsof je op nieuwjaarsochtend nog een vuurwerkwalm zou hebben) en huisdieren hebben in NL al helemaal niets om over te klagen. Op naar een knallende jaarwisseling!!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Norman Waalre
HEFTIG VUURWERK STIMULEERT GEWELD

Vuurwerkpijlen en hard knalvuurwerk geven veel ernstige verwondingen met de jaarwisseling. Ook geeft dat vuurwerk ernstige luchtvervuiling, en onrust bij veel huisdieren.Bovendien heeft dat heftige vuurwerk volgens mij een sterk opzwepende invloed op dronken groepen jongeren. Dat leidt tijdens de jaarwisseling regelmatig tot vernielingen, brandstichting, intimidatie, geweld en rellen. Die effecten worden vaak versterkt door gebruik van stimulerende drugs.VOORSTEL VOOR BEPERKING VUURWERK

Ik stel voor, dat de landelijke en gemeentelijke overheden slechts vuurwerk toestaan, dat niet hoger of verder weg schiet dan één meter, en dat hooguit zachte knallen kan produceren, zoals kleine rotjes.Ook moet het vuurwerk in huis zijn verpakt in een metalen doos of bus met deksel. En er moet per koper een maximum hoeveelheid gelden van één kilo vuurwerk, in verband met brandgevaar.Die voorschriften kunnen geleidelijk worden ingevoerd gedurende de komende vijf jaar, zodat de bevolking eraan kan wennen. Die vuurwerkregels worden dan jaarlijks wat strenger.VUURWERKSHOW

Er kan per gemeente worden overwogen, om een centrale vuurwerkshow te organiseren. Maar dat kan grote risico's opleveren.Want dan ontstaat er een menigte van deels dronken toeschouwers in het donker, wat op bepaalde locaties zou kunnen leiden tot rellen, of zelfs aanslagen. Ook kunnen dergelijke vuurwerkshows met de jaarwisseling extra verkeersdrukte veroorzaken. Die beide factoren kunnen extra capaciteit van de politie (inclusief ME) vergen, die op dat moment al overbelast is.WERF VRIJWILLIGE ME

De ME-capaciteit kan flink worden vergroot, door daarvoor intensief onbetaalde vrijwilligers te werven via jongeren-websites. Vrijwillige ME-ers kunnen tijdens een rel omstanders op afstand houden, onder leiding van ervaren ME-ers, zodat de betaalde ME wordt ontlast bij relbestrijding. Die vrijwillige ME, moet een normale ME-uitrusting krijgen, zoals nu gebruikelijk is.NIEUWE ME-UITRUSTING

De betaalde ME moet bij gewelddadige rellen ook gebruik kunnen maken van bean-bag-munitie, pepperspray-munitie, traangasgranaten, literbussen pepperspray, en waterkanonnen gevuld met water en pepperspray, en hevig stinkende vloeistof.Niet gewelddadige politieke demonstraties moeten royaal mogelijk blijven, om de democratische rechtsstaat te beschermen.Ik stem links.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie