Advertentie

Meeste kiezers Weesp willen bij Amsterdam

Inwoners van Weesp mochten woensdag niet alleen een nieuwe gemeenteraad kiezen en hun mening geven over de nieuwe inlichtingenwet. Ze konden zich in een raadgevend referendum ook nog uitspreken over de toekomst van hun gemeente. Een duidelijke meerderheid (57,4 procent) koos voor aansluiting bij Amsterdam. De overige 42,6 procent gaf de voorkeur aan een fusie met de gemeente Gooise Meren.

22 maart 2018

Inwoners van Weesp mochten woensdag niet alleen een nieuwe gemeenteraad kiezen en hun mening geven over de nieuwe inlichtingenwet. Ze konden zich in een raadgevend referendum ook nog uitspreken over de toekomst van hun gemeente. Een duidelijke meerderheid (57,4 procent) koos voor aansluiting bij Amsterdam. De overige 42,6 procent gaf de voorkeur aan een fusie met de gemeente Gooise Meren.

Ruime meerderheid
Weesp heeft zo'n 19.000 inwoners en ligt tussen Amsterdam-Zuidoost en het Gooi. De uiteindelijke beslissing is aan de gemeenteraad, waarvan een ruime meerderheid zich eerder al uitsprak over een samengaan op termijn met de hoofdstad. De raad neemt het formele besluit maandag, tijdens een extra vergadering in de Grote Kerk.


Opkomst hoger

De opkomst was in Weesp hoger dan in 2014: bijna 63 procent ging stemmen voor de gemeenteraad, tegen 55 procent bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Vrijwel alle kiezers brachten ook hun stem uit in het gemeentelijke referendum. Voor het landelijke referendum over de inlichtingenwet was de opkomst met 63,4 procent zelfs iets hoger dan voor de gemeenteraad. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Knettergek om door Amsterdam ingelijfd te willen worden. De afstand tot het bestuur is daar veel te groot. Ambtenaren maken de dienst daar uit. En financieel is het daar slecht. Wie heeft die Weespenaren voorgelicht?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / gepens.
Daar zal Amsterdam zeker geen garen bij spinnen. Vooral de openbare ruimte in het oude Weesp moet nagenoeg volledig op de schop.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie