Advertentie

Maastricht wil af van wietpas

Na Eindhoven en Venlo wil ook Maastricht af van het verplichte lidmaatschap van coffeeshops. Dit schrijft burgemeester Onno Hoes aan de gemeenteraad.

05 september 2012

Maastricht wil af van de verplichting dat coffeeshops besloten clubs zijn met geregistreerde leden. Burgemeester Onno Hoes schrijft woensdag in een brief aan de gemeenteraad dat dit gedoogcriterium er toe leidt dat mensen coffeeshops mijden.

Identiteitsbewijs en uitreksel
Hoes vindt het genoeg als coffeeshopklanten met identiteitsbewijs en een uittreksel van het bevolkingsregister kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen. Hij krijgt steun van andere gemeenten in Zuid-Limburg met coffeeshops.

Evaluatie nieuwe regels
Wie wiet wil kopen in een coffeeshop in Zuid-Nederland moet sinds 1 mei lid worden en zich registreren. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) evalueert de invoering van de nieuwe regels voor coffeeshops in het zuiden van Nederland in oktober.

Meer dealers aangehouden
Sinds 1 mei heeft de politie in Maastricht 174 mensen, vooral dealers, aangehouden. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 122. De gemeente legde aan 189 mensen een gebiedsverbod op, tegenover 93 in dezelfde periode vorig jaar. Er kwamen bij het meldpunt drugsoverlast 1725 meldingen binnen. Volgens Hoes is de criminaliteit op straat zichtbaarder geworden, maar is het aantal dealers en runners gelijk gebleven.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick Wijfje / beleidsmedewerker
Ik vind de opmerking van burgemeester Hoes dat het aantal dealers en runners gelijk is gebleven, maar wél zichtbaarder geworden intrigerend. Kwamen de runner-/dealertouristen uit Gouda en Rotterdam vroeger dan ook, bijvoorbeeld? Hoe zijn ze nu zichtbaarder?Ik kan het pleidooi van de burgemeester ook niet goed rijmen met zijn eerdere opmerkingen, dat het beleid een groot succes is.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Geheel terecht, dit moet in het gehele land gebeuren. Het is toch absurd dat dit dan voor harddrugs (alcohol) niet geldt. Terwijl de maatschappelijke gevolgen van dit (mis)gebruik velen malen hoger liggen als die van softdrugs.Nederland gaat veel te ver in de drang naar registratie, koppeling en ontsluiting van data. In de meeste gevallen als gevolg van druk vanuit het buitenland.
Willem Kamps
Die Onno. Eerst bij hoog en laag beweren dat de wietpas geweldig is en nu alweer afzwakken naar een identiteitsbewijs en een uittreksel. Stop er gewoon helemaal mee en laat iedereen, ook onze buren en andere gasten gewoon de beroemde Nederwiet kopen. Legaliseer het, hef accijns en BTW en de schatkist vaart er wel bij. Bovendien haal je het uit de criminele sfeer. Kortom, de oplossing is zo eenvoudig...
Johan de Wit / Controller
Ik heb er totaal geen bezwaar tegen dat ik een drankpas zou moeten hebben, ik schaam me niet dat ik af en toe een pilsje drink. Kennelijk hebben die wietpashopuders wat te verbergen anders zou je totaal geen moeite moeten hebben met zon pas.

Overigens wel vreemd dat sommiger mensen denken dat het verbieden komt door druk vanuit het buitenland(lees EU-regels) en dat toch juist typisch die mensen links stemmen die juist voor de EU zijn.

Advertentie