Advertentie

Nog geen duidelijkheid Vluchthaven-bewoners

Waarschijnlijk wordt pas maandag duidelijk wat er gaat gebeuren met de uitgeprocedeerde asielzoekers die bivakkeren in de Vluchthaven in Amsterdam. Dat zei de woordvoerster van de burgemeester Eberhard van der Laan zaterdag.

31 mei 2014

Het is waarschijnlijk pas maandag duidelijk wat er gaat gebeuren met de uitgeprocedeerde asielzoekers die bivakkeren in de Vluchthaven in Amsterdam. De vluchtelingen hebben op voorhand laten weten daar niet weg te gaan. Volgens een verklaring van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers is terugkeer naar het land van herkomst geen optie.

Soepel De rechtbank bepaalde woensdag dat de bewoners er voor 1 juni uit moeten zijn. ,,Maar ja, dat is een zondag en daar zullen we dus een beetje soepel mee omgaan", aldus de woordvoerster van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Daarom zou waarschijnlijk maandag pas duidelijk worden wat er gaat gebeuren met de uitgeprocedeerde asielzoekers.

Extra kwetsbaar

De gemeente heeft verder toegezegd twee groepen vluchtelingen ook na 1 juni nog te ondersteunen. Dat zijn de mensen die ,,extra kwetsbaar zijn of werken aan hun terugkeer''. De rest moet volgens de gemeente vertrekken en die ,,gaat er ook vanuit dat men zich aan deze afspraak houdt en vrijwillig vertrekt''.

Voorschot

De 125 bewoners van het voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat nemen daar nu een voorschot op. ,,Al willen mensen terug, ze kunnen niet omdat hun land niet veilig is. Bovendien is een groot aantal vluchtelingen nog bezig een verblijfsvergunning te krijgen'', stellen ze.

Inhumaan

De vluchtelingen, die naar eigen zeggen fysiek of psychisch te ziek zijn om op straat te overleven, bedanken burgemeester Van der Laan voor zijn inzet om hen te steunen. Maar dat ze nu de deur wordt gewezen, vinden de asielzoekers inhumaan. Sommigen ,,zijn nog aan het werk aan hun asielprocedure'' en bovendien zijn sommigen niet in staat om terug te keren. Er is volgens de groep niet genoeg tijd geweest om terugkeer te regelen en sommigen kunnen niet terug naar een te gevaarlijk land van herkomst.

Medische indicatie

In de Vluchthaven zitten asielzoekers die al bezig zijn hun terugkeer naar het land van herkomst te regelen en om asielzoekers die een medische indicatie hebben.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie