Lokale SGP-bestuurders sluiten PVV en Forum niet uit
Burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden van de SGP willen politieke partijen als Forum voor Democratie en de PVV niet uitsluiten van samenwerking. Uit een peiling van het Nederlands Dagblad onder lokale SGP-politici blijkt dat zij populistische partijen niet op voorhand aan tafel willen weigeren.

Burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden van de SGP willen politieke partijen als Forum voor Democratie en de PVV niet uitsluiten van samenwerking. Uit een peiling van het Nederlands Dagblad onder lokale SGP-politici blijkt dat zij populistische partijen niet op voorhand aan tafel willen weigeren.
D66 kwalijker
Onlangs zei de nieuwe partijvoorzitter Dick van Meeuwen in de krant dat PVV en Forum te weinig bestuurlijke ervaring hebben en dat ze te ver van de standpunten van de SGP afstaan. Samenwerking zou daarom niet wenselijk zijn. Maar van de 97 deelnemers aan de enquête is 72 procent het niet eens met Van Meeuwen. Ruim de helft (54 procent) van de plaatselijke SGP-politici noemt het gedachtegoed van D66 kwalijker.
Bezwaren
Het door partijleider Kees van der Staaij gehanteerde principe dat de SGP nooit van tevoren partijen uitsluit, krijgt bijval van 84 procent van de ondervraagden. "Ik begrijp heel goed dat mensen bezwaren hebben", zegt Van der Staaij. "Lokaal hebben SGP’ers zich soms geërgerd aan populistische of lokale partijen, die niet wilden helpen maar het besturen juist moeilijk maakten. Maar in de loop der jaren ben ik gesterkt in de gedachte dat je partijen niet op voorhand moet uitsluiten."
Gecombineerde fractie
Voor het onderzoek van het Nederlands Dagblad zijn geen raadsleden of wethouders benaderd die deel uitmaken van een gecombineerde fractie met de ChristenUnie of een lokale confessionele partij. (ANP)
1. Ik stel vast dat de enige keer dat in de recente geschiedenis de grootste partij niet in het kabinet kwam in 1977 (dank voor de correctie) de PvdA was. Een linkse partij die door CDA en VVD van regeren werd afgehouden. Dus: links er uit, rechts er in.
2. In vrijwel alle kabinetten na de Tweede Wereldoorlog vormden de linkse partijen in een coalitie de minderheid en werden doorgaans in het coalitiegeweld vermorzeld met slechte verkiezingsuitslagen volgend op kabinetsdeelname. Teleurgestelde linkse kiezers zochten vervolgens de flanken op; soms de SP of een andere keer D66 en dan weer GroenLinks. Het gevoerde coalitiebeleid was niet links genoeg en dan krijg je dit soort bewegingen.
3. Coalitiepolitiek is eerst en vooral machtspolitiek. Het begint liefdevol en eindigt in een verkiezingscampangne. Uit uw bijdrage meen ik op te kunnen maken dat u vindt of denkt dat linkse partijen op dat patroon het monopolie hebben. Niets is minder waar.
4. Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog nauwelijks geen parlementen gehad met een linkse meerderheid. Hoe dan het linkse blok iets of iemand de wil op kan leggen in de Tweede Kamer is mij een raadsel.
In uw bijdrage richt een groot deel van uw ongenoegen zich op linkse partijen. Dat mag natuurlijk maar het bezijden de waarheid om te denken dat in Nederland in de Tweede Kamer de linkse partijen het voor het zeggen hebben gehad. Dat is geen mening van mij; tel de zetels maar.