Advertentie

LIVEBLOG CORONA 23 MAART 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

23 maart 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

17.00: De gemeente Den Haag lanceert een speciale corona-website voor gezinnen 

Die biedt informatie en inspiratie en ondersteunt gezinnen met kinderen om zo goed mogelijk de coronacrisis door te komen.

Op de nieuwe website, die dinsdag 24 maart online gaat, kunnen gezinnen terecht voor informatie en inspiratie over onder meer de volgende onderwerpen: het voorkomen van en anticiperen op mogelijke spanningen in huis; het versterken en ondersteunen van het ouderschap; het handhaven van een gezonde leefstijl; het voorkomen van de negatieve effecten van bankhangen, gamen en computeren; de creativiteit van ouders en kinderen.16.31: Burgemeester sluit deel stadspark Nijmegen vanwege drukte

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft een deel van het Goffertpark in zijn stad maandagmiddag afgesloten, omdat het daar ‘nog te vaak te vol is.’ Dit ondanks de vele waarschuwingen vanuit allerlei instanties om afstand tot elkaar te bewaren wegens het coronavirus, aldus de gemeente.
Het gaat om een klein deel van het stadspark waarin een skatebaan ligt en waar fitnesstoestellen staan. ‘Met name in dat deel van het Goffertpark gaat het niet goed. Ik neem deze maatregel omdat we er met zijn allen voor staan om het coronavirus te dempen’, zegt Bruls.

Bruls, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waarschuwde zondag al dat hij op zou treden tegen de drukte. Sinds zondag worden ook bekeuringen uitgedeeld aan mensen die op sportvelden bij elkaar komen. Sportterreinen zijn al een week afgesloten en dus verboden gebied, maar dat wordt volgens de Nijmeegse burgemeester nog te vaak genegeerd.
Voor zover bekend zijn er nog geen andere openbare stadsparken of delen daarvan in Nederland afgesloten, al heeft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam ook gewaarschuwd dat zij het Bloesempark in het Amsterdamse Bos laat sluiten als het daar te druk blijft. (ANP)16.00: Zeshonderd aanvragen voor steun zelfstandig ondernemers
De Sociale Dienst Drechtsteden werd in het eerste halfuur al overspoeld met meer dan honderd aanvragen voor de nieuwe Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Om 16.00 uur staat de teller op zeshonderd aanvragen.14.48: Gemeenten bepalen zelf hoe ze ondernemers helpen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet dat gemeenten gebruik maken van de opties op belastinggebied om ondernemers door de crisis te helpen. ‘De VNG merkt dat gemeenten al serieus en grondig aan de slag zijn met de inzet van belastingmaatregelen’, schrijft de koepelorganisatie. ‘Van OZB tot toeristen-, reclame- en precariobelasting. Ook de mogelijkheden om uitstel van betaling en eventueel kwijtschelding te verlenen en invorderingen op te schorten worden ingezet.’ De VNG raadt gemeenten aan om zelf de afweging te maken welke maatregelen het effectiefst zijn.
14.30: Nu al run op gemeentelijk loket inkomensondersteuning

In het eerste half uur dat het loket voor aanvragen voor de 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers' bij de Sociale Dienst Drechtsteden open was, zijn er al meer dan honderd aanvragen binnengekomen. Dat Twittert de Dordrechtse wethouder Peter Heijkoop.    


13:10 Hotelketens vangen coronapatiënten op

Van der Valk en Fletcher gaan coronapatiënten opvangen die 'te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht voor thuis', aldus de woordvoerder van het coronacentrum dat nu wordt voorbereid in een Van der Valk-hotel in Urmond (Limburg). In de rest van het land worden soortgelijke centra voorbereid. Het coronacentrum is een initiatief van huisartsen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen in de regio. Momenteel wordt hard gewerkt om het coronacentrum zo snel mogelijk klaar te maken.

Het coronacentrum in Urmond moet tijdelijk tientallen patiënten kunnen huisvesten. Patiënten kunnen naar verwachting vanaf dinsdag door huisartsen naar het coronacentrum worden gestuurd als zij ernstige klachten hebben maar niet naar de intensive care hoeven. In het hotel logeren geen gasten meer. Wel loopt er nog Van der Valk-personeel rond. Met de hotelketen wordt overlegd over een goede oplossing voor de medewerkers. Het coronacentrum roept mensen met zorgervaring op om zich te melden als vrijwilliger. (ANP)9.00: Woonbond roept BZK op tot maatregelen tegen huisuitzetting

Een stop op huisuitzettingen, het zo snel mogelijk zorgen voor een financieel vangnet voor huurders die een inkomensval doormaken en het op peil houden van voorzieningen voor de opvang van daklozen. Daartoe roept de Woonbond op in een brief aan minister Van Veldhoven van Binnenlandse Zaken.

De Woonbond is gesprek met corporatiekoepel Aedes over het stopzetten van huisuitzettingen en incassoprocedures. Dit doet de bond ook met koepels van commerciële verhuurders, maar vraagt minister Van Veldhoven om met dwingende maatregelen te komen. Mede omdat een meerderheid van de commerciële huurders bij geen enkele brancheorganisatie is aangesloten. ‘En juist in deze laatste categorie zijn er nogal wat verhuurders die zich weinig gelegen laten liggen aan maatschappelijke verantwoordelijkheid’, schrijft de Woonbond.

De Woonbond vindt ook dat tijdelijke huurcontracten van rechtswege worden moeten worden verlengd. ‘Omdat het ‘ondenkbaar’ is dat deze huurders nu, zonder alternatief, op straat komen te staan’, aldus de bond.

De Woonbond benadrukt dat tijdens de coronacrisis de opvangvoorzieningen voor daklozen op peil moeten blijven en indien nodig moeten worden uitgebreid. Daarvoor staan in principe gemeenten aan de lat, maar de rijksoverheid moet erop toezien dat gemeenten hun verantwoordelijkheid ook nemen. Eventuele financiële knelpunten moeten door het rijk worden opgelost.  


Lees hier het korte coronanieuws van vrijdag, zaterdag en zondag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie