Advertentie

Limburg doet aangifte om omstreden gronddeal

Het college van Gedeputeerde Staten van Limburg doet aangifte tegen oud-bestuurder van Californië BV, Lodewijk Burghout.

ANP
24 mei 2024
Grondprijzen
Shutterstock

Het college van Gedeputeerde Staten van Limburg doet aangifte tegen oud-bestuurder van Californië BV, Lodewijk Burghout. De voormalige directeur van het bedrijf voor grondexploitatie zou grond hebben aangekocht met financiële voorkennis, waardoor hij er minder voor betaalde.

Medewerker Personeelsadministratie

JS Consultancy
Medewerker Personeelsadministratie

Netwerkmanager Gelderland en Overijssel

Rijnbrink
Netwerkmanager Gelderland en Overijssel

Aandeelhouder

De provincie Limburg is indirect aandeelhouder van Californië BV. Een extern onderzoek naar de gang van zaken rond de gronddeal is tot dusver niet volledig openbaar gemaakt. Het college schrijft nu dat op basis van onder meer ‘overleggen die hebben plaatsgevonden met het Openbaar Ministerie’ is besloten tot een ‘strafrechtelijke aangifte’ tegen Burghout.

Failliet

Californië BV dreigde een aantal jaren geleden failliet te gaan. Meerdere stukken grond werden daarop verkocht aan Burghout, die daarover financiële voorkennis zou hebben gehad. De provincie Limburg is aandeelhouder van een van de aandeelhouders van het bedrijf. Over de zaak is veel te doen in de Limburgse politiek. Statenleden willen opheldering. De provinciale partijen Lokaal-Limburg, PVV en JA21 spraken eerder dit jaar van een ‘doofpotpraktijk’, omdat ze niet voldoende informatie over de zaak zeggen te krijgen. Andere Limburgse partijen zijn tot dusver afwachtender.

Extern onderzoek

Het college zegt het volledige externe onderzoek, dat in opdracht van Californië BV werd gemaakt, zelf niet in handen te hebben. Wel werkt het college aan het openbaar maken van alle stukken over de deal die het heeft. Dat overzicht wordt in juni verwacht, laat een woordvoerder weten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
In het onderzoeksdossier is vooral algemene transparantie vereist.
Advertentie