Advertentie

Lenferink waarnemend commissaris in Gelderland

John Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen zolang er een onderzoek loopt naar zijn functioneren.

ANP
28 september 2023
Henri Lenferink
Henri LenferinkANP/Robin van Lonkhuijsen

Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

Rust en verbinding

De 66-jarige Lenferink was tot voor kort burgemeester van Leiden, een functie die hij twintig jaar bekleedde. Hij was de langstzittende burgemeester van Nederland. De PvdA'er werkte daarvoor als gemeenteraadslid en wethouder in Arnhem.

‘Henri Lenferink is een oerdegelijke bestuurder met een enorme staat van dienst’, zegt De Jonge. ‘Maar liefst twintig jaar als burgemeester van Leiden en daarvoor tien jaar wethouder hier in Arnhem. Iemand met gevoel voor Gelderland dus. Ik ben ervan overtuigd dat hij als waarnemer rust en verbinding gaat brengen in de organisatie van de provincie. Gelderland is bij hem in goede en vertrouwde handen.’

Ministerraad

Vrijdag wordt de kandidatuur van Lenferink besproken in de ministerraad, waarna De Jonge de officiële voordracht doet aan koning Willem-Alexander. Lenferink kan dan volgende week maandag worden beëdigd en starten in Arnhem. Als waarnemend commissaris wordt hij voorzitter van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten.

Onafhankelijk onderzoek

Berends kwam onlangs in opspraak door een artikel in de Gelderlander. Volgens de krant is onder de commissaris sociale onveiligheid ontstaan in het provinciehuis. Berends zegt zich niet te herkennen in de aantijgingen, maar besloot vorige week wel om zijn functie tijdelijk neer te leggen. De CDA'er wil zo ruimte maken voor een onafhankelijk onderzoek naar zijn handelen. De Gelderse Statenleden gingen woensdag in hun reguliere vergadering akkoord met dit onderzoek, dat naar verwachting halverwege februari is afgerond. Dan moet blijken of Berends kan terugkeren als commissaris van de Koning in Arnhem.

De provincie Gelderland openbaarde eind vorige week op verzoek van de fractievoorzitters tientallen documenten, die een beeld moeten schetsen van de ontstane situatie rond Berends. Volgens de politieke partijen valt uit dat gepubliceerde feitenrelaas echter niet duidelijk op te maken of sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Het externe onderzoek moet dat gaan uitwijzen.

Grote uitdagingen

De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. ‘Goed dat de minister voortvarend handelt’, zei VVD'er Mark Smits, die woensdag als plaatsvervangend voorzitter de openbare Statenvergadering leidde. In de avond hadden de Staten achter gesloten deuren een gesprek met demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken, die daarin liet weten Lenferink - tot voor kort burgemeester van Leiden - voor te dragen als waarnemer.

‘We zijn blij met de voordracht van Henri Lenferink en zien uit naar een fijne samenwerking’, aldus Smits. ‘Ik ben ervan overtuigd dat zijn komst de nodige rust zal brengen. Zo kunnen we snel en zorgvuldig verder met het onderzoek en met doen wat goed is voor Gelderland.’

Namens het college zei BBB-gedeputeerde Ans Mol vertrouwen te hebben in de man die ook wethouder van de gemeente Arnhem was. ‘De komst van Henri Lenferink zorgt voor stabiliteit. We staan voor grote uitdagingen in Gelderland. Die uitdagingen gaan we met hem met vertrouwen tegemoet. We kunnen weer gaan bouwen’, aldus Mol.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie