Advertentie

Lelystad kiest voor minderheidscoalitie

De coalitie van VVD, PvdA, SP en D66 gaat verder als minderheidscoalitie. Er wordt een stevige bestuurder van buiten de Lelystadse politiek aangetrokken. De partijen hopen op brede (gedoog)steun vanuit de Lelystadse raad. Dat hebben de coalitiepartijen maandag bekend gemaakt.

13 april 2020
stadhuis-Lelystad-2.jpg

De huidige coalitie van VVD, PvdA, SP en D66 gaat verder als minderheidscoalitie. Er wordt een stevige bestuurder van buiten de Lelystadse politiek aangetrokken. De partijen hopen op brede (gedoog)steun vanuit de Lelystadse raad. Dat hebben de coalitiepartijen maandag bekend gemaakt.

Steun

De vier partijen (12 van de 35 zetels) hebben zich de afgelopen dagen gebogen over de opties die informateur Dennis Grimbergen (fractievoorzitter VVD) had gedestilleerd vanuit twee gespreksrondes met alle Lelystadse fracties. Een van de opties was de vorming van een nieuw meerderheidscollege. Gezien de versnippering van de raad (15 fracties op 35 zetels) zouden minimaal twee fracties zich bij de huidige coalitie moeten aansluiten. Een andere optie was het aantrekken van een stevige bestuurder van buiten, al dan niet met (gedoog)steun van andere fracties.

Koers voor toekomst

Voor deze laatste variant is nu gekozen. Uitgangspunt voor de resterende raadsperiode is het in 2018 vastgestelde raadsprogramma. Daar bovenop wordt een koers uitgezet voor de toekomst van de stad, gezien de grote opgaven waar Lelystad voor staat, zoals Lelystad Next Level. Daarin werken de gemeente, de provincie Flevoland en het rijk samen aan de duurzame en innovatieve ontwikkeling van de Lelystad.

Zware omstandigheden

De coalitie hoopt op brede steun vanuit de overige fracties. ‘We staan voor de noodzaak van continuïteit van bestuur onder zware omstandigheden’, aldus de vier partijen in een persbericht. In ‘nadrukkelijke samenspraak’ wordt de bestuurder van buiten gevonden met de partijen die de coalitie willen steunen. De komende week worden met alle geïnteresseerde partijen gesprekken gevoerd.

Crisis

De crisis in de Lelystadse politiek was vorige maand ontstaan nadat eerst de InwonersPartij zich uit de coalitie terugtrok en vervolgens wethouder wethouder Elly van Wageningen van de ChristenUnie haar ontslag indiende en ook haar partij zich uit de coalitie terugtrok.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Sterkte en standvastigheid ! Helder en reëel !

Alle partijen: samenwerken !!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Keijzer
Poeh, 1 rechtse partij en 3 linkse partijen. 12 van de 35 zetels. Het is afwachten hoe dat gaat verlopen. Hoe de oppositie is samengesteld met 23 zetels opgeteld, speelt ook een rol.In België had men ook vier partijen in de federale regering.

De N-VA was veruit de grootste coalitiepartner en is centrum rechts. De andere 3 veel kleiner en links, om het maar even zo neer te zetten voor het gemak. Ook ongeveer eenderde van de zetels hebben die 3 linkse partijen in BE.Op een gegeven moment gingen de 3 linkse partijen een deal aan met andere linkse partijen in de oppositie en duwden zo de grootste partij uit de regering, die de uitkomst van die oncollegiale streek niet kon accepteren, omdat een speerpunt van die partij omver werd geschopt.Demissionair gingen de 3 linkse partijen in de resterende coalitie lange tijd door en doordat er na verkiezingen, na een jaar bijna, geen coalitie mogelijk was, gaan diezelfde 3 partijen missionair nu door, met ook weer hulp van de linkse oppositie partijen. Vraag is nu hoe dat in Lelystad verloopt.De PR vanuit Gemeente is altijd erg positief, maar burgers die de overheid daar nodig hebben, ervaren te vaak heel wat anders, al zonder de politieke problemen. Om een cliché te gebruiken: een uitdaging dus nu des te meer!VVD heeft in Rotterdam een georganiseerd links blok tegen Leefbaar Rotterdam (veruit grootste partij) aan een meerderheid geholpen in de coalitievorming. Tijd zal leren welke factuur VVD daarvoor krijgt in Rotterdam bij volgende verkiezingen. En wat dit nu voor VVD in Lelystad gaat brengen.Een gewaarschuwd mens...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie