Advertentie

Lastig zo’n ombudsman

In de Volkskrant las ik een stuk van Wouter Bos. Niet de Wouter Bos van de PvdA die zo laag in de peilingen staat, maar de Wouter Bos die persofficier van justitie is in Den Haag. Onder het stuk van de persofficier Wouter Bos stond dat hij het ‘op persoonlijke titel’ had geschreven. Dat klinkt deftig, maar doorgaans wordt ermee bedoeld dat zijn baas hem niks kan maken als hij per ongeluk iets heeft geschreven dat zijn baas onwelgevallig is.

18 december 2009

Stel je voor dat persofficier Wouter Bos iets had geschreven als persofficier. Ja, dan waren de rapen gaar geweest! Het stuk van persofficier Wouter Bos ging over de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Die schopt de laatste tijd nogal tegen notabele schenen. Logisch dat er een tegenreactie komt. ‘Nationale Ombudsman blijf bij je leest’, stond er boven het stuk van persofficier Wouter Bos. Zelf heb ik altijd gedacht dat de ombudsman juist was ingehuurd om zich niet bij zijn leest te houden. Zich niet bij zijn leest houden, is juist zijn wettelijke taak, zo heb ik dat altijd begrepen. Wat verwijt persofficier de ombudsman nu eigenlijk?

 

Daar is moeilijk achter te komen. Het gaat er om, geloof ik, dat de ombudsman ‘voor zijn beurt heeft gesproken’. Heel erg schijnt het te zijn dat de ombudsman op een lezing in Tilburg vragen heeft gesteld. Volgens de persofficier is de ombudsman ‘ook in vragende vorm zijn boekje ver te buiten gegaan’. Ach, gut. Een ombudsman die vragen stelt, dat is volgens persofficier Bos iemand ‘die zijn wettelijke taak en gezag ondermijnt’. Ik kan mij alweer vergissen, maar volgens mij bevestigt de ombudsman juist zijn wettelijke taak en gezag door vragen te stellen. Kan die persofficier Bos niet ontslagen worden? Het is maar een vraag.

 

Het artikel in de Volkskrant wekte sterk de indruk dat persofficier Bos een poging deed om PvdA-politicus Wouter Bos bij te vallen. Twee Bossen op één buik. De politicus Wouter Bos, tevens minister van Financiën in een onder druk staand kabinet, had twee dagen eerder ook al de ombudsman bekritiseerd. Hij deed dat op grond van een krantenartikeltje van nog geen duim lang.

 

Kortom, de politicus Bos deed precies wat hij de ombudsman verweet: veel te snel oordelen. Het ging allemaal om de strandrellen in Hoek van Holland, waarbij de ombudsman zich slechts afvroeg of het nou nodig was om een jongen dood te schieten. Zelfs als die jongen toevallig een hooligan was. Maar gaat het wel alleen om die rellen?

 

Al enige tijd lijkt het erop dat de ombudsman voor het huidige kabinet niets anders is dan a pain in the ass. Kan het iets te maken hebben met de actie van Brenninkmeijer om de klacht van Edwin de Roy van Zuydewijn in behandeling te nemen? Edwin beweert al jaren dat hij door ingrijpen van de kabinetschef van de koningin zijn baan bij het Bouwfonds is verloren. De baron mag een opgewonden standje zijn, hij lijkt wel gelijk te krijgen. Dit zeer tot verdriet van premier Balkenende die er alles aan gedaan heeft dit onderzoek van de ombudsman te frustreren.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie