Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam mag opvang illegalen weigeren

De gemeente Amsterdam mag opvang weigeren aan uitgeprocedeerde asielzoekers en ze doorsturen naar een door het Rijk aangewezen locatie. Het…

De gemeente Amsterdam mag opvang weigeren aan uitgeprocedeerde asielzoekers en ze doorsturen naar een door het Rijk aangewezen locatie. Dat oordeelde de Centrale Raad van Beroep donderdag. De uitspraak volgde op een zaak die een groep illegalen die in de hoofdstad verblijft, had aangespannen.

Recht op opvang in Amsterdam
Ze vonden dat ze recht hadden op opvang in Amsterdam en wezen een verblijf in een door het kabinet bepaalde plek af. Dit omdat ze naar eigen zeggen niet verplicht hoeven mee te werken aan terugkeer naar hun land van herkomst. Dat is een voorwaarde die het Rijk mag stellen voor deze opvang.

Bed-bad-brood-uitspraak
Volgens de CRB kan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) echter uitgeprocedeerden die niet meewerken aan hun vertrek in een uitzonderlijk geval wel toelaten tot de Rijksopvang. Daarom kan de gemeente Amsterdam er volgens het rechtsorgaan vanuit gaan dat illegalen op deze locaties terecht kunnen. Het vonnis van de Centrale Raad is in lijn met de uitspraak van de Raad van State, die donderdag in een vergelijkbaar proces uitspraak deed.

WMO
Amsterdam wees eerder de verzoeken van de illegalen op grond van de Wmo af, omdat zij niet rechtmatig in Nederland zijn, niet als bijzonder kwetsbaar zijn aangemerkt en ook niet in een volstrekt uitzichtloze situatie verkeren. De voorzieningenrechter van de CRB bepaalde echter vorig jaar december dat de gemeente toch voorlopig tijdelijke sobere opvang moest bieden, de zogeheten bed-, bad-, en broodvoorziening. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder

In mijn optiek zou de lijn moeten zijn dat uitgeprocedeerde asielzoekers altijd moeten worden doorverwezen naar de rijkscentra. Gemeenten zouden daartoe verplichte moeten worden. Juist via de rijkscentra kan worden bewerkstelligd dat een veilige en snelle terugkeer mogelijk is. Hoe langer een uitgeprocedeerde in Nederland verblijft, des te ingewikkelder wordt de terugkeer. Snellere procedures met behoud van zorgvuldigheid zijn dan ook zeer noodzakelijk om problemen voor zowel de uitgeprocedeerde als de maatschappij te voorkomen.

Op 27 november 2015, 09:42

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in