Advertentie

Kostbare burgerparticipatie

Gemeenten pogen met burgerpanels de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren en de betrokkenheid van burgers te verhogen. Toch heft de Brabantse gemeente Deurne haar burgerpanel op. Wethouder Jasper Ragetlie (PvdA) vertelt waarom. Hoe liep het burgerpanel?

29 april 2011

Spraakmaker:Jasper Ragetlie

Erg goed. Het panel van twaalf leden kwam twee keer per jaar bijeen om te praten over een actueel thema. We wilden daarmee de buitenwereld naar binnen brengen. Je laat weten waar je als gemeente mee bezig bent en je krijgt feedback vanuit deze groep inwoners. Wat kan anders, wat kan beter? Denk aan het gemeenteloket, de buitenruimte. Zijn er blinde vlekken? Het panel kon met ons meedenken. Heel nuttig.

Toch heft u het panel op.

Deurne moet fors bezuinigen; twee bezuinigingsrondes zijn achter de rug, volgend jaar volgt een derde. We moeten 3,7 miljoen euro extra bezuinigen. Bovendien zitten we met een geschat verlies van de grondexploitatie van 20 miljoen euro. We moeten als gemeente ook afslanken. Dan is het extra belangrijk om slim met je ambtelijke uren om te gaan. Het burgerpanel is tijdrovend en kostbaar: de voorbereiding, de bijeenkomst ‘s avonds, de afwikkeling, veelal door meerdere ambtenaren. Een uur kost zomaar 75 euro. In een tijd van relatieve weelde misschien niet zo belangrijk, nu wel.

Het kan anders?

We moeten ons afvragen welke gemeentelijke taken essentieel zijn en welke luxe. Je kunt ook op een goedkopere manier feedback krijgen op je dienstverlening. Gebruik het internet om reacties te krijgen. Waarom zouden we Twitter niet gebruiken? Voor de mensen die niets met internet hebben, kunnen we eenvoudig kaartjes laten drukken en die bij de balie neerleggen.

Dus geen direct contact meer?

Deurne houdt genoeg overlegorganen over. We praten volop met bewonersgroepen. Het burgerpanel ging over de dienstverlening. Als het gaat om de bezuinigingen en het activeren van de bevolking, dan ligt onze focus op de tien wijk- en dorpsraden in onze vijf dorpen.

Wel sneu voor het burgerpanel.

Ze vinden het vervelend dat we ermee stoppen. Het draait ook lekker. Ik heb hen uitgelegd dat we waarderen wat ze hebben gedaan en dat het ook niets te maken heeft met hun adviezen of betrokkenheid, maar dat we moeten bezuinigen en onze uren anders moeten gebruiken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie