Advertentie

Burgemeester Helmond praat over omstreden prediker

Burgemeester van Helmond Elly Blanksma gaat in gesprek met het bestuur van moskee al-Fadjr over de geplande komst van een omstreden islamitische geestelijke, Sa'ad Ateeq al-Ateeq. De Arabische sjeik riep eind januari volgens een Engelse vertaling van een van zijn preken Allah op tot ,,vernietiging'' van Joden, christenen, sjiieten en alawieten. De Helmondse moskee al-Fadjr heeft hem gevraagd om aanstaande vrijdag voor te gaan in gebed.

11 mei 2015
Afspraak met moskee en overlegorgaan Burgemeester Blanksma en wethouder Margreet de Leeuw hebben een afspraak gemaakt bij de moskee en met het zogeheten Platform Sociale Cohesie, een overlegorgaan van maatschappelijke organisaties in de stad, liet een woordvoerster maandag weten. De inzet van de gesprekken wist ze nog niet.

Uitspraken tegen andere religies

Al-Fadjr was maandag onbereikbaar voor een toelichting. Daardoor is niet duidelijk of de moskee op de hoogte is van het bestaan van de preek waarin de Arabische geestelijke zijn uitspraken tegen aanhangers van andere religies dan de soennitische islam doet.

Eerdere prediker niet welkom

Onlangs ontstond in buurstad Eindhoven ophef omdat de omstreden sjeik Aaidh al-Qarni zou komen. Dat ging niet door: zowel zijn visum als zijn uitnodiging werd ingetrokken. Ook de Helmondse moskee besloot eerder dit jaar nog een prediker te weren: Alami abu Hamza was niet meer welkom, nadat was gebleken dat hij opriep tot geweld. Ateeq doet dat in zekere zin niet: hij richt zijn oproep tot vernietiging niet tot de gelovigen, maar tot God. Uitspraken van sjeik Ateeq werden eerder dit jaar opgemerkt door de Amerikaanse denktank Foundation for Defense of Democracies, die er beelden van heeft gepubliceerd. Volgens de organisatie was de preek destijds te zien op de staatstelevisie van Qatar.


D66: geen zorgen

Fractievoorzitter Noureddine Zarroy van de lokale D66 maakt zich niet druk: 'Zijn we overtuigd van onze democratische waarden? Dan kán een radicale ons niet wakker houden', luidde zijn commentaar op Twitter. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie