Advertentie

Rockies

Accepteer én waardeer een kloof, zou ik zeggen. Net als de kloof tussen patiënt en oogarts, de autokoper en de auto-ontwerper. Niks mis mee, toch? Je bent blij dat er iemand is die je oog heelt, je auto ontwerpt. Of blij met iemand die zo gek is om in de politiek te gaan. Dat is echt avond- en nachtwerk. Daarom verbaas ik me wel eens dat raadsleden vaak verrot worden gescholden.

19 maart 2020

Ze hebben het almaar over de kloof tussen de politiek en de kiezers. Maar dan bestaan er rééksen Rocky Mountains vol kloven. Er is zoveel verschil (kloof?) in interesse, kennis, leeftijd, kleur, ervaring. Er wordt trouwens hard gemetseld aan het dichten van de vermeende kloof. De Rockies moeten plat. Weg kloven! 

Die Rockies krijg je niet dicht.

Accepteer én waardeer een kloof, zou ik zeggen. Net als de kloof tussen patiënt en oogarts, de autokoper en de auto-ontwerper. Niks mis mee, toch? Je bent blij dat er iemand is die je oog heelt, je auto ontwerpt. Of blij met iemand die zo gek is om in de politiek te gaan. Dat is echt avond- en nachtwerk. Daarom verbaas ik me wel eens dat raadsleden vaak verrot worden gescholden. Al die goedwillende professionele amateurs. Inderdaad wel allemaal ego’s, maar gelukkig zijn er mensen die zo’n ego hebben. En inderdaad, er zitten altijd wel gekken tussen. Maar ook dat is een afspiegeling van de kiezers. Het zijn volksvertegenwoordigers en het volk is ook wel eens gek.

Bedrijfsmatig werken moesten de ambtenaren. Op naar de klant! Vroeger heette dat BBI (afkortingen, grrrr!), toen heette het VBTB (je wilt niet weten wat dat betekent) of FinFun, toen heette het government governance, sturen op hoofdlijnen, integraal management, plannen en meten, normen en kengetallen, zelfbeheer en contractmanagement, klantgericht werken, planning & control. Herkent iémand hier nog een ambtenaar in? En toch proberen raadsleden zo grip te krijgen op de werkelijkheid. De raad kan echter niet veel met al die mooie termen. Een politicus zal dan ook het hele jaar door met vragen en vraagjes komen, met raadsnotitie’s, moties, publiciteit, actie!

Daar balen ambtenaren wel eens van. Gaat hun mooie planning door de war. Maar raadsleden willen niet alleen maar die ene begroting één keer per jaar vaststellen. De begroting is volgens sommige geleerden trouwens window dressing. ‘Als gemeente moet je er een hebben’. Mooi boekwerk voor in de kast. Meten, plannen, monitoren. Maar de inhoud komt ergens anders tot stand. Ja, in de waan van de dag, zeggen velen misprijzend. Niks mis mee, met die waan. Hoort erbij en met die kloof komt het dan wel goed. Want mensen houden van waan: politici én kiezers. Zo overbruggen ze samen toch nog die kloof.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Elly Min / oma
Mijn oudste zoon werkt ook in het gemeente ambtenaren wereldje. Eerst erin, nu als adviseur van buitenaf. En ik denk dat hij hiervan veel zal herkennen. Hij tiert, ondanks frustraties, welig in deze wereld. Ik ga hem dit artikel doorsturen. Zal jij leuk vinden. Groetjes, Elly
Advertentie