Advertentie

Klokkenluiders in Amsterdam niet veilig

Diverse media schreven over een website voor klokkenluiders. Maar of die er goed aan doen informatie te lekken aan de Amsterdamse enquêtecommissie is maar de vraag.

16 februari 2015

De enquêtecommissie van gemeente Amsterdam die onderzoek doet naar financiële wantoestanden, roept volgens diverse media klokkenluiders op om informatie te delen. Maar navraag leert dat anonimiteit niet gegarandeerd is en in de privacyverklaring wordt duidelijk dat gegevens uiteindelijk zelfs voor opsporing gebruikt kunnen worden.

Bewoners en ambtenaren zouden via een speciale website wantoestanden op financiële afdelingen van de gemeente kunnen melden en ook volledige documenten kunnen lekken. AT5 berichtte over ‘een website voor klokkenluiders’ en Telegraaf schreef dat er ‘een oproep’ werd gedaan aan klokkenluiders. Maar of een klokkenluider er wel goed aan doet om informatie te delen, is maar de vraag.

Garantie anonimiteit ontbreekt
De enquêtecommissie zelf wil het woord ‘klokkenluider’ liever niet gebruiken, zo vertelt een woordvoerder. ‘Dat is zeker niet het woord. Onze commissie wil transparant te werk gaan voor bewoners. Het eerste doel van onze website is informeren over de stappen die gemaakt worden en mensen de gelegenheid geven om te reageren. Het gaat erom dat we open en transparant zijn. De bedoeling is om open te staan voor suggesties, tips en vragen. Er wordt aan waarheidsvinding gedaan, dus we moeten goed kunnen checken of de toegestuurde informatie wel bruikbaar is.' Een garantie op veilig en anoniem lekken zoals bijvoorbeeld bij PubLeaks, waarbij de verstuurde informatie ontdaan wordt van metadata en technisch onherleidbaar wordt doorgestuurd, is de website dus niet, zo bevestigt de gemeente. ‘De commissie gaat vertrouwelijk om met de informatie, maar we willen graag zien van wie de informatie afkomstig is', aldus de woordvoerder.

Gebruik gegevens voor opsporing
Wie de privacyverklaring onder het inzendingsformulier van de website er op naslaat, komt er al snel achter dat klokkenluiders die risicoloos te werk willen gaan dus niet op het juiste adres zijn bij de gemeente. Er staat beschreven dat informatie weliswaar vertrouwelijk wordt behandeld, maar dat gegevens wel gebruikt kunnen worden voor opsporing, 'bijvoorbeeld als er via de website strafbare feiten worden gepleegd of strafbare uitingen worden gedaan.' 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
De enquêtecommissie zelf wil het woord ‘klokkenluider’ liever niet gebruiken, zo vertelt een woordvoerder. ‘Dat is zeker niet het woord.

Het gaat zoals gebruikelijk om de vorm en niet om de inhoud.
Jan
Conclusie: uitsluitend via Publeaks of anderszins anoniem lekken naar de pers. Anders kom je in moeilijkheden.
Angelique / bmw
Als de leiding integer is heb je geen klokkenluiders nodig, dan heet het kritische noot die je spreekt en helpt het om beter te worden. Als de leiding niet integer is en je de klok luid wordt je of voor het karretje gespannen of geïsoleerd door de leiding/ verantwoordelijke. Melden heeft dan geen zin meer, je bent de sjaak!
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Ik adviseer de commissieleden om de discussie: ´Waarom is tegenspraak geven zo moeilijk´ in 2014 op BB gevoerd eens goed te lezen.



In haar jaarverslag 2013 stelt het Adviespunt Klokkenluiders het als volgt:



Het Adviespunt Klokkenluiders vindt het belangrijk om

klokkenluiders aan het woord te laten. Daarom hebben wij in dit jaarverslag drie interviews met klokkenluiders opgenomen. Omwille van de vertrouwelijkheid zijn de interviews geanonimiseerd en zijn bepaalde details weggelaten.
Advertentie