Advertentie

Kabinet neemt 'meer risico', maar avondklok blijft

Het kabinet gaat ‘een klein beetje meer risico nemen, beperkt en weloverwogen. Maar het is wel degelijk een risico’, zei Rutte.

23 februari 2021
shutterstock-1678385383.jpg

Het kabinet heeft besloten de avondklok voor de tweede keer te verlengen, in ieder geval tot maandag 15 maart. Tegelijk komen er enige versoepelingen, vooral vanwege de maatschappelijke en economische situatie, zo maakten premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag bekend.

Verantwoordelijkheid
Het kabinet gaat ‘een klein beetje meer risico nemen, beperkt en weloverwogen. Maar het is wel degelijk een risico’, zei Rutte. De Jonge sprak van ‘behoedzame stappen, die iets meer lucht en ruimte geven. Niets doen is ook een risico, want meer mensen houden zich dan niet meer aan de coronaregels’, aldus De Jonge. Volgens Rutte is het met deze verruiming wel echt noodzakelijk dat mensen zich ‘extra goed’ aan de basisregels houden. ‘Extra ruimte betekent extra verantwoordelijkheid, voor iedereen. Uw gedrag doet ertoe.’

Contactberoepen
Kappers, schoonheidsspecialisten, rijscholen en andere contactberoepen mogen vanaf 3 maart weer werken. Ze moesten sinds medio december voor de tweede keer vorig jaar hun deuren sluiten, toen de harde lockdown werd ingevoerd. Betrokkenen moeten net als vorig jaar vooraf hun klanten bevragen over coronaklachten. Ook moeten ze beschermingsmiddelen dragen om besmettingsrisico's met het coronavirus zoveel mogelijk te verkleinen. Alleen sekswerkers mogen nog niet aan de slag.

Op afspraak
De meeste winkels moesten half december ook dicht. Vanaf 3 maart mag de detailhandel weer klanten ontvangen, maar dan wel op afspraak en in een tijdslot. Er zit een reeks voorwaarden aan vast. Maar in ieder geval kunnen mensen dan ‘weer schoenen of een jas passen of een bank uitproberen’, zei Rutte.

Perspectief bieden
Scholieren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs mogen vanaf volgende week ook weer deels naar school. Dat gebeurt zodanig dat elke leerling minimaal één dag per week op school is. Wel moet iedereen 1,5 meter afstand houden en mondkapjes dragen. Het kabinet wil hiermee meer perspectief bieden aan jongeren, omdat fysiek onderwijs bijdraagt aan het welzijn en beter is voor de leerprestaties. Het basisonderwijs was al eerder geopend.

Sporten
Ook sporten buiten in teamverband mag vanaf begin maart weer voor mensen tot 27 jaar. Nu is dat alleen toegestaan voor jongeren tot en met zeventien jaar. Verder mocht je al buiten sporten met maximaal twee mensen als er meer dan 1,5 meter afstand mogelijk is. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Het spijt me, maar ik kan niet meer dan diepe, diepe minachting opbrengen voor de regering Rutte. Wat een angsthazen en manipulanten richting de verkiezingen!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / gepens.
De beperkte openstelling van winkels werkt onvoldoende. Als je gaat winkelen wil je zien wat je kan kopen, de kwaliteit beoordelen en passen. Kortom de openstellingsvoorwaarden voor de kleine winkeliers kunnen worden verbeterd door het maximaal toelaten van een bepaald aantal klanten per m2.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie