Advertentie

Gedwongen opvang asielzoekers in rijksgebouwen?

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om asielzoekers op te vangen in gebouwen van het rijk.

ANP
13 mei 2022
Asielzoekers
Shutterstock

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen in gebouwen die bezit zijn van de landelijke overheid. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil die mogelijkheid volgende week in de ministerraad bespreken, maar hij benadrukt dat er nog niks over is besloten.

Dwingen

De asielzoekerscentra in Nederland zitten al langer overvol, en gemeenten komen vooralsnog niet over de brug met voldoende extra plekken. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel waarmee het mogelijk moet worden gemeenten te dwingen meer asielzoekers op te vangen, maar dat voorstel ligt er naar verwachting pas in de zomer.

‘Geen gek idee’

Van der Burg zei woensdag al ook andere mogelijkheden te verkennen. Hij vindt het ‘geen gek idee’ dat rijksgebouwen een rol spelen in een mogelijke oplossing. ‘Volgende week vrijdag ga ik in de ministerraad over een aantal zaken in gesprek. Ik ga het eerst met de ministerraad bespreken, na afloop kom ik u tegen en zal ik op verschillende punten ingaan’, zei van der Burg vrijdag tegen de verzamelde journalisten voorafgaand aan de ministerraad. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
En Jan Paternotte van D66 twittert: “ Nederland is altijd een migratieland geweest. En daar zijn we altijd sterker door geworden. Nu is ook meer migratie nodig, want overal hebben we te weinig mensen. Onlangs is Europa met goede voorstellen gekomen. Tijd om vaart te maken!” En hoe zit het met de kwaliteit van het oppervlaktewater? Stikstofuitstoot? Woningnood? “Overal” hebben we te weinig mensen? In het dichtstbevolkte kand ter wereld met 530 inwoners per km2? In een land waarin, tussen 2008 en 2021, het aantal huishoudens al groeide met 10?
Heeft Jan Paternotte de lagere school wel afgemaakt? Gelukkig hebben we de arbeidsinspectie nog met haar prachtig advies aan de regering om de bevolkingsomvang te stabiliseren en te kiezen voor kwalitatieve groei. In plaats van kwantiteit, waardoor we nog meer arbeidskrachten “nodig” hebben door kwantitatieve groei.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie