Advertentie

Kabinet wil uitspraak Ollongren 'niet recenseren'

Het kabinet wil niet terugkomen op de uitspraak van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dat de Brunssumse wethouder Jo Palmen beter kon vertrekken. Vicepremier Hugo de Jonge wil niet zeggen of Ollongren in december te vroeg heeft geoordeeld over Palmen.

23 februari 2018

Het kabinet wil niet terugkomen op de uitspraak van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dat de Brunssumse wethouder Jo Palmen beter kon vertrekken. Vicepremier Hugo de Jonge wil niet zeggen of Ollongren in december te vroeg heeft geoordeeld over Palmen, van wie de integriteit in twijfel was getrokken.

Aangedikt

Twee hoogleraren concludeerden deze week dat geen sprake is van een groot integriteitsrisico. Volgens hoogleraar Arno Kosten heeft Ollongren ,,erg vlug uit de heup geschoten''. De minister sloot in december niet uit dat zij zou ingrijpen als de omstreden Palmen niet zelf zou vertrekken. Burgemeester Luc Winants stapte zelfs op vanwege de kwestie, omdat hij niet kon instaan voor de integriteit. Maar volgens de hoogleraren dikte de burgemeester de conclusie van een eerder integriteitsonderzoek aan. Ontlastende informatie werd eruit weggehouden.

Uitzonderlijke context

Vicepremier De Jonge wil de uitingen van Ollongren ,,,niet recenseren''. Hij noemt het een ,,uitzonderlijke uitspraak'' in een ,,uitzonderlijke context''. Met de aanstelling van interim-burgemeester Gerd Leers heeft Ollongren volgens hem de ,,stappen gezet die nodig waren''. Ollongren zelf denkt dat ze niet te vroeg heeft gesproken. ,,Op dat moment was de situatie zoals die was, met de burgemeester die opstapte en met de motivatie die hij daarbij gaf en daar heb ik mij over uitgesproken''. Volgens de minister zelf liggen er verschillende rapporten en moet nu eerst de gemeenteraad zich uitspreken. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het was inderdaad een uitzonderlijke uitspraak, echter helemaal in een NIET uitzonderlijke context. Deze minister van BZK was gewoon veel te vroeg met haar oordeel. Overigens behoort zij haar vroegtijdige stellingname zelf terug te nemen en ligt het niet in de politieke lijn dat de vicepremier dit moet doen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie