Officieel hield de gemeentelijke koepelorganisatie lang een slag om de arm over het koninklijk bezoek. Het huisblad VNG Magazine berichtte weliswaar in februari al dat de koningin op het congres ter ere van het honderdjarig bestaan op 5 en 6 juni in Den Haag aanwezig is, maar dat bericht werd snel als ‘te prematuur’ bestempeld.
Eind april kwam dan toch het verlossende woord. ‘Hare Majesteit de Koningin woont op dinsdag 5 juni het honderdjarig jubileumcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bij op het Malieveld in Den Haag.’
Het zou ook raar zijn geweest als ze niet kwam bij het eeuwfeest. Bij het vijftigjarig bestaan in 1962 vereerde haar moeder het VNG-jubileumcongres met een bezoek. De banden tussen het koningshuis en de VNG zijn al decennia redelijk hecht te noemen. Zo opende Beatrix, als prinses, in 1975 het nieuwe onderkomen van de VNG in Den Haag. Als koningin heropende ze in 2009 de vernieuwde Willemshof.
Goed, nu zeker is dat Hare Majesteit gewoon komt, laat het zich raden welk presentje ze meeneemt. Geld? Uitgesloten, want niet bepaald chic. Een blommetje? Mwah, beetje mager. Nee, wat past er nu beter bij een 100-jarig jubileum dan de verlening van het predicaat Koninklijk aan het feestvarken. Een loffelijke toevoeging is een ideaal cadeau in crisistijd. Kosten doet het weinig tot niets. En doorgaans is de ontvangende partij er op zeker zeer verguld mee.
Maar komt de VNG wel in aanmerking voor de titel? Aan één voorwaarde voldoet de VNG, namelijk dat je als vereniging, stichting of grote onderneming minimaal 100 jaar moet bestaan. In principe, zo zijn de regels, wordt het predicaat slechts ter gelegenheid van zo’n bijzonder jubileum verleend.
Een probleem zit ‘m mogelijk in de neutraliteit. Om die reden lijkt het bijvoorbeeld uitgesloten dat de bijna 100-jarige SGP het predicaat zal krijgen. De VNG is als samenbundeling van gemeenten toch een soort optelsom van politieke verenigingen. Een club die bovendien ook regelmatig botst met de regering, waar ook de koningin deel van uitmaakt.
Toch zit daar de moeilijkheid niet. Culturele instellingen met een koninklijke toevoeging botsen soms ook heftig met de regering omdat ze het er bijvoorbeeld niet mee eens zijn dat er flink op hen wordt bezuinigd.
Blijft de vraag of een type instelling als de VNG iets aan het predicaat heeft. Voor het imago in het buitenland wellicht. Daar kun je er indruk mee maken. Visueel ook, want de Koninklijke Kroon mag in het logo worden opgenomen. Maar voor het overige...
VNG Koninklijk, waarom niet?
Eén van de hoofdgasten op het jubileumcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is koningin Beatrix. Natuurlijk zal…