Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Jeugdproblematiek: administratief probleem

En wéér ligt er een begroting waarin de hardnekkige problematiek rond overlastgevende en criminele jongeren wordt teruggebracht tot een hoofdzakelijk administratief probleem.

16 september 2011
En wéér ligt er een begroting waarin de hardnekkige problematiek rond overlastgevende en criminele jongeren wordt teruggebracht tot een hoofdzakelijk administratief probleem.

‘Binnen twee jaar (2011-2013) dienen de 89 criminele jeugdbendes, die eind 2010 met de shortlistmethodiek in kaart zijn gebracht, te worden aangepakt’. Per lokale driehoek wordt hiervoor een plan van aanpak opgesteld, meldt het kabinet.

Dat belooft weer bergen papier die als eerste doel hebben bepaalde verkeerde statistieken omlaag te krijgen. Cynisch gesteld: als een jongere niet meer crimineel is maar enkel nog overlast geeft, is de missie alweer volbracht. Alsof Henk en Ingrid dáár iets mee opschieten…

Jaar in jaar uit worstelen de opeenvolgende regeringen met misschien wel een van de grootste en meest urgente problemen in de hedendaagse maatschappij: hufterig, overlastgevend gedrag van jongeren, vaak Marokkaans maar ook van andere origine. Jongeren die gewoon op een (ambacht)school moeten zitten, of ’s morgens naar hun werk gaan. Dat vereist allereerst een scherpe, doeltreffende handhaving van de leerplicht, en het scheppen van opleidingen en baanmogelijkheden voor jongens die nu de kans hebben om zich op straat te misdragen en zich daar, generatie op generatie, te ontwikkelen tot doorgewinterde crimineeltjes en criminelen.

Het aangekondigde optuigen van sancties (zoals verlenging jeugddetentie) en de verbetering van de talloze registraties helpt, maar biedt geen structurele oplossing.

Een daadwerkelijke oplossing vergt ook een harde aanpak van de ouders die niet bereid of in staat zijn om hun jongens, broertje na broertje, op het rechte pad te houden. Taskforce na Taskforce, voor Antillianen, voor Marokkanen, heeft inmiddels de tanden stukgebeten op dit probleem. De spanningen in de prachtwijken lopen zichtbaar op. In Culemborg rommelt het weer, in Helmond wordt geroepen om burgerwachten. Hoe lang gaat dat nog goed?

In Amsterdam-West loopt PvdA-kamerlid Diederik Samsom een poos mee als straatcoach en vertelt dan op tv dat ‘de ouders moeten worden aangesproken’. Het klopt, maar het gebeurt niet. Maak een wet dat ouders van straattuig de kinderbijslag per onmiddellijk verliezen, en zie dan eens wat er gebeurt. Alle deskundigen zeggen het al jaren: de enige sanctie die sommige probleemgezinnen voelen en respecteren, is een financiële.

De aanpak van dit probleem moet niet worden overgelaten aan  de lokale driehoek. Straatterreur is een landelijk probleem, vergelijkbaar met het voetbal-hooliganisme van enkele jaren geleden dat inmiddels redelijk succesvol de kop is ingedrukt, juist vanwege een massale, gecoördineerde inzet van rijksmiddelen.

Laat de regering, in de rug geblazen door de PVV, nu eens met een heldere, harde aanpak uit één koker – van één ministerie – komen, zodat we volgend jaar in de gelekte Miljoenennota kunnen lezen dat er eindelijk zichtbare, concrete vorderingen zijn gemaakt. Dat de rust op straat is weergekeerd. Dat Henk en Ingrid weer vertrouwen krijgen in de regering van dit land dat zoveel beter kan. Dat is voor de gemiddelde burger vele malen dringender dan de aanpak van internationale kinderontvoering, internationale adoptie en internationale mensenhandel.   

Sjors van Beek

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjors van Beek / verslaggever
Beste Sophie,

Mijn laatste bijdrage aan deze - overigens boeiende - discussie.
We zijn het dus eens dat de Marokkaanse jongens bovengemiddeld veel overlast veroorzaken. Monopolie op straatterreur is technisch gezien inderdaad onjuist, laten we er 'riante koppositie in straatterreur' van maken.
Dat de Marokkaanse jongens niet altijd bovenaan staan in de door u genoemde statistieken, is logisch. Het sissen van 'hoer' is geen strafbaar feit. Marokkaanse jongens zijn grootmeesters in het zoeken van de randen van de strafwet.
Deel van het probleem is juist dat de overlast, die ik dus inderdaad wekelijks waarneem, met de huidige juridische middelen soms niet is aan te pakken. Zie het wegpesten van het Utrechtse homostel, zie de zwembadperikelen.
Verder zijn veel van die jongens minderjarig. Dat maakt aanpakken via strafrecht nog veel lastiger tot soms onmogelijk (twaalfminners).
Voorts zijn veel feiten niet toe te schrijven aan een dader, maar weet ondertussen iedereen wie er achter zitten. Ik noem brandstichting en ruiten ingooien en banden lekprikken bij mensen die het lef hebben om deze jongens aan te spreken. Zie Diamantbuurt indertijd.
Ik heb vorig jaar een verhaal gemaakt (zie archief van BB) over een snackbarhoudster in Helmond die zeventien (!) keer aangifte heeft gedaan tegen een groep van deze jongens wegens dit soort feiten. Nul keer opgetreden omdat ze niet te pakken waren.
Voorts: niet elke dader wordt gepakt. Maar, zoals in het geval van mijn inbraken in mijn huis, hebben getuigen Marokkaanse jongens gezien. Ze zijn nooit gepakt.
De derde-generatie Marokkaans-Nederlandse jongeren (inmiddels de meerderheid) staan in alle registraties als Nederlander. Er is een verbod op etnisch registreren. Helaas. Maar ondertussen weten Henk en Ingrid en ik heus wel dat het vaak om jongens van Marokkaanse afkomst gaat. Zie de dader (meneer Hafid B.) van mijn autodiefstal. In NL geboren en getogen, evenals zijn ouders.
Natuurlijk zijn er ook andere jongeren fout bezig. Maar het is appels met peren. Lonsdalers geven een heel ander soort last (qua aard en omvang) dan Marokkanen. Idem voor Antillianen. Ik blijf zeggen: er is een specifiek Marokkanen-probleem in dit land. En bovendien: voetbalhooligans zijn nagenoeg 100 procent autochtoon. Die groep is gewoon benoemd en aangepakt?. Waarom de Marokkanen dan niet? .
Uw vergelijking met Joden, en de daaraan gekoppelde beschuldiging van discriminatie, betreur ik zeer. Een zwaktebod, waarvan ik er dan ook nog wel enkele in de aanbieding heb.
As u had geschreven dat u het zo fijn vindt dat die aardige negers altijd uw boodschappentassen dragen, was dat ook discriminatie. Als de PVV zegt dat er teveel moslims in de regering zitten, is dat discriminatie. Als ik zeg dat er teveel protestanten of katholieken of vegetariërs of vleeseters in het kabinet zitten, is het ineens een interessante politieke observatie. Dat is een hypocriete dubbele moraal.
Joden veroorzaken geen overlast op straat, Marokkaanse jongens wel. Joden werden slachtoffer van discriminatie zonder dat ze dit over zichzelf hadden afgeroepen. Marokkaanse jongens (ik herhaal elke keer maar weer: jongens, niet oudere mannen, vrouwen of meisjes) verzieken het publieke domein in tientallen Nederlandse gemeenten, niet alleen Amsterdam West. Waarom denkt u dat er miljoenen subsidie gaat naar 22 'Marokkanen-gemeenten'? is dat ook discriminatie?
In Rotterdam was vorig jaar 44 procent (!) van alle Marokkaanse jongens tussen 15 en 24 jaar in aanraking geweest met de politie. Me dunkt... Die jongens moeten niet klagen over discriminatie, ze moeten hun gedrag gewoon aanpassen, dan hebben ze nergens last van. Waarom, beste Sophie, wordt er niet negatief gesproken over Turkse jongens? Waarom worden zij niet 'gediscrimineerd'? Antwoord: omdat ze zich gedragen.
Tot slot: u schreef aanvankelijk niets over het boek over de angstcultuur. U verweet mij slechts angstig gedrag waardoor ik het gezeik van de Marokkaanse jongens wellicht over mezelf afriep. Dat is de wereld op de kop. En als dat de teneur is van het door u aangehaalde boek, dan geloof ik er bij voorbaat al niet in. Ik praat nagenoeg dagelijks met Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse jongens hier op straat, zoals ik dat met iedereen doe. Ik heb geen angst. Ik heb er gewoon genoeg van dat die Marokkaanse jongens ons 'Hollanders' en 'christenhonden' (want zo spreken ze over ons) als oud vuil behandelen. Leest u wel eens dat er een Marokkaanse vrouw van haar tas is beroofd? Nee hè? Toevallig hè? Wie discrimineert er nu eigenlijk?
Is het u nooit opgevallen dat Marokkaanse jongens, als ze door iemand worden aangesproken, altijd blindelings en zonder aanziens des feiten de zijde van de andere Marokkanen zullen kiezen?
U begrijpt: mijn opiniestuk was geen ondoordachte opwelling. Het was een poging om - ongetwijfeld goedbedoelende - Nederlanders (ongeacht etnische herkomst) wakker te schudden en hen de feiten eens onder ogen te laten zien.
Tot zover.

sophie / docent en burger in Amsterdam West

'Die jongens' moeten zich aanpassen? Iedereen weet dat ‘die jongens’ zulke dingen doen? Je discrimineert echt als de pest. En ook verder merk ik dat je weinig respect hebt voor anderen want je blijft mij maar neerzetten als iemand die in jouw hokjes past. Je probeert taalgebruik a la Geert Wilders uit door mij eerder een ‘naïeve optimist’ te noemen, met gedachtenkronkelingen die een ‘gotspe’ zijn.

Maar ik ben docent in Amsterdam-West, nog een rechtse ook. Ik ben talloze malen bedreigd door leerlingen en heb tientallen criminele jongeren in de klas gehad. En ik woon al bijna tien jaar in Amsterdam West dus ik weet verdomd goed waar ik over praat. Maar ik ben het gewoon niet met jou eens. Hoewel ik lang blond haar heb en elke dag op straat loop in West, ben ik nog nooit uitgemaakt voor ‘hoer’ door Marokkanen op straat. Daarentegen heb ik vaak lol met Marokkaanse jongeren die veelvuldig op straat te vinden zijn, net zoals ik heel veel op straat loop in West. Mijn auto is ook nog nooit gestolen. Ik vind het heel vervelend dat het jou wel is overkomen maar persoonlijk herken ik je punt niet terwijl ik ook in West woon. Het is dus ook mogelijk om daar bijna tien jaar te wonen en dat niet mee te maken. Je kunt niet doen alsof iedereen in West lijdt onder de zogenaamde terreur van Marokkanen zou lijden. Dat is niet waar, dat is zwaar overdreven.

Jij hebt bovendien een zwaar achterhaald punt door Nederlanders ‘wakker te willen schudden’ over criminele Marokkanen. Dat is al zolang gaande, al sinds Paul Scheffer met zijn multiculturele drama in 2000. Vervolgens kwam Pim Fortuyn en later de PVV die groot zijn geworden met Marokkanen aanwijzen als zondebokken. Er groeit een hele generatie Marokkanen op die door Nederlanders vreselijk worden gediscrimineerd. Ik wijs op het onterecht en oneerlijke daarvan en neem het voor de meerderheid van Marokkaanse jongeren op die gewoon mee willen doen aan de maatschappij. Hartstikke leuke jongens en meisjes vaak – ik heb er honderden in de klas gehad en met heel veel plezier - die niets verkeerd doen en leiden onder discriminatie en de hatelijke houdingen jegens hen van veel Nederlanders. Het is toch ook niet meer normaal dat Nederlanders er nu ook al toe over gaan om alle Marokkanen te beschuldigen van ‘angst aanjagen’ als ze helemaal niets doen? Moeten ze nu ook aan een avondklok gaan houden, zodat ze de overige Nederlanders ’geen angst meer kunnen aanjagen?’ Dat is absurd, als Nederlanders de wet overtreden – Marokkanen zijn ook Nederlanders – dan worden ze aangepakt. Als ze de wet niet overtreden, dan niet. Zo wil jij in een rechtsstaat behandeld worden, en daar hebben zij dus ook recht op.

Dan nog iets educatiefs – je weet ik ben immers docent – boeken van denkers zijn er om je blik te verruimen, van perspectief te veranderen. Het gaat er niet om ergens ‘mee eens’ of ‘niet mee eens’ te zijn en het getuigt niet van een intellectuele instelling om een boek om die reden al bij voorbaat niet te willen lezen. Het zou denk ik goed zijn als je wel wat meer zou lezen. Begin maar eens met dat boek van Frank Furedi. Want er doet zich iets geks voor in onze discussie: ik ken honderden Marokkaanse jongeren en klets ook rustig met jongeren die ik nog niet ken op straat. Ik word altijd met respect behandeld en dat past precies bij de theorie van Furedi. Die zegt dat de Westerse individualistische maatschappij meer onderlinge informele contacten zou moeten hebben, om de ongebreidelde angst tegen criminaliteit in te dammen. Jij hebt die informele contacten met Marokkaanse jongeren niet en bent bang. Dat past precies bij de theorie van Furedi, een reden lijkt mij om dat toch eens te lezen.
sophie / docent en burger in Amsterdam West
Vergat ik je nog te corrigeren op het punt dat minderjarige jongeren niet zouden worden aangepakt. Die worden zelfs zo hard aangepakt in Nederland, dat Nederland is gekapitteld door de Verenigde Naties op dat punt want Nederland berecht jongeren via het volwassenrecht. In de IDFA-documentaire ‘De Kinderrechter’ is ook goed te zien hoe hard het rechtssysteem tegenwoordig voor kinderen is. Tieners die fikkie stoken in een takkenbos bleken daar zelfs zwaar voor gestraft te worden. Dus doe nou niet het rechtssysteem geen minderjarigen aan zou pakken en belachelijk soft is. Dat is gewoon niet waar en redeneringen die daarop gebaseerd zijn, zijn dus niet valide
Tot slot raad ik iedereen aan om het net uitgekomen boek ‘Lach met de Duivel’ van Yehya Kaddouri te lezen. Daarin staat precies te lezen hoe een Marokkaanse tiener zo verbitterd raakte door de discriminatie van Marokkanen dat hij radicaliseerde. Wij – in de Nederlandse maatschappij – doen Marokkaanse jongeren echt wat aan met dat stigmatiseren en in een hoek zetten. Stom van ons want we hebben die jongeren straks keihard nodig in de beroepsbevolking, daarom moeten we ervoor zorgen dat jongeren zich welkom voelen in onze maatschappij. Ze horen er gewoon bij, het zijn Nederlanders net als wij en we hebben ze economisch maar al te hard nodig met de vergrijzing die nu zijn beslag krijgt.
Sjors van Beek / verslaggever
Beste Sophie,
Ik schreef nergens dat 'die jongens zich moeten aanpassen'. Ik zei dat ze zich moeten gedragen, dat is iets anders. Evenmin heb ik beweerd dat alle Marokkanen in de fout gaan. Keer op keer schrijf ik: de Marokkaanse jongens die overal lak aan hebben moeten eindelijk eens daadwerkelijk worden aangepakt. Uw aanhoudende beschuldiging van discriminatie begint me te storen. Elke wereldburger, ongeacht geloof, ideeën, kleur of etnische herkomst, is wat mij betreft van harte welkom in Nederland, mits hij zich aan de wet houdt, anderen niet lastig valt, en gewoon zijn best doet naar school te gaan, te werken en Nederlands te leren. En voor alle duidelijkheid: dat geldt dus óók voor welwillende, hard werkende/studerende Marokkaanse jongens. We hebben plek genoeg voor mensen die een steentje willen bijdragen. Mensen daarentegen die - om welke reden dan ook - alleen iets willen afbreken, kunnen we missen als kiespijn.
Ik laat deze discussie nu verder over aan anderen.
sophie / docent en burger in Amsterdam West
Heel goed, dan zijn we het er dus over eens dat het geen zin heeft om te stigmatiseren. Om te doen alsof alle Marokkanen ('die jongens') een probleem vormen. Dat deed je wel maar fijn dat je daar nu van terug komt.

En we zijn het er dan ook vast over eens dat Marokkaanse jongeren die niets verkeerds doen zich niet hoeven te verontschuldigen voor de anderen die dat wel doen. Die indruk wekte jij ook met de uitspraak: 'Ze moeten zich gewoon aanpassen, dan worden ze ook niet gediscrimineerd.'

Ik blijf vinden dat je te weinig oog hebt voor het discriminerende aspect in jouw verhaal. Ook is je vergelijking met joden echt fout, je zegt dat joden het niet over zichzelf af riepen dat ze werden gediscrimineerd en Marokkanen wel.

Maar destijds werd er net zo over de Joden gepraat. Dat is het gevaarlijk nou juist aan een heel ras beschuldigen van iets. Dat blijft racistisch en dat roept op tot discriminatie en dat gebeurt dus ook op grote schaal met Marokkanen in Nederland.

Vandaar dat ik er werk van heb gemaakt om je tegen te spreken. Ook ik laat nu de discussie verder aan anderen over.
Sjors van Beek / verslaggever
Beste Sophie,

Laat ik me tóch weer verleiden...

@1: Ik kom nergens van terug en ik stigmatiseer niet. Goed blijven lezen svp. anders wordt het erg onoverzichtelijk.

@2: Eens dat de goeden zich nergens voor hoeven te verontschuldigen. Heb ik ook nooit beweerd. En nogmaals: ik heb niet gezegd dat ze zich moeten aanpassen. Ik zei dat ze hun (foute) gedrag moeten aanpassen.

@3: Wie maakte er een vergelijking met Joden? Ik toch niet? En ja: Marokkaanse jongens die overlast geven roepen het over zichzelf af dat ze met de nek worden aangekeken. Dat andere Marokkaanse jongens daar onterecht onder lijden, besef en betreur ik. Maar hou wel oog voor oorzaak en gevolg aub. U beweert met droge ogen dat ze zich vervelend gaan gedragen omdat ze gediscrimineerd worden. Het is net andersom.

@Inmiddels ben ik ook al racistisch dus. Sinds wanneer, overigens, zijn Marokkanen een ras..?

Ieder zijn geloof, Sophie. Als u onwrikbaar blijft geloven in de goedheid van de meeste Marokkaanse jongens in Nederland: be my guest.

sophie / docent en burger in Amsterdam West
Volgens mij realiseer je je niet helemaal wat je schrijft. Dat is niet zo genuanceerd als jij wilt doen voorkomen, lees het nog maar eens na. En verder mag je wel uitkijken dat er geen aangifte tegen je wordt gedaan wegens haat zaaien tegen een bevolkingsgroep, laster of discriminatie. Ik begrijp dat Geert Wilders een held voor je is maar ik begrijp niet van een redacteur - van wie je een zekere distantie en intelligentie mag verwachten - zich op deze manier uitlaat. Als ik jou was en je zit met deze heftige gevoelens, dan zou ik dat in elk geval even iemand na laten lezen de volgende keer. Verder ga ik zelf maar van de beste bedoelingen uit, dat je je niet helemaal realiseert wat je schrijft. En dat je het uiteindelijk niet zo rottig bedoelt. Tenminste dat hoop ik.
Sjors van Beek / verslaggever
Beste Sophie,

Ik ga niet langer serieus met u in discussie. Het leidt nergens toe, u zit volkomen vastgeroest in uw eigen superieure gelijk.

Maar wat die aangifte betreft: daar zegt u ineens wél iets interessants..
Het lijkt me een prachtig idee. Mag ik u dus uitnodigen en vriendelijk edoch dringend verzoeken om zelf naar de politie te stappen en aangifte tegen mij te gaan doen wegens haatzaaien, discriminatie, racisme, laster en wat u verder maar kan bedenken? U kunt het ook altijd proberen bij het MID (Meldpunt Internet Discriminatie) van het Openbaar Ministerie. Heeft u daarnaast een klacht bij de Raad voor de Journalistiek al overwogen?
Ik zie het allemaal met belangstelling en vertrouwen tegemoet.Sophie
Je gedraagt je gewoon ronduit onbeschoft. Ik denk dat ik netjes heb gereageerd op jouw column. Ik waarschuw je ook alleen maar dat je uit moet kijken met wat je zegt, je gaat erg ver en daar zijn wettelijke grenzen aan in Nederland. Daar kun je dus problemen mee krijgen. Maar je gaat door en kennelijk in de baas zijn tijd, kennelijk vertegenwoordig je dus Binnenlands Bestuur met deze column. Interessant....

Ik denk niet dat jij ooit nog het recht hebt om over 'hufterige Marokkanen' te praten na de manier waarop jij reageert op tegenspraak. Over 'hufterig' gesproken, ik ken heel wat Marokkaanse jongeren die jou nog veel zouden kunnen leren als het over respect jegens anderen gaat.
bezorgde moeder
het kan toch niet anders ,dat de jongeren criminele worden wandt kijk naar de kinderen die in de instellingen wonnen die worden in de instellingen zoals T Raayke DAELZICHT en Sint Anna Heel als een criminel behandeld kinderen worden in de holding gelegt niet door een beleiding maar door meerdere beleiding en daar na in de isoleercel gezet en wsg voogd en BJZ voogd keurt het goed ,lees dit maar eens ,Mijn dochter is 14 jaar ,je moet eens wetten wat mijn dochter in de instellingen T Raayke mee maakt ,de voogd wsg doet er nicks aan ,keurt het goed dat mijn dochter in de isoleercel wordt gezet en ook door twee beleiding in de holding gelegt ,is dit dan in het belang van het kind ,ik heb vrijdag in de telegraaf gestaan,maar lees dit naar eens ,Hopelijk ,wil u ook over de ruimte schrijven waar mijn kind alleen moet

zitten.

Dit noemen ze een time out ruimten.

Deze week ,werd mij ,weer onder de neus gewreven .

Zeg niet isoleer,want een cel is het niet, een kamer wel.

Maar zover ik weet is de deur op slot.

En word ze regelmatig hier alleen in geplaatst.

Er was een week van 4 keer,op gesloten te worden.

Van te voren,is ze in de holding gelegd.

Als ze niet beweegt ,heeft ze geen pijn ,anders wel.

Ze is regelmatig zo overstuur,om dat er niemand is die naar haar luistert.

Ze trekt een zak over haar hoofd ,van plastic.

Ze wil de ramen kapot trappen.

Is deze omgeving veilig voor een kind van 13 jaar.

Als er steeds weer opnieuw ,door dwang,moet gaan luisteren.

En ze is niet alleen ,met dit probleem ,

ze word ook over stuur ,als ze andere kinderen ,zo behandeld ziet worden.

Zo belangrijk dat dit kind,een beetje gelukkig is.

Ze is dood ongelukkig nu.

is dit een kinder tehuis ,waar mijn dochter op kan groeien @
Willem
Als ik de reacties van Sophie zo lees begrijp ik dat de Marokkaanse jongens die zij kent zo leuk kunnen lachen, braaf haar boodschappen dragen en best goed te trainen zijn. Proef ik hier een enigszins koloniaal-paternalistisch toontje van een doorgewinterde cultuurrelativiste?
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Bijzonder. Ik word een beetje stil van deze discussie. Het enige wat ik me afvraag, is hoe we ook de spanning tussen Sophie en Sjors kunnen reduceren tot een administratief probleem.

Even bellen met Erik Gerritsen, directeur Jeugdzorg Amsterdam en columnist van Binnenlands Bestuur. Ongetwijfeld zal hij voor beiden een gedwongen uithuisplaatsing adviseren, en wel in één en hetzelfde pleeggezin, onder begeleiding van een gezinsvoogd en zeven bureaucraten.

Zou dat helpen?
sophie / docent en burger in Amsterdam West
@Willem D.,

Paternalistisch? Dat zou kunnen, alleen dan in de verhouding docent kinderen. We lijken te vergeten dat het in deze discussie over over kinderen gaat.

Criminele kinderen mag je hard aanpakken wat mij betreft. Maar laten we verder alsjeblieft ene beetje normaal blijven doen als volwassenen.

Dat mis ik bij het PVV-geluid van deze redacteur van Binnenlands Bestuur. Ik heb niets met die zieligdoenerij, dat geklaag, dat bangige als het om kinderen gaat. Wat een flauwekul!

Alsof heel Amsterdam West zou sidderen onder de terreur van Marokkaanse criminelen. Idioot gewoon. Ik heb heel wat meegemaakt als docent en durf de dingen echt bij de naam te noemen.

Maar het is absolute onzin dat er in Ämsterdam-West een straatterreur zou zijn van Marokkaanse jongeren waaronder de gemiddelde burger dagelijks lijdt.

Ik word ook helemaal kriegel van dat ouwe mannetjes taalgebruik, dat archaïsche a la Geert Wilders. En het gemier over die ijsbal voor zijn dochter.' Zo zijn kinderen, zeur niet!' , denk ik dan. Ook zo'n fenomeen, ouders die hun kinderen geen kind meer laten zijn en alles naar de volwassenwereld vertalen.
Van hun eigen kinderen prinsjes en prinsesjes maken en boos worden op andere kinderen die 'een ijsbal gooien'.

Ik kan hier heel slecht tegen. Dat boze bangige verongelijkte gedoe, zondebokken zoeken. Geen boeken willen lezen omdat je het 'er niet mee eens' denkt te zijn. Geen enkele blijk geven van de geschiedenis, niet op de hoogte zijn van Het multiculturele drama van Paul Scheffer. Redacteur zijn van Binnenlands bestuur en over geen enkele belezenheid

Teveel verwachten van kinderen en te weinig leveren als verantwoordelijke volwassene. Getver!
Sjors van Beek / verslaggever
@WillemD: Hulde! U vat in 4 regels samen wat ik in een paar honderd woorden heb proberen te zeggen.
@Sophie: ik bozig? Zeker, tegenover deze overlastgevende Marokkaanse jongens wel.

Bangig? Hoe komt u er toch steeds bij?

PVV-geluid? Op dit onderwerp wel, ja. En wat is daar mis mee? Die partij hebben we hard nodig om mensen zoals u die de problemen niet willen erkennen terug op aarde te zetten.

Paul Scheffer niet gelezen? Hoe komt u er toch bij? Ik pronk wat minder met mijn belezenheid, dat wel.

Leest u in het BB-archief eens een paar verhalen van mijn hand over deze Marokkaanse jongens. Ik heb alle subsidie-aanvragen van alle 22 Marokkanen-gemeenten die geld krijgen voor deze problematiek van a tot z gelezen, enkele honderden pagina's pure ellende. U zult schrikken van de problemen in Helmond, Oosterhout, Nijmegen, Zaltbommel, Culemborg, Nieuwegein, Veenendaal, ach, overal eigenlijk. Het speelt niet alleen in uw paradijselijke Amsterdam West.

En dat 'gemier over die ijsbal': die werd van drie meter afstand keihard in het gezocht van mijn dochter gegooid. Ze moest huilen van de pijn. Ik ben op die jongens afgestapt (hoezo, bangig?) en heb gezegd: kijk nou eens wat je doet. De reactie: uitlachen, glashard ontkennen dat ze hadden gegooid, en meteen dreigen met een vechtpartij. Ze hadden ook kunnen zeggen: sorry meisje, dit was niet de bedoeling. Dan had ik, met u, gezegd: OK, verkeerd afgelopen sneeuwpret, kan gebeuren, have a nice day.

U scheldt er voortdurend op los, noemt me 'archaïsch, verongelijkt, zielig, klagend, onbelezen, oud mannetje, zondebok zoekend'. U noemt mijn dochter een verwend 'prinsesje'. U besluit met 'Getver!'.

Ik noem u zurig, neerbuigend en wereldvreemd.Sjors van Beek / verslaggever
Toeval? Precies dezelfde discussie woedt momenteel in Utrecht: discrimineer je als je de problemen benoemt?
Zie http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/389769
sophie / docent en burger in Amsterdam West
OK, ik had me in de laatste reactie zorgvuldiger moeten uitdrukken. Daar heb je een punt. Liet me meeslepen want ik was echt boos geworden en dat ben ik nog steeds.

Het gaat erom dat er op deze manier een sfeer ontstaat (en al sinds 2000 bestaat) waar Marokkaanse kinderen door in een hoek worden gezet. Nogmaals: natuurlijk zijn er problemen met ontspoorde Marokkaanse jongeren en zulke jongeren mogen hard worden aangepakt.
Maar tegenover de andere jongeren (en dat is de meerderheid) is het niet fair om constant te willen praten over een ‘Marokkanenprobleem’. En dat probeerde ik je als docent duidelijk te maken, je doet die kinderen daar echt iets mee aan. Je zet alle Marokkaanse jongeren in de hoek van probleemjongeren. En dan kun je wel zeggen dat je alleen de slechte bedoelt maar wordt niet duidelijk genoeg uit jouw reacties. Een aantal keer praat je wel degelijk in zijn algemeenheid over Marokkaanse jongeren.

Dan over de bevoogdende toon van mij jegens Marokkaanse jongeren: dat lijkt me logisch. Ik ben docent en zo verhoud ik me ook tot Marokkaanse jongeren. De relatie docent-kinderen is per definitie bevoogdend maar ook beschermend, ik maak dagelijks mee hoe Marokkaanse jongeren worden gediscrimineerd en hoe schadelijk het is voor kinderen om minder kansen te krijgen in de Nederlandse maatschappij dan niet-Marokkaanse kinderen.

Want dat is het bijproduct van telkens weer benoemen dat veel criminele jongeren Marokkaans zijn en doen (want dat doe jij heel duidelijk) alsof zij daarmee de enigen zijn. Dat is niet waar, als ik naar mijn eigen klassen kijk en ik heb er tientallen gehad dan zijn ook Poolse, Turkse, Antilliaanse en Nederlandse jongeren crimineel.

Criminaliteit komt nu eenmaal meer voor onder relatief kanslozen, de onderklassen. Wat we dus vooral niet moeten doen is die kansloosheid bevorden door te discrimineren: telkens weer de Marokkaanse criminele jongeren eruit te pikken en de schuld te geven. Dat is niet eerlijk.

Over de ijsbal, heel vervelend. Goed dat u als vader verhaal bent gaan halen, en je zou die rottige jochies wel willen kielhalen misschien. Maar het gebeurt overal, ik heb als kind talloze ijsballen in mijn gezicht gehad. Ook van neefjes en nichtjes en van dichtbij: dat gebeurt bij kinderen. En je hebt altijd dan weer oudere kinderen die brutaal reageren, niet meteen inzicht tonen. Dat heeft niets te maken met Marokkaans zijn of niet.

Door dit soort incidenten als die ijsbal op te blazen en dat toe te schrijven aan Marokkaanse jongeren ontstaat een sfeer van discriminatie en dat moeten wij als volwassenen niet willen. Het zijn maar enkele (brutale) kinderen en het is maar een ijsbal. Laten we een beetje blijven relativeren in plaats van ons mee te laten slepen in een soort volkswoede jegens Marokkanen. Want dat is wel wat er gaande is in Nederland.

Dan over de angst, natuurlijk zit er angst achter de PVV-boosheid. Angst voor vreemdelingen, angst voor cultuurverlies, angst voor dat niet criminele jongeren ook crimineel gedrag gaan vertonen, angst voor hangjongeren op straat. Zo lang die angst gekoppeld is aan een reële dreiging is angst terecht. Maar om in Amsterdam West bang te zijn voor alle Marokkaanse jongens op straat is niet realistisch en niet terecht.
Ik wijs nogmaals op het boek 'Cultuur van angst' van Frank Furedi dat daarover gaat.
wm groep / jurist
BJZ en andere jeugdzorg instellingen als WSG , SGJ en Leger des Heils verplichten binnen 3 maanden alle uit huis geplaatste kinderen terug te plaatsen bij de ouders met zo nodig 'de juiste hulp' dan wel mij een 'op WAARHEID gebaseerd rapport waaruit blijkt dat de kinderen niet bij hun echte ouders en familie kunnen opgroeien' te verstrekken. Is dit laatste er niet na 3 maanden dan zal ik die instellingen 2 weken de tijd geven om de fouten te herstellen, zo niet dan gaat gewoon de geldkraan DICHT, POTDICHT, zoals ouders al betoogden in het provinciehuis te Den Bosch op 24-10-2008. Dan géén 'vertrekbonussen' of 'gouden handdrukken' gewoon het advies van prof. van Acker volgen: 'opdoeken jeugdzorg'!

Nederland heeft het hoogste aantal uit huis geplaatste kinderen van de westerse wereld… Zijn Nederlandse ouders zó slecht en pleegouders altijd zo goed? Hoe goed de NL-jeugdzorg is

Er wordt gekort op PGB maar daar door kunnen mensen vaak niet thuis blijven waar door weer er gezinnen jongeren en zelf oudere bij de kinderen worden ontrokken. Dit kunnen wij niet meer zo door laten gaan.
Daarom ook 4 okt demonstratie in denhaag .
WAAROM krijgt een pleeggezin gemiddeld zo'n 300 € per maand méér voor de 'verzorging en opvoeding' dan een gewone echte liefhebbende ouder?

Heb onderzoek gedaan met samen met enkele leerlingen van MBO nivo 3-4 post HBO en bij de nieuwe beleid komen we uit dat Jeugdzorg beetje alles krijgt wel te verstaan: 45 Jeugdzorg
Uitgaven 1 864,3 mil
Ontvangsten 6,1 mil denk aan LBIO enz enz
Zijn wel miljoenen geen losse euro`s.
bron miljoenen nota 2011- 2012
Gemeente bij over gang komt er nog 190 mil maatschappelijk belang
en een deel van de gezondheid zorg 8 534,3 mil.

Artikel 45 Jeugd laat een daling zien van 2010 op 2011. Dit is het gevolg
van de subsidietaakstelling en de overheveling van de brede doeluitkering
voor Centra Jeugd en Gezin Gesloten Jeugdzorg naar het gemeentefonds. als deze probleem wordt op gelost dan is de begroting ook veel matig weg gewerkt.
sophie / docent en burger in Amsterdam West
Woon in Amsterdam West en ben in dat stadsdeel ook docent van 'hufterige' Marokkanen. En ik kan mededelen: dat valt reuze mee. Het echte probleem is de perceptie van Nederlanders dat het zo vreselijk is gesteld met de Marokkaanse jeugd en dat ze allemaal crimineel zijn. Zeker, het komt voor. En inderdaad, Marokkaanse ouders zijn niet altijd de meest getalenteerde opvoeders. Maar we moeten wel de proporties in de gaten houden, her en der overlast van Marokkaanse groepen is vervelend. Maar doen alsof het een nationaal probleem is waar regeringen tegen moeten strijden is onvoorstelbaar overdreven.
Waar Henk en Ingrid wel volkomen gelijk in hebben en W.A. Colet ook, is de terreur van jeugdzorginstellingen die steeds meer belastinggeld eisen en desondanks geen functionele zorg leveren. Zie ook de kritieken op de columns van Erik Gerritsen die zijn positie als columnist in Binnenlands Bestuur misbruikt om de financiële belangen van zijn eigen organisatie na te jagen. Zulke clubs helpen in elk geval niet om probleemjongeren aan te pakken dus daar moeten we het ook niet van verwachten. Hoeft ook niet want dergelijke jongeren worden strafrechtelijk tegenwoordig fors aangepakt als ze iets crimineels doen en terecht.
Maar in al die jaren dat ik in West woon en werk heb ik nog nooit last gehad van vervelende Marokkanen op straat maar wel heel veel lol op straat gehad van Marokkaanse jochies die vaak heel levendig en bijdehand zijn en bijvoorbeeld ter plekke in een portiek een grappige rap voor je verzinnen en spontaan opvoeren. Of aanbieden je tas te dragen en in ruil daarvoor even kletsen en met je mee oplopen. Die je enthousiast de weg wijzen. Marokkanen zijn temperamentvol en levendig, Marokkaanse kinderen kunnen daardoor heel brutaal zijn maar zijn vaak ook weer hartveroverend lief en gek op aandacht want dat zijn ze vaak thuis niet zo gewend.
Dus maak gewoon eens een praatje met die jongens, je zult zien hoe leuk ze dat vaak vinden. En wat betreft de angst voor criminaliteit doet iedereen er goed aan om ‘Culture of Fear’ van Frank Furedi eens te lezen. Dat gaat erover hoe angst voor criminaliteit westerse individualistische samenlevingen in de greep houdt en die helemaal niet in verhouding staat tot de werkelijke criminaliteit die gepleegd wordt. Zo is het ook met de indianenverhalen over de overlast gevende Marokkanen in Amsterdam West. Ik heb dag in dag uit met Marokkaanse jeugd te maken, laag opgeleid en in de moeilijke leeftijd van tiener tot begin twintig. Dus ik weet alles van de genoemde doelgroep en echt, het valt reuze mee.
sophie
Marokkaanse jongens die je boodschappentassen dragen in ruil voor even kletsen en grapjes maken en met je mee op lopen. Voordat mensen weer achterdochtig gaan denken: 'Jaja, en er dan zeker met mijn handtasje vandoor gaan'. Nee hoor, ik heb het gewoon over zware boodschappentassen en echte hulpvaardigheid, maar dan wel graag in ruil voor even kletsen en grapjes maken. Saai, stil gedrag hoort niet zo bij Marokkaanse jongeren over het algemeen. Al komen natuurlijk ook zulke Marokkaanse kinderen voor.
Sjors van Beek / verslaggever
Beste Sophie,
Ik ben de auteur van bovenstaand 'onvoorstelbaar overdreven' opiniestuk. Ook ik woon in Amsterdam-West. Ik heb inmiddels twee keer een inbraak gehad, volgens getuigen beide keren Marokkaanse jongens. Mijn auto is gestolen en total loss gereden. Door, u raadt het al, een Marokkaanse jongen van 17 die net uit de gevangenis was. Mijn dochter heeft een keiharde ijsbal tegen haar oog gehad van een van die 'grappige Marokkaanse jongens die van een geintje houden'. Op de ijsbaan zoeken Marokkaane jongens ruzie met haar en haar vriendinnetjes, in het zwembad worden ze lastig gevallen. Op het Mercatorplein zie ik hoe Marokkaanse jongens voor de lol fietsen omver trappen. Vriendinnen die hier komen worden uitgemaakt voor hoer, het gebeurt gewoon echt, het zijn geen fabels.
Kortom: het probleem is reëel. Dat u daarnaast heel plezierig werkt met leuke Marokkaanse jongens geloof ik best, die zijn er ook genoeg. Maar de straatterreur komt voor een groot deel op het conto van diezelfde jongens, althans diezelfde bevolkingsgroep.
sophie / docent en burger in Amsterdam West
Tja, als je in West woont en er wordt in je auto ingebroken dan is de kans groot dat dat Marokkaanse jongeren betreft. Wordt er in Groningen in je auto ingebroken, dan zijn dat weer eerder autochtone Nederlandse achterstandsjongeren. Mijn later keurige witte Nederlandse vader heeft in de jaren vijftig zich al schuldig gemaakt aan joyriding en het totall loss rijden van een auto daarbij. Dat is van alle tijden en van alle jongeren. En in West heb je veel Marokkaanse jongen.

Een ijsbal gooien is ook van alle tijden en van alle jongeren. Ik heb zo vaak vroeger als kind een ijsbal op mijn snoet gehad hetgeen vreselijk pijn deed. Dat waren witte boerenkinderen en vermoedelijk kent iedereen het gevoel van een ijsbal en is dat iedereen wel eens overkomen. Dat heeft niets met Marokkaans zijn of niet te maken.

Jaren geleden heeft er in het kerstnummer van De Pers een artikel gestaan over een zwembad in Amsterdam West waar zogenaamd ook zoveel meisjes werden lastig gevallen door Marokkanen. Wat bleek? Het zwembadpersoneel verdedigde de Marokkaanse kinderen vurig. De verhalen waren overdreven en natuurlijk willen jongens aan meisjes zitten in een zwembad en natuurlijk wordt daar gepest. Maar ook dat heb ik vroeger allemaal zelf mee gemaakt in het boerendorp waar ik opgroeide.

Fietsen omtrappen idem dito. Het is stout en ik praat het niet goed, maar het gebeurt overal in Nederland door jongeren.

En uitmaken voor hoer gebeurt overal aan de onderkant van de samenleving. Wel eens white trash gezien die dat ook constant doen? Marokkanen hebben er zeker een handje van, maar ik heb het werkelijk nog nooit gehoord op straat. Wel in de klassen maar het valt me altijd weer op dat witte kinderen van witte onderklasse dat minstens net zo veel doen.

Zou het misschien mogelijk kunnen zijn dat u te angstig bent? En uw dochter ook? Zodra Marokkaanse jongeren zich gediscrimineerd voelen - dat overkomt hen namelijk nogal vaak - worden ze boos en opstandig. Een logische reactie.

Kortom, u woont in West en daar wonen veel Marokkaanse jongeren. Probeer er gewoon mee te dealen en zie de lol er ook van in. En anders kunt u toch verhuizen naar een wittere omgeving?

De meeste docenten in West zouden helemaal niet meer terug willen naar alleen witte kinderen. Juist het levendige, het emotionele, het blij zijn met aandacht van veel Marokkaanse jongeren is nou juist zo leuk.

Probeer het maar eens. En verder is het een mooie column want ik hou van rechts geluid. Serieus. Alleen dan graag gericht op jeugdzorginstanties, zoals u overigens ook doet. Want daar zijn docenten het ook allemaal over eens: aan zulke organisaties heb je helemaal niets.
Sjors van Beek / verslaggever
Beste Sophie,

fijn dat u graag een rechts geluid leest over de jeugdzorg. Alleen ging daar mijn verhaal niet over.
U heeft de kern van mijn reactie gemist, namelijk dit: alle rottigheid die ik (of mijn dochter) in de publieke ruimte de afgelopen jaren heb meegemaakt, is veroorzaakt door Marokkaane jongens, niet door Turkse, Somalische of Nederlandse jongens. In Amsterdam West wonen niet alleen Marokkanen. Maar ze hebben wel, zoals PvdA-Kamerlid Samsom ook terecht heeft geconstateerd, het monopolie op straatterreur.
Uw suggestie dat mensen dit over zichzelf afroepen omdat ze te angstig zijn, en dáárdoor die arme Marokkaanse jongens die thuis geen liefde krijgen als het ware triggeren, is een gotspe. Tegen zo'n gedachtenkronkel valt eigenlijk niet op te redeneren. En als ik het desondanks toch probeer, dan zeg ik: ziet u wel, die Marokkaanse jongens krijgen thuis geen liefde en dat reageren ze op straat af. Ergo: het probleem zit in de Marokkaanse gezinnen. Dat was de strekking van mijn oorspronkelijke verhaal.
Overigens is mijn auto niet gestolen in Amsterdam, maar in een klein dorpje in Limburg waar volgens de politie een bende Marokkaanse jongeren stelselmatig bezig is met autodiefstallen.
En tot slot: ik klaag niet over mijn grotendeels allochtone woonomgeving, en heb geen enkele behoefte om te verhuizen naar een witte buurt. Ik wijs u alleen op de feitelijke overlast door Marokkaanse jongeren die ik met eigen ogen ervaar en die al jarenlang stelselmatig wordt ontkend door - met alle respect - naïeve optimisten zoals u die, om welke reden dan ook, de ogen moedwillig sluiten voor de harde feiten.
En mocht het u interesseren: ik stem mijn hele leven al (uiterst) links, geen PVV. Maar op sommige punten heeft die partij het grootste gelijk van de wereld, en dit (Marokkaanse jongens) is er één van.
sophie / docent en burger in Amsterdam West
Beste Sjors,

Je legt me woorden in de mond die ik helemaal niet heb gezegd. Ik vergoelijk slecht gedrag van Marokkaanse jongeren helemaal niet, ik zeg alleen dat de dingen die zij doen ook door andere jongeren van andere culturen gebeuren. En dat uw ervaring zich beperkt tot Marokkaanse jongens en dat u daarom denkt dat Marokkaanse jongens het monopolie hebben op straatterreur is gewoon niet waar. Elders in het land vormen de zogenaamde Lonsdale-jongeren juist weer overlast gevende groepen of gaat het om Antilliaanse jongeren. In Amsterdam West wonen nu eenmaal heel veel Marokkanen en daarom lijkt het dan al snel dat Marokkanen altijd de boosdoeners zijn en dat probeerde ik te relativeren.

Het is absolute onzin om te doen alsof de overlast door Marokkanen in Nederland wordt ontkend. Iedereen heeft nou juist de mond vol van overlast gevende Marokkanen, al sinds Paul Scheffer zijn essay ‘Het multiculturele drama’ schreef in 2000. Er is nu al meer dan elf jaar een gewoonte in Nederland ontstaan om ferme taal uit te slaan over Marokkanen en Moslims in het algemeen. Voor jonge Marokkanen die in Nederland opgroeien, is er bepaald geen hartelijk klimaat en zij worden ontzettend gediscrimineerd. U noemt mij een naïeve optimist, daarmee probeert u mijn ervaringen te diskwalificeren. Ik woon al bijna tien jaar in Amsterdam West en deel uw ervaringen niet. Want wat u ‘harde feiten’ noemt, komt neer op uw eigen ervaringen, ik lees geen verwijzing naar werkelijk harde feiten, zoals criminaliteitscijfers in A’dam West die unaniem naar Marokkanen zou verwijzen. Zulke cijfers zijn er ook helemaal niet, want ik weet uit mijn ervaring als docent zo meerdere criminele jongeren in West te noemen die een andere achtergrond hebben. Er is helemaal geen monopolie van Marokkanen op straatterreur. Ze zullen ongetwijfeld een hoger criminaliteitspercentage hebben dan sommige andere groepen, maar dat hoort bij relatieve nieuwkomers in een multiculturele samenleving. Dat hebben we in het verleden bijvoorbeeld meegemaakt met de Surinamers.

Dan nog iets anders, vervang Marokkanen in uw betoog eens door Joden. En lees dan nog eens wat er staat. U zet een heel bevolkingsgroep weg op basis van negatieve ervaringen met enkelen. Dat heet discriminatie. U zet mij weg als naïef en met een gedachtenkronkel en u legt mij woorden in de mond die ik niet heb gezegd. En tot slot negeert u mijn verwijzing naar het boek ‘Cultuur van angst’ van de Britse schrijver Frank Furedi die overtrokken angst voor criminaliteit relateert aan individuele Westerse samenleving waar men onvoldoende informele contacten heeft om angstbelevenissen te temmen. Waar het onderlinge vertrouwen ontbreekt, waardoor angst voor criminaliteit irreële proporties aanneemt. Vandaar ook dat ik zei: ‘Maak eens gewoon een praatje met Marokkaanse jongeren in plaats van er zo bang voor te zijn.
Advertentie