Advertentie

Ervaren Jan Mans moet chaos in Meerssen herstellen

De ervaren politiek bestuurder Mans (1940, PvdA), die in de jaren 80 ook burgemeester was van Meerssen, heeft de functie geaccepteerd, aldus de gemeente.

18 april 2013

Jan Mans gaat in Meerssen op zoek naar een nieuwe coalitie. Dat liet de gemeente donderdag weten. Mans, bekend als voormalig burgemeester van onder meer Enschede, is gevraagd informateur in de gemeente te worden, nadat eerder deze week het college viel toen twee overgebleven wethouders aftraden.

Jo DeJong
De ervaren politiek bestuurder Mans (1940, PvdA), die in de jaren 80 ook burgemeester was van Meerssen, heeft de functie geaccepteerd, aldus de gemeente. Politiek Meerssen verkeert in een chaos na de zelfgekozen dood van voormalig wethouder Jo Dejong. Het college bestond naast waarnemend burgemeester Hans Schmidt nog uit twee wethouders van CDA en PJD. Deze traden dinsdag af.

Nooit meer samenwerken

De commotie in de gemeente ontstond na de zogenoemde 'tongzoenaffaire' rond voormalig wethouder Jo Dejong. Die moest aftreden nadat hij een vrouwelijke ambtenaar tijdens carnaval tegen haar wil een tongzoen probeerde te geven. Vervolgens sprak de gemeenteraad uit nooit meer met Dejong te willen samenwerken. Vlak daarna pleegde hij zelfmoord. Officieel zal Mans' aanstelling bekrachtigd worden in de openbare raadsvergadering van volgende week donderdag.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Vervoorn
Ik heb erg te doen met allen die lijden onder de omstandigheden in Meerssen. Tot op heden zijn er alleen maar verliezers, goed dat Jan Mans zich in wil zetten om de eenheid en de cohesie onder de mensen en in de politiek terug te brengen. Helaas heeft Jo de Jong zijn conclusies getrokken en daarbij het leven gelaten.

Als ik lees wat dat voor een geweldige man was,

ondanks (misschien) een misstap, dan kun je tussen de regels door lezen dat Jo dit zelf allemaal nooit gewild had, hij had het beste met zijn dorp voor, en hoe kun je hem dan beter eren en je respect tonen dan te werken aan verzoening. Veel succes voor Jan Mans en alle inwoners van Meerssen.
M. / ambtenaar
De chaos opheffen en de orde herstellen?

Of willen ze echt dat het een chaos blijft in Meerssen?
Rex Rotary / Coördinator
Ik wens de heer Mans veel sterkte. Ik raad hem wel aan imkerkleding aan te trekken en een zware pijp op te steken alvorens hij dit wespennest betreedt. Ik heb ooit eens overwogen naar Limburg te verhuizen o.a. vanwege "de gemoedelijke sfeer". Nu ben ik blij in de Randstad te wonen waar dit soort zaken na een verhitte discussie in de kroeg worden opgelost. Maar ik zal het wel verkeerd zien, "er zit natuurlijk veel meer achter".
Elsemieke
Lukte in Wassenaar niet. Zal in Meersen ook NIET lukken.
P.Pluim
Waarom Mans voor deze klus?

Mans heeft de zaak van de brand in Enschede verkloot en durfde nog daar als burgemeester aan te blijven.

Wordt tijd dat Mans (73 jaar!!!) definitief van het toneel verdwijnt.

Laat deze klus over aan eigentijdse mensen, maar niet aan mislukkelingen.

Rex Rotary / Coördinator
@ Martien. Ik ben altijd blij als er een reactie op een stukje van mij komt. Dan weet je tenminste dat het ook gelezen wordt. Natuurlijk heb je gelijk dat we hier ook niet alles in de kroeg kunnen oplossen. Naar buiten toe komt deze zaak over als draaiend om een poging tot tongzoenen met carnaval. Misschien als dat inderdaad het enige was jullie dat ook in het Wapen van Meerssen hadden opgelost. De sexrel in Wassenaar ging volgens mij iets verder, maar dat doet er in dit verband weinig toe. Fijn weekend.
Frank van den Hoven / Redacteur
Beetje flauw wellicht maar de titel klopt niet. Als je X 'herstelt', functioneerde X blijkbaar niet optimaal meer en ga je er alles aan doen om X weer beter te laten functioneren. X is in dit geval dus 'chaos'. Dat zal de bedoeling toch niet zijn, om er een nog ultiemere chaos van te maken. Ik neem aan dat hr. Mans juist wordt aangenomen om de chaos óp te lossen.
Kritikus / Geen Hagenees
Niet zo slimme zet van de gouverneur. Hij had er verstandiger aangedaan om Mans als tijdelijke waarnemer aan te stellen (Schmidt dus ontheffen van die functie) en hem tot aan de verkiezingen van maart 2014 op de winkel te laten passen.Pas in een nieuw gekozen raad zullen de partijen namelijk weer tot samenwerken in staat zijn. Nu zit er te veel oud zeer, onderlinge kinnesine en is de sfeer verziekt. Voordeel van wachten tot aan verkiezingen is dat ook de bevolking zich heeft kunnen uitspreken.Maar ja, de gouverneur en democratie. Hij houdt het liever in eigen regie dan de burgers een stem te geven.
Advertentie