bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Werken (meer) gemeenten aan een rookvrije omgeving?

Locatiemonitor 2023 van start!

12 januari 2023
sigaret

Binnenkort start de nieuwe meting van de Locatiemonitor: een onderzoek naar het rookvrij beleid onder alle Nederlandse gemeenten. Dit onderzoek voert I&O Research sinds 2020 uit in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en GGD GHOR Nederland.

Bij de realisatie van een Rookvrije Generatie spelen gemeenten een belangrijke rol. En dat al heel wat gemeenten actief zijn op het gebied van de Rookvrije Generatie bleek uit de tweede meting van de Locatiemonitor. In 2021 waren acht op de tien gemeenten actief op het gebied van de Rookvrije Generatie en de helft van de gemeenten had dit beleidsmatig vastgelegd. We zijn benieuwd hoe het er in 2023 voor staat. Gaan we opnieuw een toename zien in het aandeel rookvrije gemeenten?

Wij nodigen gemeenten uit om (weer) deel te nemen aan de Locatiemonitor!

Om te inventariseren of en welke gemeenten een bijdrage leveren aan de Rookvrij Generatie en wat de status is van bestaande initiatieven, sturen we alle gemeenten een online vragenlijst. Hiermee blijven we de ontwikkelingen volgen. We vragen onder andere naar de activiteiten op het gebied van rookvrij-beleid, mogelijke plannen hiervoor en welke rol gemeenten vervullen bij het rookvrij maken van locaties. Ook vragen we naar mogelijke drempels die er zijn voor gemeenten die (nog) geen activiteiten ondernemen. Met de inzichten uit het onderzoek kan de ondersteuning in iedere gemeente verder worden geoptimaliseerd.

In 2021 deden maar liefst 256 gemeenten mee aan het onderzoek, een respons van 73 procent, wat een mooi resultaat was. Dit jaar hopen we op een nog hogere respons en het liefst hebben we natuurlijk dat alle gemeenten meedoen. Ook als een gemeente (nog) geen acties heeft genomen op rookvrij-beleid, of als de gemeente vorig jaar al participeerde, vragen we om mee te doen! Dit geeft een zo actueel en volledig mogelijk beeld van heel Nederland.

Meedoen aan het onderzoek kan door het invullen van een link naar een online vragenlijst die iedere gemeente onlangs (10 januari 2023) heeft ontvangen. Het kost u niets –  slechts enkele minuten – maar levert u straks wel mooie inzichten op om het rookvrij-beleid (verder) te ontwikkelen. Voor vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij Naïma van Huizen of Roy van der Hoeve. Heeft u geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met Gezondheidsfondsen voor Rookvrij via: monitoring@gvrv.nl

We vertellen u graag nog veel meer over I&O Research. Neem contact op: 

Naïma van Huizen
Onderzoeker
020-3084856
n.v.huizen@ioresearch.nl

Roy van der Hoeve
Senior onderzoeker
020-308 48 54
r.vander.hoeve@ioresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.