bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Zowel VVD en Forum kans grootste te worden bij Europese Parlementsverkiezingen

Zowel VVD en Forum kans grootste te worden bij Europese Parlementsverkiezingen.

20 mei 2019
306200p445EDNthumbEuroplees-Parlement-web.jpg

In de laatste I&O-peiling voor de Europese Parlementsverkiezingen van 23 mei 2019 staan zowel VVD als Forum voor Democratie op 4 virtuele EP-zetels. Rekening houdend met nauwkeurigheidsmarges zouden dat er ook 3 of 5 kunnen worden. Het onderzoek liep van donderdag 9 tot dinsdagochtend 14 mei, dus de campagnedynamiek van daarná, was bij respondenten nog niet bekend. Mocht er nog voor 23 mei een tv-debat komen tussen premier Rutte en FvD-leider Baudet, dan zouden zowel VVD als FvD daarvan kunnen profiteren. CDA, GroenLinks en PvdA zouden allen drie zetels kunnen halen, maar dat kunnen ook twee of vier zetels worden. Ten opzichte van de april-peiling zien we kleine stijgingen voor PvdA, CDA en PVV en lichte dalingen voor SP en D66, waarbij alleen de daling voor de SP significant is. De SP bewees zichzelf geen goede dienst met het Hans Brusselmans-filmpje (zie hierna). Het zal erom spannen of de Partij voor de Dieren en 50 Plus een zetel in het Europese Parlement gaan behouden dan wel halen.

Normen & waarden, immigratie en klimaatverandering belangrijkste stemmotieven
Normen & waarden, immigratie & de vluchtelingenproblematiek en klimaatverandering & natuur zijn voor kiezers de belangrijkste onderwerpen die hen motiveren te stemmen op een partij. In onderstaande figuur het belang van deze onderwerpen naar partijvoorkeur.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.


Opvallend onbelangrijk blijkt het landbouwbeleid voor de kiezers te zijn: slechts 11 procent noemt dit.

Meerderheid kiezers gaat bij Europese verkiezingen af op landelijke politiek
Voor een stem bij de Europese Parlementsverkiezingen gaat maar liefst 52 procent van de kiezers af op wat men van deze partijen ziet in de landelijke politiek. Slechts 17 procent zegt op de Europese politiek af te gaan, ruim een kwart kijkt naar beide. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ging slechts 16 procent af op de landelijke politiek, bij de Provinciale Statenverkiezingen was dat 34 procent. 

SP schiet doel voorbij met Brusselmans-filmpje
Vier op de tien kiezers zagen het SP-campagnespotje over de fictieve EU-politicus Hans Brusselmans die sterk deed denken aan PvdA-eurocommissaris en -lijsttrekker Frans Timmermans. Het oordeel is overwegend negatief: 15 procent vindt het een goed filmpje, 46 procent vindt het slecht. De huidige SP-stemmers zijn positiever dan gemiddeld, maar voormalige SP-stemmers haalt de partij er niet mee terug: van degenen die in 2017 op de SP stemden, oordeelt 18 procent positief en 32 procent negatief. Het heeft er alle schijn van dat de SP haar doel voorbij is geschoten met het filmpje. De SP heeft enerzijds het anti-EU-gevoel bij de eigen kiezers overschat en gaat anderzijds onvoldoende uit van eigen kracht, ook volgens de SP-stemmers. Het lijkt vooral PVV, FvD (wier kiezers wel dit anti-EU-gevoel delen) als de PvdA (die zich achter Timmermans scharen) in de kaart te spelen.

I&O Tweede Kamer-peiling: VVD aan kop, FvD volgt op de voet
In de peiling voor de Tweede Kamer gaat de VVD nog aan kop (van 27 naar 26 zetels), maar Forum voor Democratie volgt op de voet (van 24 naar 22 zetels). De verschillen ten opzichte van de peiling in april zijn klein en niet-significant. GroenLinks voert de sub-kopgroep aan met 18 zetels (-2), op de voet gevolgd door CDA (14, +2) en PvdA (12, +1). De PvdA haalt in EP-peiling (11,8%) een hoger stemmenaantal dan in de Tweede Kamer-peiling (8,0%).  

Meer informatie
Peter Kanne | p.kanne@ioresearch.nl | 06-3194 3707      
Laurens Klein Kranenburg | l.kleinkranenburg@ioresearch.nl | 053-200 52 22

Het volledige rapport

Klik hier voor het volledige rapport
 

Verantwoording
I&O Research voerde een landelijk representatief onderzoek uit onder 1.816 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van donderdag 9 tot en met dinsdagochtend 14 mei 2019. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het grootste deel van de deelnemers is afkomstig uit het I&O Research Panel (n=1.659). Daarnaast zijn 157 deelnemers via PanelClix benaderd om deel te nemen aan dit onderzoek.

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Wat moeten kiezers eigenlijk met deze rechtse ballententen.