Advertentie

Inwoners denken mee over fusiegemeente

De senaat stemt volgende week over de herindeling van de vijf gemeenten in de Krimpenerwaard. Als ook de Eerste Kamer instemt, ontstaat op 1 januari een nieuwe gemeente van ruim 53.000 inwoners én zakt het aantal gemeenten in Nederland van 403 naar 393.

13 juni 2014

De Eerste Kamer stemt volgende week over de herindeling van de vijf gemeenten in de Krimpenerwaard. Midden in de ‘Maand van de Toekomst’, waarin inwoners van de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist zijn gevraagd mee te denken over de ideale vorm van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.

Onder de 400

Als ook de senaat instemt, ontstaat op 1 januari een nieuwe gemeente van ruim 53.000 inwoners én zakt het aantal gemeenten in Nederland van 403 naar 393. Naast de herindeling van deze vijf staan er nog verschillende andere op stapel. Zo gaan Alkmaar, Graft-de Rijp en Schermer in één gemeente op en fuseren Groesbeek, Millingen aan den Rijn en Ubbergen. Spijkenisse en Bernisse gaan samen verder en Maasdonk wordt als zelfstandige gemeente opgeheven en wordt deels aan den Bosch en deels aan Oss toegevoegd. De inwoners van al deze gemeenten gaan op 19 november naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad.


Ideeën gevraagd

De inwoners van Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist kunnen zich echter nu al uitspreken. Via een speciale website, Facebookpagina en Twitteraccount (@HerindelingK5) worden bewoners al enige tijd geïnformeerd over diverse aspecten van de op handen zijnde fusie. Nu – in de Maand van de Toekomst − wordt iedereen opgeroepen om mee te praten, mee te denken en mee te doen. Via inloopbijeenkomsten, gesprekken met raadsleden, straatinterviews en de speciale website ‘Gemeente Krimpenerwaard ontkiemt’ worden mensen gevraagd naar ideeën voor en meningen over de nieuwe gemeente.


Leefbare dorpen

Op de site ‘Krimpenerwaard ontkiemt’ worden bezoekers onder meer gepolst over welke voorzieningen nodig zijn om de dorpen leefbaar te houden en of ze daaraan zelf een steentje willen bijdragen. Ook wordt hen gevraagd te reageren op stellingen over de – toekomstige − rol van de gemeente, zoals de verhouding digitale en persoonlijke dienstverlening. Daarnaast wordt in elke gemeente een inloopbijeenkomst georganiseerd, waar informatie over de herindeling wordt gegeven en waar inwoners aan raadsleden hun visie op de nieuwe gemeente kunnen geven. Op de dag dat de senaat stemt over de herindeling, is er eentje in Vlist. De inloopavonden voor inwoners van Schoonhoven en Bergambacht staan voor respectievelijk 24 juni en 2 juli op de agenda.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie