Advertentie

Instructie stemmen tellen gemeenten 'rijkelijk laat'

Gemeenten krijgen dinsdag een pakket met instructies en software voor het tellen van stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart. Er wordt bij het tellen alsnog gewerkt met Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). Vicevoorzitter Henk van Dijkhuizen vindt de instructies ‘rijkelijk laat’, zo meldt hij aan de Leeuwarder Courant.

06 maart 2017

Gemeenten krijgen dinsdag een pakket met instructies en software voor het tellen van stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart. Er wordt bij het tellen alsnog gewerkt met Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV). Vicevoorzitter Henk van Dijkhuizen vindt de instructies ‘rijkelijk laat’, zo meldt hij aan de Leeuwarder Courant.

OSV gevoelig voor manipulatie
Het late besluit is het gevolg van het late besluit van minister Ronald Plasterk om toch OSV te gebruiken bij het tellen van de stemmen. De software bleek na onderzoek van RTL Nieuws gevoelig voor manipulatie. Als er ook met de hand geteld wordt, kan het volgens Plasterk echter wel worden gebruikt. In eerste instantie werd er afgezien van OSV. De NVVB pleitte stevig voor ‘een werkbare oplossing’ en ziet de huidige oplossing als het best haalbare. Het papieren proces is bij deze verkiezing leidend. Vorige keer werd de uitslag nog gebaseerd op de software.

Groter karwei dan normaal 

Van Dijkhuizen denkt dat niet alle gemeenten doorhebben dat het optellen van de stemmen een groter karwei is dan andere jaren. ‘Wij zijn niet tevreden over de gang van zaken. Voor de volgende verkiezingen willen we heldere afspraken voor de gemeenten. Het kan niet zo zijn dat zij anderhalve week voor de verkiezingen nog niet weten waar ze aan toe zijn. Lokaal moet er de ruimte blijven om verkiezingen zo goed mogelijk te organiseren, maar een paar extra basisregels vinden wij wel op zijn plek.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Onder de PvdA heeft het ministerie BiZa zijn slechtste periode ooit meegemaakt. Vier jaar nagenoeg stilstand, zie het maar weer in te halen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie