Advertentie

Inspectie wilde tenten Ter Apel, veiligheidsregio weigerde

De veiligheidsregio zag extra faciliteiten, zoals tenten en vloerplaten, niet zitten vanwege de beeldvorming.

16 januari 2023
- 250 mensen sliepen buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel (27 augustus)
Honderden mensen moesten buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.ANP / Jilmer Postma

Als het aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd lag, waren er afgelopen zomer grote tenten voor het landelijk aanmeldcentrum in Ter Apel geplaatst. Maar de gemeente en de Veiligheidsregio Groningen hebben dat plan tegengewerkt, waardoor honderden asielzoekers in de open lucht moesten slapen, melden RTV Noord en de NOS.

Beeldvorming

De veiligheidsregio zag extra faciliteiten, zoals tenten en vloerplaten, niet zitten vanwege de beeldvorming. Ze vreesde dat andere gemeenten daardoor minder snel in actie zouden komen om asielzoekers op te vangen.

Irritatie

Achter de schermen werd door de hoofdinspecteur de druk richting Groningen opgevoerd, wat tot veel irritatie leidde bij de voorzitter van de Groningse veiligheidsregio, burgemeester Schuiling van Groningen. Dat blijkt uit documenten die RTV Noord en de NOS hebben ingezien met een beroep op de Wet open overheid (Woo). Het kwam soms tot stevige aanvaringen tussen de hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, Koen Schuiling. De gemoederen raakten zo verhit, dat Schuiling ‘een boekje dreigde open te doen’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie