Advertentie

Politiemedewerkers niet allemaal onkreukbaar

Uit onderzoek van de Nationale Politie blijkt dat in 655 gevallen sprake was van een zogeheten integriteitsschending. De onderzoeken leidden tot 77 ontslagen.

08 november 2012

In meer dan 650 gevallen bleken in 2011 politiemensen niet van onbesproken gedrag te zijn. Uit een onderzoek dat de Nationale Politie woensdag publiceerde, blijkt dat in 655 gevallen sprake was van een zogeheten integriteitsschending. Daaronder vallen allerlei zaken, zoals geweld, fraude en misbruik van de eigen positie. De onderzoeken leidden tot 77 ontslagen, 73 voorwaardelijke ontslagen en 24 mensen besloten zelf weg te gaan.

Interne onderzoeken

In totaal deed de politie 1517 interne onderzoeken, waarbij 1715 personen betrokken waren. Er waren vorig jaar meer onderzoeken en betrokken politiemensen dan in 2010, maar daarvoor is geen sluitende verklaring te vinden, aldus de politie.

Disciplinaire maatregel
Dat iemand in de politieorganisatie een strafbaar feit heeft gepleegd, is in 122 zaken aangetoond. In 533 gevallen was sprake van plichtsverzuim. De disciplinaire maatregel die het meest voorkwam is een gesprek ofwel mondelinge waarschuwing. Het zijn niet alleen de groentjes die de fout in gaan: vorig jaar zijn er twee keer zo veel onderzoeken geweest naar politiemensen die meer dan 10 jaar in dienst waren als in 2010.

Geweld
De categorie 'geweld' werd het meest onderzocht: 731 keer. Gevolgd door 'misbruik van positie' (bijvoorbeeld lekken van informatie) en 'vermogen en bezit' (zoals diefstal). Geweld is ook de categorie waarin het vaakst is aangetoond dat er inderdaad iets is misgegaan: 99 keer in 2011.

Klachten van burgers
De 'eigen organisatie', de politie dus, komt het vaakst met een aanleiding voor onderzoek, namelijk in 43 procent van de gevallen. Klachten of meldingen van burgers komen daarna, met 41 procent.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Neuzelaar
De politie vewijst stelselmatig klachten naar de Nationale Ombudsman. De politie geeft valselijke informatie aan deze instantie zodat uw klacht vervogens niet ontvankelijk wordt verklaard. Je word door degene over wie je hebt geklaagd later op straat lastig gevallen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
ir. Marius Elders / Senior Nederlands staatsburger vechtend tegen onrecht, fraude en corruptie
"...zogeheten integriteitsschending. Daaronder vallen allerlei zaken, zoals geweld, fraude en misbruik van de eigen positie".

Niks nieuws onder de zon. Er gebeurt nog zat wat je als burger bepaald niet verwacht van een dienstbare en betrouwbare overheid. Er blijkt zelfs een oud-politieofficier te zijn die tegenwoordig als integriteitsprofessor iedereen heilig voorhoudt hoe die precies onkreukbaar moet zijn en blijven maar die zelf zijn vertrouwenspositie bij gemeenten, politie en andere instanties, en daardoor ook bij burgers en bedrijven, misbruikt om foute bestuurlijke praktijken van belangenverstrengeling en fraude mee af te dekken. Bij gefundeerde kritiek op zijn onderzoeksresultaten geeft hij niet thuis heb ik gelezen. Tussen het toneelspel van de integere professor en ‘het’ voor 100% zijn bestaat nog altijd een subtiel doch wezenlijk verschil. Als tegenwoordig zelfs figuren bij de politie, het O.M., de rechterlijke macht en, tot overmaat van ramp, ook nog hun aller integriteitadviseurs niet zuiver of onkreukbaar blijken als ze zelf eens goed gecontroleerd worden bij kritiek dan is dat levensgevaarlijk voor de democratie. Dan is er nog veel werk te doen!

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
een regioburger / consultant
Heer @Elders, als ik uw reactie goed begrijp had u er mooi een passende titel boven kunnen zetten: ZELFS ONKREUKBAARHEIDSADVISEURS NIET ALLEMAAL ONKREUKBAAR!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
wim / reageerder
'De onderzoeken leidden tot 77 ontslagen, 73 voorwaardelijke ontslagen en 24 mensen besloten zelf weg te gaan.'

Opvallend, dat er geen gevangenisstraffen worden vermeld.

Dit zijn mensne op wiens proces-verbaal een rechter in een moordzaak blind moet varen. De consequenties van gebrek aan waarheidstrouw kunnen vele jaren gevangenisstraf voor een onschuldige zijn !!Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
A / Slachtoffer
En dan nog eens de corrupte agenten zoals op Schevningen waartegen géén onderzoek wordt ingesteld. die rustig een aangifte vernaggelen en dan daarvan een aangifte tegen degenen maken die aangifte deed om hun eigen fouten te verbergen. Misselijk mannetjes daar op Scheveningen. En de aangifte van de agent wordt geseponeerd omdat het geen misdrijf was en wat het OM dus constateerde. Dus zelfs dat weet deze agent niet eens en ze gaan prat op hun wetskennis. Maar er werken best wel watt integere agenten maar een deel is verrot zoals mij ervaring leert. En wanneer je een klacht indient weigeren ze die in te nemen want zij staan boven alles. En inderdaad wat de vorige reageerder stelt: justitie en rechters gaan af op hun verklaringen. Maar dit is het topje van de ijsberg en ik ben bang dat er veel mensen zijn die door dit soort dienders een strafblad oplopen en maatschappelijk kapor zijn gemaakt.. Er zitten veel onschuldigen vast en soms wordt dat ontdekt en dan heet het 'gerechterlijke dwaling' terwijl het valsheid in geschrifte is, en ambtsmisbruik waar gevangenisstraf op hoort te staan..
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Beste lezers. Politie Drenthe. Laat u niets wijs maken. vanaf de jaren 60 heeft politie Drenthe zich al bezig gehouden met walgelijke praktijken . Misbruik, corruptie en bedreigingen tegen over hun eigen bevolking. De bewijzen spreken voor zich!. Onderzoeken worden door eigen( Elite ! onder de loep genomen. Slagers die hun eigen vlees keuren. Als u wist wat er daadwerkelijk speelde, zou u al lang in opstand zijn gekomen. Dit zijn geen fouten meer, maar terreur daden!. Met alle respect, hoezo de politie je beste vriend. Saneren die puinhoop,rotte appels uit de mand. Vriendelijke groet. H. Okken.

Drenthe.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie