Advertentie

Hoekema regelde deal met wachtgeld

Oud-burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar regelde bij zijn vertrek een deal met z’n opvolger waardoor hij meer wachtgeld kreeg dan waar hij recht op had. Dat schrijft NRC Handelsblad. Ook mocht hij in de ambtswoning blijven wonen, terwijl hij geen burgemeester meer was. Hoekema gaat nu 17.800 euro terugbetalen aan de gemeente Wassenaar.

30 januari 2018

Oud-burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar regelde bij zijn vertrek een deal met z’n opvolger waardoor hij meer wachtgeld kreeg dan waar hij recht op had. Dat schrijft NRC Handelsblad. Ook mocht hij in de ambtswoning blijven wonen, terwijl hij geen burgemeester meer was. Hoekema gaat nu 17.800 euro terugbetalen aan de gemeente Wassenaar.

Deal

NRC Handelsblad deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en haalde daarmee de informatie boven water. Volgens de krant kreeg Hoekema – die uit Wassenaar vertrok na een vertrouwensbreuk met de raad – het geld door een deal met zijn tijdelijke opvolger, Charlie Aptroot (VVD). Doel was het wachtgeld van Hoekema tien maanden lang aan te vullen van 80 naar 100%. Daarna zou Hoekema de AOV-leeftijd bereiken. Besloten werd ook de minister van Binnenlandse Zaken niet van de deal op de hoogte te stellen.

Niet in overeenstemming

De Gemeentewet sluit extra uitkeringen aan burgemeester uit, schrijft NRC. Dat Hoekema dit geld als ‘ambteloos burger’ ontving maakt daarbij geen verschil. ‘De extra financiële afspraken zijn niet in overeenstemming met de wettelijke regelingen’, zegt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen in de krant. Hoekema en zijn vrouw (PvdA-senator Marleen Barth) zouden de openbaarmaking van de gewobte informatie hebben geprobeerd te vertragen door de zaak voor te leggen aan de voorzieningenrechter. Maar zij hebben die zaak stopgezet.

Terugbetalen

Hoekema – inmiddels waarnemend burgemeester in het Westfriese Langedijk – heeft nu besloten 17.800 euro aan de gemeente Wassenaar terug te betalen. ‘Het hoeft niet, maar de context waarbinnen ik tegen de overeenkomst aankijk, is veranderd’, zegt hij daarover.

Lees hier het hele verhaal van NRC Handelsblad met daarin ook de mails van zijn vrouw waarin zij probeert huurverlaging voor de ambtswoning te regelen.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg
Het lijkt wel cabaret. Zou deze onzin niet wat zijn voor een graaiersconference met Oudjaar? Kandidaten genoeg!
lezer
Vreemd te lezen in e-mail van mevrouw Barth dat heer Hoekema als waarnemend burgemeester in gemeente Aa en Hunze met een inwonertal van slechts 23.000 inwoners en weinig problematiek zelfde salaris ontving als in Wassenaar. Er was dus geen enkel financieel nadeel verbonden aan zijn vertrek. Gemeentesecretaris wist ook dat overeenkomst in strijd met regelgeving was en heeft het ook niet actief bij Binnenlandse Zaken en de raad gemeld. Hij heeft dus ook de integriteitsregels overschreden door niets te doen. Zijn wraak zal nu zoet zjjn, omdat ook hij onderwerp van discussie was in eerdere evaluatie door wnd. burgemeester van slechte cultuur op gemeentehuis en raad.
henk
List, fraude en bedrog? Nou in ieder geval niet zuiver op de graad. Kun je dan gewoon waarnemend burgemeester blijven? Er zijn ambtenaren voor minder weggestuurd.

En dan die Charlie Aproot (weer een vvd er)... kan dat zomaar wat hij heeft gedaan?
Arnoud
Schimmige deal geregeld met een VVD-waarnemer (Aptroot). En dankzij een VVD-Commissaris van de Koning (Remkes) is de begunstigde nu zelf ook waarnemer. Het is en blijft een criminele bende, heel die VVD. Met in haar kielzog de PvdA (Barth) en D66 (Hoekema).
Paul / projectleider
Ach ja gedoe... ben blij dat het nu rustig(er) is in Wassenaar.
Rik / journalist
Lekker stel. De PvdA fractievoorzitter in de Eerste Kamer Markeen Barth en haar partner Jan Hoekema (D66). Bonny en Clyde. Samen Wassenaar plukken. En Aptroot (VVD) faciliteert het. Mooi inkijkje in de Nederlandse politiek.
JH
Het is blijkbaar best moeilijk om rond te komen van het gezamenlijk salaris van een burgemeester en een 1e kamerlid.

Ik neem aan dat VVD, PvdA en D66 een voorstel gaan doen dat in 2018 alle ambtenaren een riante salarisverhoging moeten krijgen.

Het is niet eerlijk dat al die mensen van zo weinig geld moeten zien rond te komen.
Karel
@JH. Zucht.... Wanneer dringt het nu eens tot je door dat burgemeesters en Kamerleden geen ambtenaren zijn? Het zijn politici. Of bedoel je echt dat alle ambtenaren een salarisverhoging moeten krijgen? Hard nodig overigens.
H. Wiersma / gepens.
Zowel links als rechts blijken dus te kunnen lullen en .....zakken te vullen!
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Alles en iedereen die aan het pluche geroken heeft in wat voor vorm of manier is erop uit zijn zakken te vullen links of rechts om . Daarbij dekken en regelen ze alles voor elkaar . Regelen salaris verhogingen . ABP regelingen die stoppen gelden niet voor hun enz enzo verder. Alles ten koste van de belasting betalende burgers . Daarbij voor de gewone man maar vanalles blijven verzinnen om het leven zuur te maken . Neem bv het langer moeten werken tot AOW en pensioen . De potten lopen over en maar volhouden het is onbetaalbaar onzin . Wanneer worden de burgers eens wakker en net als in andere landen massaal het bijltje erbij neergooien en afdwingen dat veel van dit soort onzin regelingen terug gedraaid worden .
Rozema
De zoveelste politieke oplichter.
Heukers
Marleen Barth treedt in salonsociale voetsporen van Marcel van Dam. Barth wil huurverlaging voor haar kapitale villa, Van Dam een gratis tuinman voor zijn kasteelpark. Zo kennen we de PvdA: Portemonnee van de Ander.
Wottsjer
Terugbetalen en zand er over? En niemand die wegens oplichting en verduistering tegen Hoekema en medeplichtigheid en ambtsmisbruik tegen Aptroot aangifte gaat doen? Zou me tegenvallen van die zuinigerds in Wassenaar ...
Fritz
En dan vraagt de politiek zich af, waarom er zoveel desinteresse is in de politiek en waarom politici door veel burgers als zakkenvullers worden beschouwd. Zie hier het (zoveelste) antwoord op die vragen.

Grappig is wel dat Marleen Barth nu kennelijk 'spijt' heeft dat ze ook nog om huurverlaging heeft gevraagd, omdat dat niet past in de manier waarop omgegaan moet worden met publieke middelen. Ik verwacht echter eerder dat het mevrouw Barth spijt dat dit soort 'rupsjenooitgenoeg'-gedrag van publieke middelen nu is uitgekomen. Graaigedrag van bestuurders uit publieke middelen moet niet worden weggepoetst met een slap excuus en het volgende (goedbetaalde) baantje in het baantjescircuit. Dergelijke personen, van welke partij dan ook afkomstig, zouden zelf het politieke toneel moeten verlaten en als ze dat niet uit eigen beweging doen, dan zouden ze door hun partijen geroyeerd moeten worden.
Advertentie