Advertentie

Wie is nou eigenlijk die beste bestuurder?

Een iets groter aandeel van de vrouwelijke dan van de mannelijke bestuurders wordt minimaal één keer genomineerd voor Beste Bestuurder.

09 december 2022
vergrootglas
Shutterstock

Op basis van de genomineerden uit de afgelopen twee edities van de Beste Bestuurder heeft Necker van Naem uit de beschikbare data het profiel van genomineerden gedestilleerd. Eerder werd helder dat wethouders en gedeputeerden worden genomineerd om hun deskundigheid en realisatiekracht. Burgemeesters en cdk’s moeten het daarentegen hebben van hun betrokken daadkracht. Maar wie zijn deze mensen?

Provinciebestuurders

Provinciale bestuurders hebben een grotere kans om genomineerd te worden voor de titel Beste Bestuurder dan bestuurders van gemeenten en waterschappen. ‘Dit is een weerspiegeling van het aantal bestuurders per ambt en de bekendheid van provinciale bestuurders in gemeenten en waterschappen. Hoe minder bestuurders per ambt, hoe groter de kans om genomineerd te worden’, zo stelt Sabine van Zuydam, onderzoeksleider Beste Bestuurder. Een interessant en misschien wel onverwacht feit gegeven de man-vrouwverdeling in de top 13 van meest genomineerde bestuurders, is dat een iets groter aandeel van de vrouwelijke bestuurders minimaal één keer wordt genomineerd dan van de mannelijke bestuurders. En dat verschil neemt toe.

Bekendheid

259 genomineerden voor de titel Beste Bestuurder komen in 2020 uit gemeenten met 25.000-50.000 inwoners. Relatief gezien worden juist bestuurders uit de steden met meer dan 100.000 inwoners het meest genomineerd: 61 procent van hen ontvangt minimaal één nominatie in 2020 en in 2021 was dat 52 procent. Ook hier speelt waarschijnlijk de bekendheid van de bestuurders uit de grote steden een rol. Uit de gegevens over 2020 en 2021 volgt dat bestuurders die van buiten de Randstad komen en dan vooral uit de provincies Overijssel, Groningen en Flevoland, de grootste kans hebben om te worden genomineerd voor de titel Beste Bestuurder door hun collega’s uit de eigen gemeente, provincie of waterschap.

Bestuurders uit Overijssel, Groningen en Flevoland hebben de grootste kans op een nominatie voor ‘Beste Bestuurder’

Uit: data Necker van Naem over Beste Bestuurder 2020/2021

Burgemeesters

De partijpolitieke achtergrond van genomineerde bestuurders volgt in grote lijnen de verdeling onder alle burgemeesters, genomineerd of niet. Net zoals in de hele populatie hebben genomineerde burgemeesters in 2020 en 2021 veelal een VVD-, CDA- en PvdA-achtergrond. Opvallender is dat in 2021 ook veel partijloze burgemeesters (12) zijn genomineerd. De gemiddelde leeftijd van een burgemeester die in ieder geval één keer is genomineerd voor de titel Beste Bestuurder is 56 jaar. Circa 77 procent is 51 jaar of ouder. In 2020 is dat niet veel anders dan in 2021. Dit komt overeen met de leeftijd van alle burgemeesters. Net als bij de partijpolitieke achtergrond van burgemeesters, zijn genomineerde burgemeesters dus ook op dit punt een doorsnede van de totale populatie.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie