Advertentie

Lokale kracht

Column van Bart Jan Spruyt

27 september 2011
'De maatregelen van het kabinet zijn erop gericht mensen in hun kracht te zetten.' Premier Mark Rutte zei het bij de presentatie van de regeringsverklaring en vorige week, tijdens de algemene politieke beschouwingen, zei hij het weer.

Dat is een mooie uitdrukking: ‘mensen in hun kracht zetten’. Maar wat betekent het eigenlijk? De uitdrukking staat niet in de Van Dale. Het moet afgeleid zijn van het Engelse to empower, en dus iets zijn met mensen in staat stellen voor zichzelf te zorgen, de opbouw van zelfvertrouwen of zoiets, maar wat het precies betekent weet niemand eigenlijk.

Maar ik weet het wel, sinds vorige week.

Binnenlands Bestuur organiseerde vorige week in de Balie in Amsterdam (in een prachtig verbouwde Balie overigens) Het Grote Prinsjesdagdebat. Lokale bestuurders, burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden, discussieerden er over de kabinetsplannen voor 2012. Ik mocht ook meedoen door aan het begin van de avond in een speechje die discussie in een wat breder kader te zetten (dat speechje is mijn column ‘De stand van het land’, vorige week op deze plaats gepubliceerd). Van het debat dat daarna kwam had ik, heel eerlijk gezegd, geen al te hoge verwachtingen. De subtitel van de avond was iets met ‘over het muurtje kieperen’, en wat ik verwachtte was een lokale litanie op een overheid die allerlei taken op het bordje van de gemeenten deponeerde zonder daar de middelen bij te leveren, een overheid dus die bezuinigde over de rug van de lokale bestuurders.

Maar wat ik die avond ook hoorde, geen litanie. Het leukst vond ik Hubert Bruls, de burgemeester van Venlo. Die zei zo ongeveer dat hij op lokaal niveau dan wel de structuurveranderingen zou doorvoeren die de overheid landelijk naliet door te voeren. Wat hem betreft kwam er een ‘partij van de maximale decentralisatie’, een partij voor ‘lokalisme’ en ‘regionalisme’, weg van en onafhankelijk van Den Haag. Dat is nog eens republikeinse taal in de goede betekenis van het woord.

Maar minstens zo assertief toonde zich Onno Hoes, de burgemeester van Maastricht. De rek is er nog lang niet uit, zei hij. Hoes en anderen begrijpen best dat er nu hard moet worden bezuinigd. Ze begrijpen zelfs dat die 18 miljard euro waar dit kabinet het over heeft nog maar ‘het topje van de ijsberg’ is. Er komt meer, en ze lopen niet voor hun verantwoordelijkheid weg. Klagen doen ze ook niet. De broekriem aanhalen, de schouders eronder, dat was de taal die daar vorige week klonk. Korrie Louwes – D66-wethouder in Rotterdam – moet 500 miljoen bezuinigen, maar je hoort haar niet zeuren. ‘Het gaat lukken want we gaan mensen aan het werk zetten’, zei ze heel rustig. En Erik de Ridder (CDA, Tilburg) erkende dat de gemeenten in het verleden ‘teveel geld op de verkeerde manier’ hebben uitgegeven.

Een stemming van optimisme, een vertoon van lokale kracht, en de roep tot overleg, dat overheerste tijdens het Grote Prinsjesdagdebat in de Balie. Dit was dus wat Rutte bedoelde toen hij het had over het ‘aanboren van diepe lagen in de samenleving’, en over ‘het in hun kracht zetten van mensen’, realiseerde ik mij ineens. Als mensen op de juiste wijze op hun verantwoordelijkheden worden aangesproken, lopen ze daar niet voor weg, maar boren zij in zichzelf en in de samenleving diepe lagen van wilskracht en creativiteit aan die hen ook in staat stellen dat allemaal waar e maken.

Het klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn. Ik zou het ook amper hebben geloofd. Als ik het vorige week zelf niet had gehoord.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Victor
Niet geloven, Bart Jan Spruyt! Want het is buiten de krachten gerekend waarmee de lokale overheden straks te maken krijgen. Lees de columns van Erik Gerritsen en huiver. Hoe gaan gemeenten straks om met dit soort bureaucraten pur sang die nergens verantwoordelijk voor zijn en voor elk wissewasje wijzen naar die lokale overheden, maar wel Balkenendesalarissen willen ontvangen? Gerritsen schrijft letterlijk dat lokale overheden machteloos zijn in zijn column ‘Besturen met de Pink’, ze moeten volgens hem de jeugdzorg maar aan de jeugdzorg laten. En als gemeenten niet doen wat de jeugdzorg wil, als ze echt bezuinigen zoals ze nu van plan zijn? Dan laten Bureaus Jeugdzorg de wachtlijsten oplopen en bespelen de media met zielige verhalen over ‘kwetsbare kinderen’. Graaiende bestuurders zullen ze bedoelen die meer geld voor zichzelf willen. Hoe gaan al die strijdlustige lokale overheden zoiets aanpakken? Aan de journalistiek – als waakhond van de democratie – hebben ze dan ook niets want dan moet de lokale journalistiek de jeugdzorg gaan controleren. Dat lukt natuurlijk nooit. Dus prachtig die libertijnse ideeën maar volstrekt buiten gehaaide jeugdzorgbestuurders, zie de columns van Erik Gerritsen, gerekend.
Jan Aerts / Bedrijfsadviseur
Waar die verregaande zelfstandigheid van de gemeentes toe heeft geleid, kun je waarnemen aan hun soms megalomane drift tot bouw van allerhande troep en vernietiging van het stadseigene, of het dorpsgezicht of het plaatsgebonden karakter. Het vroeger zo mooie centrum van Epe is verworden tot een gruwelijke koopput.
Het bestuur denkt veelal dat karakter samengaat met sloop. Vinex wonen? Hoe treurig toch. Nieuwegein wel eens bekeken?
Vanuit de trein richting Utrecht niet meer waar te nemen. Hier is geen muur gevallen maar opgetrokken. Een dijk aan de zijde A12. want aan horizon doen we niet. Veelal ook door Wethouders in de vorm van niet gekozen managers van elders, die zonder uitzondering de boel eens flink op de schop gooien. Zeperds? Bezoek het havenbedrijf in Amsterdam. Een containerterminal midden in de polder. Ga maar eens kijken naar die vooruitgang daar. Onno Hoes? Begon in Maastricht al met een verbod. Moest zich even waar maken. Drinken uit een glas verplicht inruilen voor plastic. Als je daarop al bakzeil haalt, hoef je dingen van belang voorlopig even niet aan de orde te stellen. Wetgeving, geboden en verboden krimpen tot op dorpsniveau. Nergens wild plassen, maar een fatsoenlijke pisbak moet je met een kaarsje zoeken. Heeft uw blaas toch drang, volgt boetedwang. Paspoort? Rijksdocument toch? Kijk eens naar de prijsverschillen. De goedkoopste € 38,50. In Leiden is dat ietsjes duurder € 75,50. Waarom is dat? Ben ik een andere burger dan in Venlo?
Zeven lege loketten, met daarachter neuspeuterende ambtenaren. Jij moet en zal een bonnetje trekken en gewoon lang wachten. Dan is daar een nieuwe rij, waar je kunt aansluiten om het document in ontvangst te nemen. Jawel, en gepast betalen. Wat denk je wel? Nee, het lokale is het minimale. Diepe lagen in de samenleving duidt ergens op verbondenheid jegens elkaar. Mis, want dat is hopeloos verdwenen. De wereld van
I-phone en I-Pad viert hoogtij. Kijk maar eens op straat. Iedereen tuurt in zijn of haar handpalm. Ze nemen van alles waar, maar ze zien niks. Zo klein is de wereld heden ten dage! Ik ben niet eens een pessimist van huis uit, maar gewoon een beetje treurig van al dat goede nieuws van Rutte.
Rampant / trl
Stoere taal gaat natuurlijk altijd over anderen, nog nooit meegemaakt dat zo´n boven ons gestelde praatjesmaker op zichzelf bezuinigt.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Zegt pappa: "Baf! Ik zet je in je kracht!"
Zegt mamma, met een blauw oog: "B-Baf! Ik zet je in je kracht."
Zegt zoon van 14 met buil: "Auks! Knak. Ik zet je in je kracht."
Zegt dochter van 12, dubbelgevouwen: "Au! Au! Au! Dat is niet eerlijk!"

Sinds wanneer gelooft Bart Jan een gemeentebestuurder, puur om diens stoere taal? Er moet hier sprake zijn van een crypto-cynische Spruyt.

Het wordt tijd dat we Rutte in zijn kracht gaan zetten.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Kennelijk heeft de auteur alleen maar egoisten gehoord die het zelf goed hebben.
Geen ondernemers die moeten opboksen tegen door rechts gesubsidieerde fossiele belangen.
Die niet de goede werknemers kunnen vinden, noch geld om ze op te leiden, omdat dit rechtse regime de samenleving kapot bezuinigd.
Nee daqt je geen hypotheek krijgt, omdat de bank extra voorzichtig moet zijn, dat zet mensen in hun kracht
Dat rechtse hufters de samenleving chanteren om ouderen verplicht met mantelzorg te helpen, omdat de rechtse hufters in het openbaar bestuur die hulpbehoevenden laten creperen, dat zet de gechanteerden in hun macht.

Selectieve waarneming, Bart, je liegt gewoon.
Kees
Een vraag: is het belangrijk dat iemand als Korrie Louwes rustig praat? Wat is het belang van die bijzin? Geeft dat haar meer autoriteit? Komt ze dan meer vastberaden over? Wat wil de auteur met zo’n zin zeggen?

Rustig praten is toch gewoon een gesprekstechniek, iets dat veel bestuurders zich eigen maken? Overigens hoeft dat niet, want juist politici die zich regelmatig opwinden en een visie hebben en vanuit hun hart praten, spreken vaak aan.

Niets ten nadele van mevrouw Louwes maar wel als vraag aan de auteur? Waarom is het belangrijk of mevrouw Louwes rustig is of niet? Is het zo makkelijk om in uw ogen vastberaden over te komen?
Advertentie