Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijk burgerpanel over online opruiing

Zo'n 100.000 Nederlanders ontvangen binnenkort een uitnodiging voor een burgerdialoog over online aangejaagde openbare-ordeverstoringen.

Man met Israëlische vlag over de schouders loopt over de Dam
Het centrum van Amsterdam, daags na aanvallen op Israëlische voetbalsupporters. − ANP/ Remko de Waal

Wat kunnen de samenleving, het bedrijfsleven en de overheid doen om te voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan door online aanjaging? Over die vraag zullen 150 deelnemers aan een burgerpanel zich tussen mei en juli buigen.

Toeloop

Via sociale media is het mogelijk om in korte tijd een grote hoeveelheid mensen te mobiliseren. Denk aan de manier waarop Maccabi-supporters werden opgejaagd in Amsterdam in november 2024 door jongens die onderling contact hielden via Telegram, maar ook aan de coronarellen in 2020 en 2021, of de toeloop die Tiktokkers regelmatig veroorzaken met weggeefacties en challenges op straat. Zo ontstaan onveilige situaties die maar moeilijk te reguleren zijn.

Wat kunnen de samenleving, het bedrijfsleven en de overheid doen om dit soort online aangejaagde openbare-ordeverstoringen tegen te gaan? Daarover gaan 150 burgers met elkaar in gesprek. Het burgerpanel vindt plaats tussen half mei en begin juli 2025.

Ongeveer 100.000 willekeurige Nederlanders ontvangen in maart een uitnodiging om zich aan te melden voor de burgerdialoog.

Loting

Ongeveer 100.000 willekeurige Nederlanders ontvangen in maart een uitnodiging om zich aan te melden voor de burgerdialoog. Een onafhankelijk bureau loot 150 deelnemers met verschillende leeftijden en achtergronden. Ze hoeven geen verstand te hebben van online aangejaagde openbare-ordeverstoringen. Experts zullen uitleg geven tijdens de bijeenkomsten. Dat zijn internetprofessionals, juristen en politie, maar ook bijvoorbeeld voormalige relschoppers.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Onder begeleiding van gespreksleiders van een extern adviesbureau gaan de deelnemers in gesprek over de vraag wat er tegen dit verschijnsel kan worden gedaan. De uitkomsten van de burgerdialoog komen terecht bij de minister van Justitie en Veiligheid en met andere belanghebbenden, zodat ze kunnen meegenomen in beleidsvorming, schrijft de rijksoverheid.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in