Advertentie

Verscherpt toezicht op naleving coronamaatregelen

Burgemeester Halsema zei dinsdag bij een persconferentie op het stadhuis dat horecagelegenheden voor maximaal vier weken gesloten worden bij excessen. Ook zinspeelde de burgemeester op een mogelijke laatste sluitingstijd voor de horeca om middernacht.

18 augustus 2020
corona-mondkapjes-amsterdam.1.jpg

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema scherpt toezicht op horeca en zalencentra aan. Het kabinet adviseert het hele land om feestjes in eigen huis en tuin uit te stellen of tot maximaal zes mensen te beperken. Ook blijft de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken van kracht.

Waarschuwing
Burgemeester Halsema zei dinsdag bij een persconferentie op het stadhuis dat horecaondernemers nog maar één waarschuwing in plaats van twee krijgen wanneer ze de regels overtreden. Horecagelegenheden worden voor maximaal vier weken gesloten bij excessen.


Sluitingstijd
Er komt verder een meldplicht voor zalencentra. Zij moeten bij de gemeente feesten en partijen van honderd of meer personen bekendmaken. Er worden steekproefsgewijs controles uitgevoerd op naleving van de registratieplicht in de horeca. Ook zinspeelde de burgemeester op een mogelijke laatste sluitingstijd voor de horeca om middernacht. Daarnaast komt er een verbod op geluidsversterkers in de buitenruimte om spontane feesten te voorkomen.

Bijenkorf
Eerder dinsdagavond werd al bekend dat De Bijenkorf in Amsterdam de deuren voorlopig moet sluiten. Volgens de veiligheidsregio zijn meerdere medewerkers van het warenhuis op verschillende afdelingen en verdiepingen positief getest op het coronavirus. Een aantal van hen was aan het werk toen zij besmettelijk waren. Iedereen die recent bij De Bijenkorf in Amsterdam was en klachten heeft, wordt dringend geadviseerd zich te laten testen.

Regionaal
Minister Rutte had eerder tijdens een persconferentie al aangekondigd dat Amsterdam met maatregelen zou komen. Ook elders in het land kunnen volgens Rutte regionaal extra beperkingen worden ingesteld, als de situatie daar om vraagt. Grote nieuwe landelijke maatregelen zijn volgens de premier op dit moment niet 'proportioneel'.

Brand
Ook zorgminister Hugo de Jonge wees erop dat Amsterdam een van de grootste coronabrandhaarden is. In de afgelopen weken kwamen er 1400 nieuwe besmettingen bij. In Assen bijvoorbeeld waren dat er maar twee. Dat onderstreept volgens de bewindsman het belang van een gerichte aanpak. 'Anders sta je naast de brand te blussen.'

Feestjes
Hoewel het kabinet geen nieuwe landelijke maatregelen neemt, kwamen er dinsdagavond wel aangescherpte adviezen. Het kabinet adviseert zéér dringend om geen feestjes te houden. Familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en vriendengroepen zijn op dit moment namelijk de bron van de meeste besmettingen.

Zes
Het kabinet adviseert verder het aantal mensen dat in huis en tuin wordt ontvangen, te beperken tot maximaal zes gasten. Kinderen tot en met 12 jaar worden daarbij niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd of iedereen klachtenvrij is. En nog steeds moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden.

Thuiswerken

'Van alle maatregelen die we vanaf het begin hebben genomen, is het advies zoveel mogelijk thuis te werken een van de meeste effectieve gebleken. Daar zat geen einddatum aan en het advies blijft: werk thuis', adviseert de rijksoverheid. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman / directeur
Wederom wordt de horeca gestraft voor handelingen die de burgers veroorzaken beboet die en noet wat er nu gebeurt de rekening leggen bij diegene die geen invloed heeft op dit ad hoc beleid.

Noodwetje hier regelingetje daar.

Laat de burgers zelf registreren wie er op visite komt en weer gaat.

Jet vrije Nederland is er niet meer!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Petra
Eens. En het ergste: een groot deel van onze bevolking lijkt dat nog helemaal niet door te hebben! Of zou het ze niet boeien?Mij boeit het wel en ik probeer zoveel mogelijk mensen in mijn omgeving andere inzichten te verschaffen. Zie ook mijn reactie op https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuw …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie