Advertentie

Haags stadsbestuur geteisterd door strafzaken

Tegen raadslid Constant Martini is aangifte gedaan, Gideon van Meijeren wordt vervolgd. De zaak tegen Richard de Mos gaat in oktober verder.

12 september 2023
Fractie Hart voor Den Haag
Hart voor Den Haag overlegt tijdens het debat over de toekomst van de coalitie. V.l.n.r. Ralf Sluijs, Rita Verdonk, Rachid Guernaoui, Richard de Mos en Constant Martini.ANP/Bart Maat

Het Haagse raadslid Constant Martini wordt beschuldigd van zelfverrijking. Als voorzitter van De Volharding, een coöperatie waaronder onder meer een uitvaartverzorger en een bomenstichting vallen, zou hij zichzelf ‘op onrechtmatige wijze hebben verrijkt ten koste van De Volharding’. Dat blijkt uit een brief in het bezit van Omroep West.

De coöperatie heeft inmiddels aangifte gedaan. Martini zelf, die kort voor zijn aantreden als raadslid in maart 2022 bij De Volharding vertrok, spreekt van ‘smaad en laster ingegeven door wraakzuchtige oud-collega’s’. Martini is het vierde Haagse raadslid dat beschuldigd wordt van strafbare feiten.

Lange geschiedenis

Martini heeft een lange geschiedenis in het bestuur van Den Haag. In de jaren tachtig was hij fractievoorzitter en wethouder voor de PvdA. Na een mislukte poging om in 2014 met ouderenpartij HOOP in de Haagse raad verkozen te worden, sloot Martini zich aan bij Richard de Mos. Sinds vorig jaar zit de inmiddels 74-jarige Martini voor Hart voor Den Haag in de gemeenteraad.

Wurggreep

De aangifte komt op een spannend moment in de Haagse gemeentepolitiek. Vorige week concludeerde een vernietigende enquête dat het stadsbestuur bij de ontwikkeling van cultuurcomplex Amare ‘het publiek belang heeft verwaarloosd’. De kosten daarvan lopen op tot meer dan een half miljard euro.

Daarnaast maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend dat het het Haagse raadslid Gideon van Meijeren (FvD), tevens Tweede Kamerlid, gaat vervolgen voor opruiing. Maar de strafzaak die al vier jaar als een donkere wolk boven Den Haag hangt, en die volgens een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen de stad in ‘een wurggreep’ houdt, is die tegen oud-wethouder en raadslid Richard de Mos.

Onzekerheid blijft

Kort voor het reces viel het Haagse college over de rol van Martini’s partijgenoot Richard de Mos in het stadsbestuur. De Mos, die net als mede-raadslid Rachid Guernaoui in april werd vrijgesproken van corruptie, wil deelnemen aan het college. Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 stonden open voor gesprekken, PvdA en GroenLinks zien collegedeelname voor Hart voor den Haag niet zitten. Na een zomer vol spannende gesprekken, concludeerde verkenner Arie Slob onlangs dat een nieuw college met Hart voor Den Haag niet gaat lukken. D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK praten daarom nu over de vorming van een coalitie.

Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen de vrijspraak van De Mos en Guernaoui. Op 24 oktober vindt de regiezitting plaats in het gerechtshof in Den Haag, de inhoudelijke behandeling begint waarschijnlijk in maart 2024. De ‘te lange periode van onzekerheid’, zoals burgemeester Van Zanen de strafzaak tegen De Mos eerder karakteriseerde, lijkt voor Den Haag nog niet ten einde.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Het zijn hier de verliezers die aan het teisteren zijn. Ze zorgen met man en macht dat ZIJ en niet de winnaars de macht in handen hebben. Ik denk dat het een heel prima idee zou zijn om al die smiechten eens heel goed tegen het licht te houden.
Bob de Jong
@Bert Verliezers? Je bedoeld de opportunisten van Hart voor Den Haag? Onder het mom van 'ombudspolitiek' enkel aan zichzelf denken, hun macht en hun geld? Of bedoel je de 'loser' van een van Meijeren, wannabe fasict die niks anders doet dat dan nazi dog whistles gebruiken om, wederom, aan macht en geld te komen?
Bert Bakker
De grootste partij, ja dat is de winnaar. Al het andere is overbodige haat.
Bert Bakker
van verliezers.
Bert Bakker
Sinds wanneer zijn politiek bedrijvenden geen opportunisten.
Bert Bakker
Die ook door de rechter teruggefloten werden trouwens.
Bob de Jong
Superknap hoor van Hart voor Den Haag, de grootste partij worden door lekker populistisch van alles te beloven (vervolgens trouwens 0,0 waarmaken) en nog steeds zulke verliezers zijn? Je kan mij vanalles wijs maken, maar dit is al de tigste die wordt verdacht en beschuldigt is van zelfverrijking. Waar rook is, is vuur Bert.
Bert Bakker
Ja dat doen alle politieke partijen, dingen beloven.
Dat is inderdaad populisme en dat hoort bij het vak, de populariteitswedstrijd moet gewonnen worden anders mag je niet aan de bak.
Als je van de macht wordt gehouden die je democratisch toekomt maak je weinig waar, dat is natuurlijk de bedoeling geweest, en nog.
Die verdachtmakingen zijn niet anders dan dat, verdachtmakingen, stremmingen.
De rechter maakte er korte metten mee.
Beschuldigingen zijn makkelijk. Winnen niet zo voor de verliezers, niet bij de stembus en niet bij de rechter.
Bert Bakker
Is het je opgevallen dat alle zaken tot nog toe slecht afgelopen zijn voor de eisers? Allemaal? Daar kun je dus niet aan refereren.
Advertentie