bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de sport

Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de sport. In opdracht van NOC*NSF en drie sportbonden.

17 januari 2022
zwemsters-op-startblokken-scaled.jpg
In opdracht van NOC*NSF en de zwembond, badmintonbond en handboogbond voert I&O Research in samenwerking met Centerdata een onderzoek uit naar grensoverschrijdend gedrag in en om de sport. Leden van deze drie bonden vullen online een vragenlijst in.

In het onderzoek wordt gekeken naar de ervaringen van grensoverschrijdend gedrag onder leden van de betrokken sportbonden in de afgelopen vijf jaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie vormen van grensoverschrijdend gedrag: emotioneel, lichamelijk en seksueel. Van elke vorm wordt met behulp van een uitgebreide lijst gebeurtenissen gevraagd wat sporters hebben meegemaakt. Dit varieert van gepest worden als vorm van emotioneel grensoverschrijdend gedrag tot gedwongen penetratie als extreme vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Daarnaast is er in het onderzoek ook aandacht voor lopende acties en campagnes om grensoverschrijdend gedrag in de sport te voorkomen. In hoeverre zijn sporters hiermee bekend?

 

Waarom doen we dit onderzoek?

De afgelopen tijd is er veel te doen rondom grensoverschrijdend gedrag in de sport. Met misschien als bekendste voorbeeld de ervaringen in de turnsport. De zwembond, badmintonbond en handboogbond willen graag weten wat de ervaringen zijn onder hun eigen leden.

De uitkomsten van dit onderzoek gebruiken zij om waar nodig het beleid aan te passen en grensoverschrijdend gedrag in hun sport tegen te gaan.

 

Hoe wordt het onderzocht?

Leden van de zwembond en badmintonbond ontvingen eind 2021 een uitnodiging om deel te nemen aan dit onderzoek. Leden van de handboogbond ontvangen deze begin 2022. Deelname aan het onderzoek bestaat uit het invullen van een online vragenlijst.

In maart 2022 worden de eerste uitkomsten verwacht.

 

Contact

Jolijn Polet, Onderzoeker

020-3084814 / j.polet@ioresearch.nl

Robbert Zandvliet, Senior onderzoeksadviseur

020-308 48 12 / r.zandvliet@ioresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.