Gratis trouwen is mateloos populair. Het aantal huwelijken dat gratis wordt gesloten, loopt de spuigaten uit waardoor gemeenten de kosteloze ceremonie moeten versoberen om de kosten binnen de perken te houden.
Gratis trouwen te populair
Het aantal stellen dat gratis trouwt stijgt enorm. En dat terwijl zo'n 'gratis' huwelijk een gemeente al gauw 400 euro kost.
35 procent
Joep Schulten van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken zegt dat het aantal stellen dat kiest voor een gratis huwelijk, in ruim 6 jaar flink is gestegen. Waar destijds nog 3 procent van het totaal aantal huwelijken niets kostte, is dat aantal nu toegenomen tot 35 procent, schat Schulten donderdag. De wachtlijst voor een gratis huwelijk is in veel plaatsen opgelopen tot minimaal 6 weken, terwijl stellen voorheen na 2 weken ondertrouw meteen konden trouwen.
400 euro
Een gratis trouwerij kost de gemeente al gauw 400 euro. ,,Er komt heel wat bij kijken. Van een bode die gasten moet ontvangen en een trouwambtenaar tot iemand die de muziek draait en de trouwzaal inricht", licht Schulten toe. Steeds meer gemeenten kiezen er daarom voor de ceremonie achterwege te laten en mensen het jawoord te laten geven aan de balie.
ANP
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Via wetswijziging afschaffen dat gratis trouwen op kosten van de belastingbetalers. Pas als je als a.s. echtpaar kunt aantonen samen op het bestaansminimum te zitten (en tevens zonder spaargeld) zouden uitzonderingen mogelijk moeten zijn. De rest spaart maar even om ook de huwelijksleges te kunnen betalen.
Het is nog maar de vraag of het trouwen echt gratis is in een willekeurige gemeente. Mogelijk wel voor de het bruidspaar die trouwt op bijvoorbeeld de maandagmorgen maar zover mij bekend zijn er genoeg gemeenten die een opslag leggen op de kosten voor bruidsparen die niet kiezen voor het gratis trouwen op de maandagmorgen. Kortom gratis trouwen bestaat niet het wordt gewoon door een ander betaald.
Het probleem is dat de gemeentes voor betaald trouwen, prijzen vragen die niet overeenkomen met de werkelijke kosten. Als het te duur is blijft gratis trouwen over. De gemeentelijke tendens is de burger de burger het geld uit de zakken te plukken. Terwijl door een goed beleid samen werking en inkopen van de gemeentelijk software de uitgaven drastische om laag gaan.