Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Gezocht: onderkoning

En ja hoor, daar was de vacature dan voor de meest besproken baan van Nederland, die van onderkoning van het Koninkrijk der Nederlanden. Officieel staat de baan bekend als de vicevoorzitter van de Raad van State.

21 oktober 2011

De digitale Staatscourant publiceerde de annonce. Een ieder die wil reageren doet dit aan Hare Majesteit de Koningin en dient het woord ‘Vertrouwelijk’ op de enveloppe te vermelden.

Op de radio hoorde je meteen de grap: ‘Gezocht man met regenjas die zich op een degelijke herenfiets naar het werk begeeft en woonachtig is in ’s-Gravenhage.’ En dan zie je die beelden weer van het NOS Journaal.

Een boze minister Donner (CDA) van Binnenlandse Zaken geeft de verslaggever, die naar zijn benoeming als vicevoorzitter vraagt, ongenadig zijn vet. ‘Baarlijke nonsens’, noemde Donner zijn ophanden zijnde aanstelling.

Zo groeide de procedure voor de opvolging van Tjeenk Willink als vicevoorzitter van de Raad van State uit tot een leuke soap. Donner wordt het dus. Maar deze slapstick leidt de aandacht wel heel erg af van zaken waar het misschien wél om moet gaan: de Raad van State zelf. Dit adviesorgaan van de regering is in 1531 door keizer Karel V opgericht en misschien een beetje aan vernieuwing toe. Nog steeds is het hét hoogste adviesorgaan voor het kabinet inzake wetgeving en Algemene Maatregelen van Bestuur, maar het is óók het hoogste bestuursrechtelijke orgaan.

In de Trias Politica is de Raad van State een gedrocht, waar kunstmatig is geprobeerd om het beeld van de scheiding der machten op te houden door intern twee afdelingen te creëren, één voor het regeringsadvies en één voor de rechtspraak. Maar de tien leden van de Raad van State ‘moeten voor beide afdelingen herkenbaar zijn’, zo schrijft de RvS op zijn eigen site. Tsja! En dan is er de voorzitter van de Raad van State, de koningin. Zij maakt deel uit van de regering, maar dus ook van de hoogste bestuursrechter van Nederland, de Raad van State. Tsja!

Wat Hare Majesteit daar nu precies doet bij die Raad van State, behalve pro forma sollicitatiebrieven van haar toekomstige onderkoning ontvangen, blijft in nevelen gehuld.

En wat te denken van de vele bijbanen van de tien leden van die Raad van State. Bijvoorbeeld: oud-minister Deetman heeft er 22. Oud-minister Sorgdrager heeft er zestien. Anderen hebben ook al gauw meer dan tien permanente schnabbels. Waar halen ze de tijd vandaan! Volgens de Raad van State hebben ze namelijk een bijzonder zware baan. Misschien kan Donner als de nieuwe vicevoorzitter al deze fundamentele zaken eens aanpakken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Politieke benoemingen zouden nu eens voor altijd verboden moeten worden (ja de Grondwet verbiedt het, maar aan de Grondwet kan geen rechter toetsen). Het is je reinste discriminatie. Alleen kwaliteit moet van belang zijn. Dan valt Donner vanzelf af. Als enige uitzondering zou kunnen gelden: politieke organen zoals Tweede en Eerste Kamer. En wat mij betreft ook: gemeenteraad en provinciale staten.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Even op de site van de Raad van State gekeken. Wist u dat... Deetman voorzitter is van de "Commissie nevenfuncties van de gemeenteraad van Den Haag". Dat verklaart natuurlijk waarom hij er zoveel heeft. En waarom hij zich niet kon herinneren dat hij het inkomen van zijn nevenfuncties moest melden en voor een deel afdragen.Zo'n vergeetachtig lid moet dan de regering adviseren en recht spreken. Vraag me dan af wat al die andere leden zich niet herinneren. Hebben ze bijvoorbeeld onthouden dat we een democratische rechtsstaat zijn, met een scheiding der machten? Moeilijke vraag. Heel moeilijke vraag. Even navraag doen bij de Raad van State.
Advertentie