Advertentie

Burgemeesters: 'motorclubs niet zomaar weren'

Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters wil niet op voorhand motorclubs verbieden.

12 juli 2012

Het op voorhand weren van grote motorclubs uit de binnensteden schurkt tegen de grens van onze rechtstaat. Laat staan het afpakken van hun clubkleuren. 'Dat gaan we als burgemeesters echt niet zomaar doen.'

Intimiderende motoren

Met deze woorden neemt de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, afstand van het VVD-voorstel om grote groepen motorrijders niet meer in vol ornaat  toe te laten in de binnenstad van de grote steden in ons land. Gezeten op hun vaak grote motoren en gehuld in hun met insignes vol gespelde clubhesjes zouden deze clubs het publiek in de steden intimideren, zo stelde kamerlid Hennis-Plasschaert deze week in de Telegraaf. 

Verbod in APV voorgesteld

De clubs zouden met hun colors teveel uitstralen dat ze zich onaantastbaar wanen. 'Je kunt dit zien als een verstoring van de openbare orde, ' aldus het liberale kamerlid.  Gemeenten zouden de motorbendes uit de stad moeten weren en in de APV een verbod op het in groepsverband dragen van clubjacks moeten opnemen.

Harley-treffens afgelast

Schneiders ziet hier echter niets in. 'Allereerst gaan de burgemeesters over de openbare orde. Dus als er een dreiging is, dan is het aan hen om daar adequaat op te reageren. Dat is in het verleden ook gebeurd: niet voor niets is er onlangs een aantal Harley-treffens afgelast. Maar dat kun je alleen doen als je serieuze signalen van verstoring hebt.'

BMW mag wel?

'Bij ons in Haarlem hebben we het laatst juist heel gezellig gehad op zo'n Harley-bijeenkomst. Hadden we die dan van te voren al moeten verbieden? Op de vraag hoe bij een verbod te handelen als ze dan op de BMW komen heeft de burgemeester al helemaal geen antwoord. 'Probeer dat maar eens in een juridisch sluitende wettekst te vatten'.

Hoeveel jasjes

Datzelfde geldt nog sterker voor de club-outfit. Bij hoeveel jasjes tegelijk zeg je: de binnenstad is vol? Met tien? En welke symbolen mogen ze wel dragen en welke niet? 'Het is toch een beetje raar als de staat zich gaat bemoeien met wat mensen mogen aantrekken.'  Zeker voor een liberaal kan dat volgens Scheiders toch geen opwekkende gedachte zijn. 

Bal ligt bij Justitie

Als de maatschappij de motorbendes wil aanpakken dan ligt de bal allereerst bij het OM, aldus de voorzitter van het genootschap. 'Als justitie een club voor de rechter brengt en en deze zegt dat het een criminele organisatie gaat, dan kun je optreden. Dat zullen we met zijn allen dan ook zeker doen, geen enkele crimineel mag zich binnen ons rechtssysteem onaantastbaar wanen.'

Rondtoeren mag

Zonder veroordeling kan en wil geen burgemeester de clubs zomaar de stad uit jagen, zo luidt de stellige opvatting van Schneiders.'Tenzij er concreet gevaar is voor de openbare orde natuurlijk. Maar dan moet er meer aan de hand zijn dan wat rondtoerende motorrijders in clubjasjes.'

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans
Voor diegenen die hier zo tegen die 'herrie' van die motoren te hoop lopen: dat is pure zelfbescherming tegen die vierwielige terroristen met oogkleppen op: als ze je niet (willen) zien dan kunnen ze je in elk geval horen. En zelfs dát is nog niet altijd genoeg!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Frans: Moterrijders komen steeds met het argument dat vierwielers geen rekening met hen houden maar ze gedragen zich vaak asociaal in het verkeer. Er is vrijwel geen moterrijder die niet zich niet langs of tussen de vierwielers door wringt om een paar plaatsjes op te schieten. De gevaarlijkse situaties die dat oplevert interesseert hem klaarblijkelijk niet als hij daardoor 5 minuten minder lang onderweg is. Overigens goed dat een aantal respondenten de geluidsoverlast van moterrijders hier aan de kaak stelt.
Nederlander / Inwoner van holland
Het verbieden van grote groepen mensen met dezelfde kleren aan omdat dat intimiderend is lijkt mij goed.

Het gaat dan vooral om supporters van sportclubs die allemaal in de clubkleueren met grote aantallen een stad inkome en daar de orde verstoren. Indien de motorclubs op deze wijze al geweerd zouden worden zullen supporters eindelijk ook terecht aangepakt kunnen worden.
Willem
Blijkbaar zijn er toch nog mensen die gezond verstand gebruiken. De overtrokken reactie van justitie op motorevents en motorclubs is gewoonweg belachelijk. Je hebt meer kans op een pak slaag op in een dorpskroeg, en op de kermis, dan op een Harleydag. Dat een paar streepjespakken zich geintimideerd voelen is omdat ze nooit de moeite hebben genomen om eens met motorvolk te spreken. We zijn ook maar gewone jongens met een gezin, familie en werk.
Peter
Persoonlijk vind ik, dat het door de pers wordt gedramatiseerd. Als de politiek daar druk over gaat maken, dan denk ik bij mezelf, kunnen jullie dan nergens anders druk over maken ? Bijvoorbeeld hoe komt Nederland van de staatsschuld af. En hoe ga dan mee om als er een treffen is van BMW, Honda, Suzuki enz die mensen lopen ook met batches rond. En ik ben blij dat er een Burgermeester opstaat die anders denkt.
R.J de Vries / mdw Afvalpunt
Je mag van motor clubs denken wat je wilt , maar noem nou maar eens èèn incident - eentje maar - in de afgelopen 20 jaar , op een Harleydag of een American day . Er is nog nooit ook maar ergens een klap gevallen , dat kan niet gezegd worden van voetbal wedstrijden . En worden die verboden ? Nee ! En waarom niet ? Leg dat nu eens op een simpele manier uit Heren .
Marcel / criticus
Hoezo "liberaal" kamerlid? Zo conservatief als het maar kan zijn....en het gemak waarmee motorCLUBS en motorBENDES door elkaar worden gebruikt. Weren van BENDES lijkt me een goede zaak (niet alleen gekoppeld aan MOTOR), maar dat betekent niet dat ALLE motorCLUBS ook BENDES zijn en dus geweerd zouden moeten worden.

Door het dragen van clubkleding wordt je niet automatisch een (criminele, intimiderende) bende.

Weer een voorbeeldje van iets roepen vanuit het ivoren torentje v.a. het pluche; pure volksbetutteling.
chucky-baby / onafhankelijk motorrijder
kroegen verbieden, voetbal verbieden, Koninginnedag verbieden, straatBBQen verbieden, zeker de land/luchtmachtdagen verbieden, braderiën, kermis, avondvierdaagse, dorpsfeesten, TT, muziekfestivals.......allemaal verbieden.hèhè...........eindelijk rust in Nederland
loe / zelfstandige
Motoren worden niet APK gekeurd. Ze maken veel meer lawaai dan wettelijk is toegestaan. Er wordt door de politie niet gecontroleerd omdat dit te omslachtig is. Het geluidsniveau met gemeten worden zonder achtergrond geluid dus in een gesloten ruimte. Dit vraagt veel te veel tijd en voorzieningen van de politie dus heel veel geluidsoverlast!
True
@I.GoordenInderdaad, het selectief handhaven van de wegenverkeerswet en APK schurkt tegen de grens van onze rechtstaat. De politie pakt alleen brave forensen en laat herriemotoren ongemoeid.
Ambtenaar / Beleidsambtenaar
@l.goorden:

Een mooie reactie van iemand die duidelijk niet gestoord wordt door enige vorm van kennis van zaken!

Toenvallig rijd ik ook motor. Mijn motor maak minder geluid dan sommige auto's. En nee, hij wordt niet APK gekeurd, maar als bij controle blijkt dat hij niet in orde is, krijg ik geen waarschuwing, maar wordt mijn motor gewoon in beslag genomen.

Bottomline: Het gros van de motoren die rondrijden voldoen gewoon aan de regels en maken zeker niet meer herrie dan een auto.

En ja, er zijn er ook bij die wel te veel herrie maken, net als dat er auto's zijn die te veel herrie maken. Dat zou gewoon moeten worden gehandhaafd. Dat dat niet gebeurd is niet de schuld van heel motorrijdend Nederland.
Sytze Dijkstra / Raadsgriffier
Hoezo liberaal???
Kaas !
Er komen veel pliessies op een lawaaimotor naar het werk, dat verklaart wellicht hun lakse houding tegenover deze groep geluidsterroristen.
D. Holscher / Pensionada/motorrijder BMW K1200s
Waarschijnlijk ligt het niet aan de algemene, maar aan een specifieke soort motorrijder. Lees diverse clubs die de latste tijd nogal in de belangstelling staan.
Niek / jurist
Dit gaat niet alleen om de beruchte motorclubs die zich in Nederland onaantastbaar wanen en zich de laatste tien jaar ook zo zich gedragen. En waar de politie nauwelijks vat op heeft. En een gemeente al helemaal niet. Wat te denken van de harde kern van de voetbalclubs uit de grote steden met onze vrienden uit Den Haag voorop. En de "beat the locals" pelotons die een spoor van ellende achterlaten na op niets vermoedende mensen ingehakt te hebben. Het vraagt om een nieuwe aanpak van politie en justitie waarbij ik denk aan een vliegende brigade die snel, hard en doeltreffend mag opereren zonder allerlei beperkende instructies. De rechtsstaat waar burgemeester Schnieders het over heeft, moet ten eerste zorgen dat de belastingbetalende burger het veilig heeft. Dan een hele tijd niets en pas ver daarna komt pas de zorg voor degenen die er een puinhoop van maken.
Hans van Dissel / Hoofdredacteur Het MotorRijwiel
Het is niet te hopen dat het balletje dat mw. Hennis opgooide in de krant van wakker Nederland door beleidsmakers wordt opgevangen. Afgezien van het feit dat het voorstel weinig liberaal is (alleen voor het verbieden van gezichtsbedekkende kleding is een rechtvaardiging te vinden) is het ook in praktische zin weinig doordacht. Mw. Hennis zal niet verder gekeken hebben dan de Hell's Angels-achtige groepen, maar ook veel leden van klassieker- en merkenclubs dragen de naam en/of logo van hun favoriete motormerk prominent op hun motorjack. Zoals burgemeester Schneiders van Haarlem terecht opmerkt: wat doe je dan als de BMW-club een toertje maakt? Of de Norton-, BSA- of Triumph-club? Ik zou mw. Hennis een klassiek advies willen geven: engage your brain before putting your mouth into gear.
Kritikus / Geen Hagenees
Een PvdA-burgemeester krijgt natuurlijk in BB alle ruimte om zijn verderfelijke opinie ten toon te spreiden. Let ook op de grote woorden die hij gebruikt: "... schurkt tegen de grenzen van onze rechtstaat". Motorrijders hebben lak aan de rechtstaat. Scheuren met 100 km of meer door de bebouwde kom. Treden ze als groep op, dan intimideren ze medeweggebruikers, lappen alle verkeersregels aan hun laars en waag het niet er wat van te zeggen, ze bedreigen je verbaal en soms zelfs fysiek.Maar ik vermoed dat Schneiders vooral tegen is omdat het voorstel van een VVD-er komt.
Unweit / lezer
Inderdaad opvallend hoe de werkelijkheid van de laatste maanden op dit punt kennelijk aan SCHNEIDERS moet zijn voorbij gegaan. Ik verbaas me er over dat iemand op zo'n positie tegelijkertijd ook zo 'weltfremd' kan en mag zijn.

Recente berichten hebben mijns inziens toch volstrekt duidelijk aangetoond dat er juist alle reden bestaat om uiterst prudent om te springen met deze "motorvrienden", hetgeen ook nog eens helder blijkt uit recente veroordelingen.

Misschien moet SCHNEIDERS toch maar niet al te lang burgemeester blijven.
Fred
Fijn te horen dat het Genootschap van Burgemeesters dit advies geeft. Kennelijk is de grijze massa gaan werken en beseft men hoe fout het is geweest dat zoveel burgemeesters in ons land de festiviteiten voor, door en van motorrijders afkeurden. Aan voetbal wordt notabene wel geld uitgegeven, om maar eens een voorbeeld te noemen, dat kan wel? Het weren van motorrijders als groepen is pure discriminatie en dit hoort niet thuis in ons land, als indirecte democratie. De VVD, daar weten ze niet waarover ze praten, die proberen -denken ze- veel mensen aan hun partijtje te binden. Heel verkeerd bezig. VVD'ers zijn over het algemeen geen sociale mensen. Vaak solisten die kijken naar hun eigen portemonnee en daar naar leven en handelen. Ons land is kennelijk toe aan een ECHTE nieuwe partij, bestaande uit motorrijders. Sociale mensen die niet van ondoorzichtig geouwehoer houden maar spijkers met koppen slaan!
loe / zelfstandige
Doen wat je graag doet MAAR wees een ander niet tot last !

Sommige motorrijders, (dus niet allen) maken veeeel lawaai en verpesten het voor de fatsoenlijke rijders.

Dit geldt ook voor autorijders die stoer willen zijn!
True
"sommige" motorrijders, zo'n 9 op de 10, maken teveel lawaai en politie doet er geen ruk aan.
Advertentie