Advertentie

Raden sterker tegen cdK

Gemeenteraden zijn te braaf ten opzichte van de provincie bij burgemeestersbenoemingen, vindt Dick de Cloe.

14 mei 2012

Gemeenteraden moeten zich veel krachtiger opstellen bij de selectie van burgemeesterskandidaten ten opzicht van de commissaris van de Koningin.

Autonoom
Zo zouden zij geen genoegen moeten nemen met een kleine kandidatenlijst uit de provinciehoofdstad, aldus voormalig voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en huidig burgemeester van MaasdrielDick de Cloe(PvdA). 'Vertrouwenscommissies zijn erg volgzaam. Te volgzaam, vind ik. Als er een lijst van 25 burgemeesterskandidaten is, dan moeten ze niet braaf ja knikken als de commissaris van de Koningin met 6 kandidaten aankomt. Dan zijn ze geen knip voor hun neus waard.'

Opeisen
Gemeenteraden moeten alle sollicitatiebrieven opeisen en hun eigen keuzes maken, aldus burgemeester De Cloe. 'De commissaris heeft een adviesfunctie, meer niet. Het is niet voor niets dat de uiteindelijke aanbeveling rechtstreeks aan de minister wordt uitgebracht en dat de commissaris een afschrift krijgt.' In de vertrouwenscommissie zouden volgens De Cloe ook als adviseur een wethouder en de gemeentesecretaris moeten zitten.

Vrijheid
De gemeenteraad zou ook de vrijheid moeten krijgen om zelf zijn voorzitter te kiezen, meent burgemeester De Cloe. 'De vraag is of de burgemeester 10 jaar na de invoering van het dualisme nog voorzitter van de gemeenteraad moet zijn. Veel burgemeesters gaat dat goed af, maar sommigen kiezen door hun intensieve werk in het gemeentehuis toch in de eerste plaats voor het voorzitterschap van het college', zegt hij. De Eerste Kamer stemde in 2006 weliswaar in met het voorstel om uit de Grondwet de bepaling te schrappen dat de burgemeester optreedt als voorzitter van de gemeenteraad, maar daarover is nog niets geregeld in de Gemeentewet.

 

Zie ook Binnenlands Bestuur nummer 9, 11 mei 2012

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Balk / bestuurslid Raadslid.Nu
De manier waarop CdK te werk gaan is zeker niet uniform. Maar de De Cloe signaleert wel een situatie die in sommige provincies voorkomt. Oproep aan raadsleden die recent deel hebben uitgemaakt van een vertrouwenscommissie: mail je ervaringen met eventuele "voorselectie"door de CdK naar info@raadslid.nu Als deze situatie inderdaad veel voorkomt, gaan wij ermee aan de slag. @adres kan ook gebruikt worden om lid te worden van Raadslid.nu
Kritikus / Geen Hagenees
Laat Raadslid.nu de gangen maar eens nagaan van de Zuid-Hollandse zonnekoning Jan Franssen. Dan merkt ze vanzelf dat deze CdK overal zijn (politieke) vriendjes/vriendinnetjes selecteert of - in geval van een waarnemerschap - benoemt.
Advertentie