Advertentie

Twentse raad begrijpt ambtelijke memo’s niet

Gemeenraadsleden van Hof van Twente hebben moeite met het ingewikkelde taalgebruik van het college van burgemeesters en wethouders.

20 januari 2015

Gemeenteraadsleden van Hof van Twente blijken moeite te hebben met het ambtelijke en nodeloos ingewikkelde taalgebruik van het college van BenW in memo’s. Dat meldt dagblad Tubantia op basis van het rapport ‘Yes Minister’ van de rekenkamercommissie, een onderzoek naar de informatievoorziening tussen ambtelijke organisatie, college van B en W en gemeenteraad.

Te veel, te moeilijk
Niet alleen is de informatie moeilijk te begrijpen, ook is het simpelweg te veel. Vooral de kleinere fracties vinden dit erg belastend. Heldere, bondige informatie, al dan niet voorzien van tabellen en grafieken, zou de memo's en hun boodschap kunnen verduidelijken, zo adviseert de Rekenkamer.

Politiek beladen
Aanleiding voor dit onderzoek is de communicatie van het college aan de gemeenteraad in politiek beladen dossiers. Zo stelde de rekenkamercommissie eerder dat de communicatie tussen ambtenaren, college en raad in Hof van Twente niet optimaal was en leidde tot misverstanden. Burgemeester Ellen Nauta heeft binmiddels toegezegd de boodschappen in raadsmemo’s te vereenvoudigen.

Bron: Communicatieonline.nl 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Een gemeente raad moet je ook voeden met Jip- en Janneke-taal. En dan blijft het nog steeds hopen dat er iets aankomt van wat je schrijft.
a. middelveld / senior adviseur
Een cursus taalvaardigheid voor raadsleden zou ook helpen. Niet alles is met een woordenschat van amper 3000 woorden helder en genunanceerd uit te leggen
Niels / Ambtenaar
Beide reageerders hieronder gaan me toch niet vertellen dat ze de tekstpassage (onder de titel) in één keer lezen volledig hebben begrepen?
alexander / ambtenaar
Ik vind dit stukje tektst niet echt ingewikkeld, althans niet voor een niveau dat ik veronderstel bij raadsleden. Voor een persbericht in de lokale krant zou het wel te ingewikkeld zijn. Maar dan bedien je een andere doelgroep.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Het gaat er m.i. niet om of er een commissie of een cursus tegen aan moet worden gegooid. Het DB van de gemeente dient gewoon maar het fatsoen te hebben netjes en begrijpelijk te communiceren. Doet het DB dat niet dan valt er iets te verbergen of heeft men lak aan de medemens (raadslid zijnde gekozen vertegenwoordiger van de burger). Als het DB, via de ambtenaren, zo ook in het rechtstreeks contact omgaat met de burger dan is er een vergelijkbaar probleem. Inderdaad zal zeker niet elke (zelfs ambtelijk) geschoolde de tekst onder de kop direct volledig tot zich nemen. Dat vergt scholing en ervaring.
G.Wesselink / specialist
Het zal tijd worden dat men eisen gaat stellen aan gemeenteraadsleden. Ze moeten beslissen over zaken waar ze geen kennis van hebben terwijl het soms over miljoenen gaat. Verplichte opleidingen voor gemeenteraadsleden is een must. De gemeentelijke financien zijn een complexe materie. Maar ze beslissen er wel over, te gek voor woorden.
Marianne den Broeder / Wob specialist en researcher, owner at WobShop
Leden van de raad zijn volksvertegenwoordigers. Het moeilijkheidsniveau van de communicatie richting raad behoort daarom vergelijkbaar te zijn met dat van het gemeenteloket: geschikt voor gewone mensen. Voor hetzelfde geld had het college kunnen schrijven:



"Hiervoor zijn geen vaste regels, het hangt af van de samenwerking met andere gemeenten. Wij hebben dat op 20 september 2012 met u besproken. Wij beloofden toen dat wij u altijd vooraf zullen informeren als een samenwerking grote organisatorische of bestuurlijke gevolgen gaat krijgen. Ook als wij er als college eigenlijk zelfstandig over mogen beslissen. In dit geval zijn de gevolgen van de samenwerking zo belangrijk dat wij vinden dat wij u vooraf moeten informeren"



Nog oerdom ook van zo'n college, dat ze dit doorlaten. Hébben ze een keer de kans om te zeggen "we doen wat we beloven", gaan ze de raad op stang jagen met taalkundige raadseltjes! Mogelijke verklaring: college heeft dit doorgelaten omdat ze zelf niet durfden toe te geven dat ze het niet snapten.
Kees / Gladheidsbestrijding
Kom op zeg, het gemiddelde raadslid heeft niet genoeg aan Tjilp en Janneke taal. Een deel is zeer bekwaam en een deel is zelfs te dom te schijten. De laatste categorie komt met, voorzitter, onderweg in de auto hoorde ik... Manmanman, over een bedrag van 273,15 euro kunnen ze een uur lullen en over een bedrag van 12,5 miljoen investering in het riool wordt gapend afgetikt. Besturen op grond van het dualisme? Neehoor, de goede en betrokken buiten beschouwing gelaten, nee voorzitter, bij ons in de buurt hoorde ik...
henk
Tja... het nivo wordt steeds lager. Misschien even een cursus begrijpend lezen volgen, beste raadsleden
Advertentie