Advertentie

Luchtalarm uitgeschakeld bij noodopvang

De testsirene klonk gisteren, zoals elke eerste maandag van de maand, in het hele land. Toch bleef het op enkele plekken stil.  Onder meer Schagen en Tubbergen besloten de sirenes in de buurt van hun crisis-noodopvang uit te zetten. Om de Syrische vluchtelingen, die de bombardementen zijn ontvlucht, niet te laten schrikken.

03 november 2015

Pionieren
Zo af en toe weigert er eens een testsirene, al dan niet door een menselijke fout. Ook op feest- en herdenkingsdagen blijven ze stil. Maar dat ze worden uitgezet voor bewoners gebeurde nog niet eerder. ‘We zijn ook nooit eerder geconfronteerd geweest met deze problematiek,’ legt een woordvoerster van de gemeente Schagen uit. ‘Wat dat betreft is het voor ons ook pionieren. Maar je kunt natuurlijk wel verzinnen dat het af laten gaan van het luchtalarm niet prettig is voor de mensen die daar juist voor op de vlucht zijn. Ze volgen het nieuws uit hun stad op de voet, via hun smartphone. De bombardementen gaan daar gewoon door.’

Stressfactor minder
In Schagen bivakkeren er tot vandaag 180 vluchtelingen, waaronder 60 kinderen, in een sporthal. De volgende bestemming wordt wederom een sporthal, in Anna Palowna. ‘Dat wordt de 7e sporthal voor deze mensen,’ legt de woordvoerster uit. Dit gaat mogelijk nog zes maanden door. Je kunt ervan uitgaan dat ze ook nog wel een twintigste sporthal van binnen gaan zien. Als we dan één stressfactor voor ze weg kunnen nemen doen we dat graag.’

Discussie
De reacties zijn, vooral op social media, uiteenlopend. ‘Zoals in de hele discussie over vluchtelingen is het erg zwart-wit,’ vervolgt ze. ‘Gelukkig ook een hoop positieve reacties. Dat was al na de eerste informatieavond over de komst van deze tijdelijke crisisopvang. De volgende dag waren er 500 aanmeldingen van vrijwilligers. Meer dan er vluchtelingen waren.’

Burgemeester beslist
Ook in Tubbergen bedachten ze in de gemeentelijk projectgroep dat een luchtalarm in de omgeving van de crisisopvang niet gepast is. ‘Er is in de media wel wat commotie over geweest,’ vertelt de woordvoerster. Maar de burgemeester beslist. Bovendien was de sirene alleen in het dorp Tubbergen uitgezet. In de andere acht dorpskernen van de gemeente klonk hij gewoon.


Wasjes draaien

Ook in deze Twentse gemeente meldden zich veel vrijwilligers toen duidelijk werd dat er tijdelijk vluchtelingen werden opgevangen. ‘Er werd massaal gereageerd op de oproep om wasjes voor hen te draaien. Gelukkig was er dan ook vooral veel begrip voor het eenmalig uitschakelen van de testsirene,’ aldus de gemeentewoordvoerster.

Verdwijnen 

Overigens gaan de luchtalarmsirenes definitief verdwijnen, vermoedelijk eind 2017. Het alarm bij rampen wordt vervangen door alarmering via sociale media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel van Klaveren
Over worden de opgevangen asielzoekers gepamperd bij het leven. Burgemeesters spelen om het hardst voor barmhartige samaritaan. Ondertussen kunnen eenzame ouderen, dak- en thuislozen en chronisch zieken wel mooi verrekken.
Advertentie