Gemeente Arnhem lette te weinig op Vitesse
De gemeente Arnhem moet een duidelijk beleid opstellen over betaald voetbal en beter toezicht houden op de huishoudboekjes van partijen aan wie zij geld leent. Dat zijn de voornaamste aanbevelingen uit het rapport dat onderzoeksbureau Berenschot afgelopen maandag presenteerde over de gebeurtenissen rond de voetbalclub Vitesse. Raadsleden en inwoners van Arnhem ontvingen het met gemengde gevoelens.
Reconstructie
Het rapport bevat een reconstructie van de financiële problemen waarin Vitesse tussen 2001 en 2008 verkeerde. In 2003 schoot de gemeente de noodlijdende voetbalclub te hulp met een injectie van 10 miljoen euro. De gemeente vergat echter een commissaris aan te stellen om de vinger aan de financiële pols te houden. Zo kon het dat Vitesse in 2006 weer in de rode cijfers was beland, zonder dat de gemeente dit wist. In maart 2008 tenslotte, moest Arnhem diep in de buidel tasten om de club hun schuld kwijt te schelden. Die was inmiddels opgelopen tot 12 miljoen. De schuldsanering kostte Vitesse 880 duizend euro en redde de club van een faillissement. Een opluchting voor Arnhem, waarvoor de club van economisch en sociaal belang was.
Bestuurlijke miscommunicatie
Uit het rapport blijkt dat de gemeente nooit wist hoe ernstig de problemen van de voetbalclub waren. Een verschil van mening tussen gemeentebestuur en club verergerde de miscommunicatie. Tenslotte deed de geheimhouding van bedrijfsinformatie van Vitesse en Gelredome de relatie tussen college en raad geen goed. De raad kon daardoor geen verantwoording afleggen aan de Arnhemse bevolking.
Geheime cijfers
Die geheimhoudingsplicht is met het verschijnen van het rapport nog steeds niet opgeheven. De groep van zes gemeenteraadsleden die het onderzoek begeleidde betreurt dat. Openbaarmaking van de geheime cijfers had volgens hen kunnen leiden tot een beter begrip van de gebeurtenissen. Ook Arnhemmers zelf reageren verontwaardigd op de gang van zaken rond het rapport. Op de site van de Gelderlander reppen zij van 'de oud-hollandse doofpot', en 'een schande voor het openbaar bestuur'.
Het Arnhems college liet weten pas op 16 maart op het rapport te reageren.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.