Advertentie

College Gelderland ziet 'geen voordeel' in provinciaal referendum

Het Gelderse college van Gedeputeerde Staten ziet ‘geen voordeel’ in een provinciaal referendum.

ANP
15 mei 2024
Referendum
Shutterstock

Het Gelderse college van Gedeputeerde Staten ziet ‘geen voordeel’ in een provinciaal referendum. Vorige zomer stemde een meerderheid van de Gelderse partijen voor een motie waarin het college wordt opgeroepen een referendum mogelijk te maken.

Kabinetschef (via PublicSpirit)

Provincie Overijssel
Kabinetschef (via PublicSpirit)

Medior Handhavingsjurist

JS Consultancy
Medior Handhavingsjurist

Burgers betrekken

Het college - het 'kabinet' van een provincie - zou met een voorstel komen voor hoe zo'n referendum eruit moet zien. De bestuurders laten woensdag echter weten dat in het huidige beleid ook al instrumenten zijn opgenomen voor het betrekken van burgers bij besluitvorming. Zo verwijst het college naar het Gelderland Panel. Dat bestaat uit ‘een grote en diverse groep inwoners’ die hun mening mogen geven over onderwerpen die in Gelderland spelen. De provincie gebruikt de uitkomsten hiervan bij het maken van plannen.

Ook kunnen burgers inspreken tijdens de Open Agenda, een samenkomst met Statenleden in het provinciehuis. Ook zonder referenda is er ‘volop ruimte voor inwoners om mee te doen’, schrijft het college aan de Provinciale Staten.

Noodrem

Het college gaat ervan uit dat Statenleden een referendumvorm willen waarbij burgers uit zichzelf ‘aan de (spreekwoordelijke) noodrem’ kunnen trekken nadat de provincie een besluit heeft genomen. Als de provincie echter inwoners voldoende betrekt bij plannen vóór er besluiten worden genomen, hoeft een referendum achteraf niet nodig te zijn, redeneert het college.

Geen voorstel

Daarnaast kost een referendum geld, dat afgaat van andere zaken in de begroting. ‘Al met al zien wij geen voordeel in het hebben van een referendum als extra instrument.’ Het college zal dus geen voorstel aanbieden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie