Advertentie

Van der Laan: geen verhoogde dreiging Amsterdam

De aanslag op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo verandert vooralsnog niets aan het beeld in Amsterdam, aldus Van der Laan.

08 januari 2015

Er is in Amsterdam geen sprake van verhoogde dreiging van geweld tegen moskeeën. Dat drukte burgemeester Eberhard van der Laan de leden van de gemeenteraad donderdag op het hart. ,,We kennen in Amsterdam geen specifieke dreiging en maar heel weinig aangiftes.''

Geen reden

De burgemeester reageerde op vragen vanuit de raad naar aanleiding van oproepen op social media om in Nederland moskeeën in brand te steken, zoals recentelijk in Zweden. De aanslag op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo verandert vooralsnog niets aan het beeld in Amsterdam, aldus Van der Laan. ,,We zien geen reden het dreigingsniveau te verhogen. Wel bestaan er zorgen, en daarom gaan we als stadsbestuur in gesprek met de moskeeën vooral om te kijken wat ze zelf kunnen doen."


Afschaling beveiliging
De extra beveiliging van Joodse instellingen in Amsterdam wordt zoals gepland vanaf 1 februari verminderd. Meerdere raadsleden zetten vraagtekens bij het afschalen na de aanslag in Parijs woensdag. De actuele dreiging die in de zomer na de aanslag op het Joods Museum in Brussel bestond en die leidde tot extra beveiliging, is verdwenen, meent de burgemeester. Hij voegde daaraan toe: ,,Ik snap volkomen dat men bezorgd is, maar we hebben helaas maar beperkte middelen en bijna oneindig veel potentiële doelen. Het gaat hier vooral om beleving, niet om een specifieke dreiging.''

Niet bang laten maken 

Van der Laan benadrukte dat het bijzonder van belang is dat de inwoners van de stad zich niet bang laten maken en niet verdeeld raken door de terroristische aanslag. ,,Dat is precies wat terroristen willen. Maar als ik de cartoons zie en alle reacties op de geplande demonstraties hoor, dan ben ik daar optimistisch over.'' (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Gaat u maar rustig slapen...! Wie vertrouwt nu zo'n bestuurder als je weet dat homo's hun leven niet zeker zijn in Amsterdam vanwege de islamisten ? Het is kleffe bureaucratentaal. Zijn we excecutie op straat van Theo van Gogh dan vergeten ?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
True
't laantje heeft een vooruitziende blik: islamieten steken geen moskeeën in de hens..hoewel..

Lokale bestuurdersbokaal 2016?

zou me niks verbazen bij BB...er zijn er om minder bejubeld.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
True
Schattig, 't laantje weet precies wat terroristen willen; angst en verdeeldheid zaaien.

Bij wie eigenlijk..
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie